Підтримати наступ. Данія виділяє Україні найбільший пакет військової допомоги з початку війни


17:3402.05.2023

Парламент Данії ухвалив рішення виділити Україні новий пакет військової допомоги вартістю 1,7 млрд данських крон (понад $250 млн).

Про це повідомив глава Міноборони Данії Троельс Лунд Поульсен після засідання комітету з питань зовнішньої політики, повідомляє DR.

Бронетехніка для розмінування, боєприпаси, польові мости та кошти на протиповітряну оборону. Це лише частина військового обладнання, яке буде відправлено в Україну в рамках пакету допомоги на суму 1,7 мільярда крон. Таке рішення було прийнято переважною більшістю голосів у данському парламенті.

“Це (пакет допомоги – ред.) означає, що ми допомагаємо українській протиповітряній обороні. На це є попит”, – заявив в.о. міністра оборони Троельс Лунд Поульсен після засідання комітету з питань зовнішньої політики.

Ця допомога є найбільшим пакетом пожертв від Данії на сьогоднішній день і надсилається на підтримку українського наступу.

“Це допоможе підтримати можливості, яких не вистачає українській стороні для успішного наступу зараз, коли українці планують відвоювати окуповані росіянами території”, – сказав Троельс Лунд Поульсен.

“Це пожертва, яка, ми сподіваємося, допоможе забезпечити Україні ще кращу основу для того, щоб стати господарем у власному домі”, – додає він.

Гроші надійшли з Українського фонду, який має рамки 7 мільярдів данських крон.

Загальна підтримка України з боку Данії наразі сягнула 11 мільярдів данських крон.

Батальйон у Латвії

Крім того, Данія запропонує НАТО батальйон для захисту країн Балтії з середини 2024 року.

Очікується, що батальйон складатиметься з 700 – 1200 солдатів і буде розгорнутий від чотирьох до шести місяців на рік.

Кілька днів тому 800 данських солдатів повернулися додому з місії в Латвії, оскільки армія не має достатньо ресурсів.

За словами міністра закордонних справ Ларса Льокке Расмуссена, мета розгортання батальйону в Латвії полягає в тому, щоб мати батальйон, готовий до переміщення в країни Балтії в кризових ситуаціях у світлі поточної ситуації з безпекою.

“На додаток до України, яка є головним пріоритетом, тому що безпека України – це і наша безпека, ми провели сьогодні з Комітетом більш стратегічну дискусію про використання наших військових ресурсів по всьому світу в найближчі роки в світлі абсолютно нового ландшафту політики безпеки, де ми зараз маємо війну в Європі, що, природно, означає, що ми повинні збільшити нашу присутність там і використовувати більше ресурсів для забезпечення територіальної цілісності і розширеної присутності в країнах Балтії”, – сказав він.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube