Витік секретних документів не вплине на військові плани України, бо вона не дуже ними й ділилася, – Associated Press


19:0714.04.2023

Тому “витік” документів Пентагону навряд чи може зашкодити українським військовим на полі бою, тому що Україна не дуже і ділилася з США планами майбутнього контрнаступу.

Про це пише Associated Press, а ІншеТВ переклало для вас цей текст.

Українські лідери кажуть, що не вважають, що великий витік американської розвідки завдасть серйозної шкоди майбутнім наступальним операціям. Ключова причина: вони довгий час утримувалися від обміну найбільш чутливою оперативною інформацією, сумніваючись у здатності Вашингтона зберігати їхні секрети в безпеці.

Цього тижня українські та американські офіційні особи заявили, що лише українці знають деякі плани бойових дій та іншу оперативну інформацію, а не американці, їхній найважливіший союзник. Це означає, що витік секретних військових документів, в тому числі з оцінкою сильних і слабких сторін України у протистоянні з Росією, можливо, поки що недостатній, щоб змінити хід війни.

“Якщо військові операції плануються, то про планування спецоперації знає лише дуже вузьке коло людей”, – заявила в середу на українському телебаченні заступник міністра оборони Ганна Маляр.

Тим не менш, США вважають витік серйозним. Документи містять раніше не оприлюднену чутливу інформацію про Україну, Південну Корею, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати та інші країни, про які раніше не повідомлялося. Високопосадовці адміністрації Байдена працюють над тим, щоб зупинити потік секретної інформації в соціальні мережі та на веб-сайти і запобігти будь-якій довготривалій шкоді для відносин із союзниками та стратегічними партнерами.

Але ще більше шкідливої інформації все ще може з’явитися на поверхню. Витоки документів продовжують з’являтися в Інтернеті, і майбутні викриття можуть завдати Україні ще більшої шкоди, ніж ті, що були оприлюднені до цього часу.

Тим часом, Росія дає зрозуміти, що жадібно вивчає кожну злиту таємницю. “Досить цікаво”, – сказав речник Кремля Дмитро Пєсков про витоки.

Проте в російськомовних дискусійних групах в Інтернеті російські військові блогери сперечаються, чи не є самі витоки дезінформацією США, спрямованою на те, щоб ввести Росію в оману, створивши враження, що українські військові вразливі.

Українські посадовці та пересічні українці чітко дали зрозуміти, що не можуть дозволити собі відкритого розриву через витік інформації зі Сполученими Штатами, які надали Україні понад 100 мільярдів доларів у вигляді військової та цивільної підтримки.

“Шкода, що такі речі трапляються”, – сказала одна жінка, Наталія Мальцева, в Києві, де багато людей говорили про те, що їхні думки були зосереджені на інших питаннях, окрім витоку даних американської розвідки.

Але “я довіряю Джо Байдену, знаю, що він досвідчена людина, яка любить Україну. Я впевнена, що все буде тільки на краще”, – сказала Мальцева в середу.

Секретність в одній життєво важливій сфері – планах України щодо будь-яких майбутніх наступальних дій для відсічі російським військам – залишається недосяжною, заявив міністр оборони США Ллойд Остін журналістам у Вашингтоні у вівторок після розмови зі своїм українським колегою.

“У них є чудовий план… але тільки президент Зеленський і його керівництво дійсно знають всі деталі цього плану”, – сказав глава оборонного відомства США.

Українські цивільні та військові керівники, які виступають у європейських та північноамериканських столицях під час своїх безперервних поїздок, щоб зібрати західну зброю та гроші для продовження боротьби України, відповіли на запитання про те, чи не зашкодить витік інформації відносинам зі Сполученими Штатами, заявивши, що єдність серед союзників є однією з найбільш важливих військових потреб України.

Оприлюднені деталі “неприємно чути”, заявив міністр оборони України Олексій Резніков журналістам у середу в Мадриді.

“Є багато інформації, яка не відповідає дійсності, – додав Резніков, не уточнюючи деталей. “А правдива інформація вже втратила свою актуальність”.

Він назвав витоки цілеспрямованою інформаційною операцією, вигідною Росії, з метою “знизити рівень довіри між союзниками”.

Занепокоєння з приводу впливу витоків американської розвідки прозвучало “повсюдно” під час зустрічей з українськими посадовцями в Києві, сказав сенатор Джо Манчін. Демократа із Західної Вірджинії супроводжували сенатори Марк Келлі з Арізони та Лос-Анджелеса. Марк Келлі з Арізони та Ліза Мурковскі з Аляски, а також кантрі-співак Бред Пейслі під час одноденного офіційного візиту, який включав зустрічі з президентом Володимиром Зеленським та іншими високопосадовцями.

Витоки містять фотографії паперових документів, зім’ятих при згинанні. Представники американського оборонного відомства заявляють, що інформація на деяких паперах була змінена.

Документи показують деталі в реальному часі за лютий і березень про бойові позиції України і Росії, а також точну кількість втраченої і нової бойової техніки, що надходить в Україну від її союзників.

Вони також показують, наскільки близькі життєво важливі системи протиповітряної оборони України до вичерпання запасів ракет – очікується, що запаси будуть вичерпані вже наприкінці цього місяця або в травні, якщо не буде значного поповнення. Це відкриє небо України для більшої кількості російських повітряних і артилерійських ударів, які вже зруйнували міста та інфраструктуру.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, виступаючи перед журналістами в Торонто перед прибуттям на переговори з Остіном у Вашингтоні в середу, применшив небезпеку, висловивши оптимізм, що Україна отримає нові запаси ракет ППО радянських часів, яких вона потребує.

“Наша протиповітряна оборона буде дуже ефективною, – сказав Шмигаль в інтерв’ю канадському телеканалу CTV. “У нас буде все необхідне обладнання”.

Хоча витік інформації був більш детальним, Україна і її союзники публічно попереджали про відчайдушну потребу в поповненні запасів української системи ППО.

Джон Сіфер, колишній високопоставлений співробітник ЦРУ і експерт з питань Росії, сказав, що хоча витік секретної інформації є “огидним”, він не думає, що це дійсно зашкодить військовим зусиллям України. За його словами, найбільш захищені і чутливі секрети розвідувального співтовариства зазвичай не потрапляють до таких зведень Міністерства оборони, як ці документи.

А оскільки більша частина інформації з Росії, схоже, надходить від сигнальної розвідки – електронного моніторингу систем зв’язку та озброєнь – “Росії дуже важко змінювати свої процедури та обладнання на льоту під час війни”, – сказав Сіфер.

Радник президента України Михайло Подоляк назвав витоки щодо оцінок війни такими, що не містять реальної оперативної інформації, і частково фейковими. Стратегія і тактика України розробляються військовим командуванням, і ця робота не зазнала прямої шкоди, сказав він в інтерв’ю Associated Press.

“Сценарії операцій все ще розробляються, тому що лінія фронту є гнучкою і зміни відбуваються щодня”, – сказав він.

Як повідомляється, з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року американські офіційні особи коментували, наскільки ретельно українські лідери зберігають свої військові таємниці. Однією з поширених скарг було те, що американці знають більше про військовий статус Росії, ніж про військовий статус України.

На вулицях Києва інший українець, Сергій Бос, висловив сподівання, що “наші американські партнери” зробили висновки з цього порушення, але він сказав, що це не вплине на моральний дух українців.

“Нічого не змінюється, – сказав він. “Все залишається так, як є. Нам потрібно відвойовувати свої землі”.

Нагадаємо також: Випадковий шпигун. Як Джек Тейшейра дотягнувся до секретних матеріалів Петагону



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube