Ґроссі обговорив з росіянами ядерну безпеку на ЗАЕС – вони хочуть експлуатувати її безпечно


06:4506.04.2023

Керівник агенції з ядерної енергетики ООН Рафаель Маріано Ґроссі на території Росії – у Калініграді – обговорив ситуацію на Запорізькій АЕС із високопосадовцями РФ.

Про це повідомляє Голос Америки.

Йшлося про безпеку української атомної електростанції, що перебуває під окупацією та контролем російських військ.

«Я зустрівся з високопосадовцями кількох російських агенцій у Калінінграді, – написав Ґроссі у Twitter. – Я продовжую свої зусилля щодо захисту Запорізької АЕС».

Ґроссі підкреслив, у “досягнення цієї життєво важливої мети зацікавлені всі”.

Серед офіційних осіб, з якими зустрічався Ґроссі, був глава Росатому Олексій Ліхачов. Він поінформував про «кроки, які вживаються російською стороною для безпечної експлуатації ЗАЕС», – цитує АР заяву російської державної атомної корпорації. При цьому Ліхачов заявив, що російська сторона «готова працювати над реалізацією ініціатив”, висунутих Ґроссі.

АР нагадує, що президент України Володимир Зеленський виступає проти будь-яких пропозицій, які легітимізують контроль Росії над атомною станцією.

Як повідомляв Голос Америки, план гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі передбачає захист «об’єкта, а не території» і виведення російської зброї з території ЗАЕС.

Після візиту на Запорізьку атомну електростанцію Ґроссі підтвердив оцінку серйозності ситуації з ядерною безпекою.

Ґроссі також сказав, що “намагається підготувати та запропонувати реалістичні заходи, які будуть схвалені всіма сторонами”.

“Посилення бойових дій вимагає термінового пошуку способу запобігання потенційно катастрофічній ядерній аварії на Запорізькій атомній електростанції”, – цитує його агенція АР.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube