Резніков в спецпроєкті Комарова “Рік. За кадром” – про вбитих росіян, полон їх генерала, перемовини і т.д. (ВІДЕО)


08:0206.05.2023

Cпецпроєкт Дмитра Комарова “Рік. За кадром”. У другому випуску Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про найскладніший для нього період повномасштабного вторгнення і відкрив подробиці відрядження до Білорусі на переговори з Росією у 2022 році.

Міністр оборони розповів, де перебуває його родина та як він підтримує свій психологічний стан. Який момент від початку повномасштабного вторгнення був найскладнішим для Міністра оборони, як пішов на дно крейсер “Москва” і де знаходиться клон цього корабля, дивіться в новому випуску спецпроєкту Дмитра Комарова “Рік. За кадром”.

За словами міністра, росіяни пропонували зробити коридор через тимчасово окуповану територію, аби українська делегація змогла заїхати в Білорусь. Але українці відмовилися.

“Ми зв’язалися з польськими колегами, і польські колеги підтримали нас. Ми дісталися Польщі, вертольотами країни НАТО BlackHawk ми перелетіли на територію Білорусі. Там і сіли, і вже звідти білоруським вертольотом долітали. Я думаю, що вперше вертольоти НАТО сідали на білоруську землю”, – розповів Резніков.

За його словами, двері вертольота були відчинені під час зльоту, незважаючи на те, що на вулиці зима. Пілоти, які керували гелікоптерами, мали при собі автомати.

“Я сиджу знімаю. Думаю, невже ми летітимемо в цьому морозі, пледики дали. Але потім зачинили ці двері. Це такий треш, ну серйозно”, – додав глава Міноборони.

“Мене вразила цинічність росіян. В той день, коли ми були на переговорах (в Білорусі – ред.), ми вже нарахували десь 3000 вбитих росіян. От ми сидимо, розмовляємо, з того боку сидять перемовники. Я їм говорю, добре, ми домовилися про коридори, про виведення населення, а що ми будемо робити з тілами ваших загиблих?”, – розповів міністр.

За словами Резнікова, на той момент російська делегація відмовилась вирішувати щось з приводу цього питання, аргументуючи, що вони не підтверджують таку кількість втрат.

“Голова делегації повертається до заступника міністра оборони, а той говорить “Ми не підтверджуємо, у нас загинуло 10 чи 20, чи 30”. Голова делегації повертається до мене: “Ми не підтверджуємо”. Я кажу, ви то може не підтверджуєте, але 3000″, – пояснив він.

Однак через декілька тижнів після зустрічі в Білорусі, до України прибув голова Червоного Хреста Петер Маурер, який до того їздив з візитом до Москви.

На запитання Резнікова, чи проінформоване керівництво РФ про реальну кількість загиблих росіян, а на той момент, за словами Резнікова, їх було вже більш як 10 тисяч, Маурер сказав, що не впевнений, що вся інформація доходить до російського диктатора Володимира Путіна.

“Маурер каже, те, що “заступник міністра точно знає, я побачив по обличчю, думаю, що і міністр знає, але я не впевнений, що вони доносять правду на гору, бо бояться, бо не хочуть бути кіллер-меседжерами”. Тобто вони цинічно приховували правду. На той момент міг не знати про втрати”, – повідомив міністр.

“Росіяни не доповідають своєму начальству, коли в них йде втрата територій і так далі. Вони до двох днів тримають доповідь на верх, щоб їм “не прилетіло”, – сказав Резніков.

Міністр також розповів, як через такий страх окупантів російський генерал потрапив у полон під час контрнаступу ЗСУ в Харківській області восени минулого року.

“Тому російський генерал, який відповідає за логістику, думаючи, що він перебуває в глибокому тилу за 60 км від лінії фронту, їхав з колоною, і тут наші хлопці “добрий вечір, ми з України” зустрічають нашу колону і беруть його в полон. Він був шокований, бо не думав, що українці вже будуть в їх розумінні в глибокому тилу”, – зазначив Резніков.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube