Трампу таки висунули звинувачення, він має бути доставлений до прокуратури Манхеттена


06:2431.03.2023

Велике журі Мангеттена проголосувало за звинувачення Трампа.

Про це повідомляють джерела CNN.
Це рішення, безсумнівно, значно вплине на американську політичну систему, яка ніколи не бачила, щоб одному з її колишніх лідерів висували кримінальні звинувачення, не кажучи вже про те, що він знову балотується на посаду президента, – вважає видання.

Трамп опублікував заяву у відповідь на звинувачення, в якій заявив, що це було “політичне переслідування і втручання у вибори на найвищому рівні в історії”.

“Я вважаю, що це полювання на відьом сильно вдарить по Джо Байдену, – сказав колишній президент. “Американський народ чудово розуміє, що саме роблять тут ліві радикальні демократи. Всі це бачать. Тому наш Рух і наша партія – об’єднані і сильні – спочатку переможуть Елвіна Брегга, а потім ми переможемо Джо Байдена, і ми збираємося викинути всіх до єдиного цих криворуких демократів з офісів, щоб ми могли ЗРОБИТИ Америку ЗНОВУ ВЕЛИКОЮ!”

Рішення великого журі висунути йому обвинувачення застало Трампа зненацька, за словами людини, яка безпосередньо спілкувалася з ним. У той час як колишній президент готувався до пред’явлення обвинувачення минулого тижня, він почав вірити повідомленням в новинах про те, що до потенційного обвинувачення залишилося кілька тижнів, а то й більше.

“Чи є це сьогодні шоком? Чорт забирай, так”, – сказав співрозмовник на умовах анонімності, поки команда Трампа обмірковувала свою реакцію.

В офісі окружного прокурора Брегга заявили, що перебувають на зв’язку з адвокатами Трампа.

“Сьогодні ввечері ми зв’язалися з адвокатом пана Трампа, щоб скоординувати його доставку до прокуратури Манхеттена для пред’явлення звинувачення за обвинувальним актом Верховного суду, який залишається під печаткою таємності”, – йдеться в заяві окружного прокурора, опублікованій в четвер. “Вказівки будуть надані, коли буде обрана дата пред’явлення звинувачення”.

Судовий позов проти Трампа виводить президентську кампанію 2024 року на новий етап, оскільки колишній президент пообіцяв продовжувати балотуватися, незважаючи на кримінальні звинувачення.

Трамп часто називав різні розслідування навколо нього “полюванням на відьом”, намагаючись вплинути на громадську думку, виставляючи себе жертвою того, що, за його словами, є політичним розслідуванням, яке ведуть прокурори-демократи. Напередодні пред’явлення обвинувачення Трамп закликав своїх прихильників протестувати проти його арешту, повторюючи свої заклики до дій після виборів 2020 року, коли він намагався подолати свій програш президенту Джо Байдену.

Трамп довгий час уникав юридичних наслідків у своєму особистому, професійному та політичному житті. Протягом багатьох років він врегулював низку приватних цивільних позовів і виходив сухим із води в суперечках, що стосувалися Trump Organization, його однойменної компанії. Як президент, він був двічі підданий імпічменту Палатою представників, очолюваною демократами, але уникнув засудження Сенатом.

У грудні Trump Organization була визнана винною за численними звинуваченнями в податковому шахрайстві, хоча самому Трампу не було пред’явлено звинувачень у цій справі.

Республіканські союзники Трампа, а також його суперники з Республіканської партії на виборах 2024 року засудили окружну прокуратуру Манхеттена за підготовку обвинувального висновку, а спікер Палати представників Кевін Маккарті пообіцяв розпочати розслідування у цій справі.

Сенатор Тед Круз, республіканець з Техасу, назвав обвинувальний акт “абсолютно безпрецедентним” і заявив, що це “катастрофічна ескалація озброєння системи правосуддя”.

Але принаймні один поміркований республіканець сказав CNN, що він довіряє правовій системі.

“Я вірю у верховенство права. Я вважаю, що у нас є система стримувань і противаг, і я довіряю системі”, – сказав член Палати представників Дон Бекон з Небраски.

“У нас є суддя. У нас є присяжні. Є апеляції. Тому я думаю, що врешті-решт справедливість восторжествує. Якщо він винен, це стане очевидним. Але якщо ні, я думаю, що це теж буде показано”, – сказав Бекон в інтерв’ю CNN.

Офіс Брегга ще на початку березня дав зрозуміти, що близький до висунення звинувачень проти Трампа після того, як запросив екс-президента дати свідчення перед великим журі, яке розслідує схему “відкатів за мовчання”. Потенційні обвинувачені в Нью-Йорку за законом повинні бути повідомлені і запрошені з’явитися перед великим журі, яке зважує звинувачення. Але Трамп в кінцевому підсумку відмовився з’явитися перед колегією.

Довготривале розслідування вперше розпочалося за попередника Брегга, Сая Венса, коли Трамп був при владі. Воно стосується виплати 130 000 доларів, здійсненої тодішнім особистим адвокатом Трампа Майклом Коеном Деніелс наприкінці жовтня 2016 року, за кілька днів до президентських виборів 2016 року, за те, щоб вона не розголошувала інформацію про ймовірний роман з Трампом, який стався десятиліттям раніше. Трамп заперечував цей роман.

У розслідуванні йдеться про платіж, здійснений Деніелсу, і про відшкодування Коену з боку Trump Organization.

Згідно з судовими матеріалами федерального обвинувачення Коена, керівники Trump Organization санкціонували виплату йому 420 000 доларів США, щоб покрити його початковий платіж у розмірі 130 000 доларів і податкові зобов’язання, а також винагородити його премією. Компанія Trump Organization відобразила відшкодування як законні витрати у своїй внутрішній бухгалтерії. Трамп заперечив, що знає про цей платіж.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube