Іран погодився надати Москві ракети малої дальності і відправив танкові та артилерійські снаряди. Що отримає натомість?


08:5028.03.2023

Росія допомагає Ірану отримати передові можливості цифрового спостереження, оскільки Тегеран прагне поглибити співпрацю у сфері кібервійни, кажуть люди, знайомі з цим питанням, додаючи ще один рівень до зростаючого військового альянсу, який США розглядають як загрозу.

Про це пише The Wall Street Journal.

Потенціал для співпраці у сфері кібервійни з’явився після того, як Іран, за словами американських та іранських чиновників, продав Росії безпілотники для використання в Україні, погодився надати Москві ракети малої дальності і відправив танкові та артилерійські снаряди на поле бою. Тегеран прагне отримати кібернетичну допомогу, а також, за словами американських та іранських чиновників, десятки елітних російських ударних вертольотів і реактивних винищувачів та допомогу в реалізації своєї ракетної програми дальньої дії.

Росія та Іран мають сучасні кібернетичні можливості і давно співпрацюють один з одним, підписавши два роки тому угоду про кібернетичну співпрацю, яка, на думку аналітиків, зосереджувалася в основному на мережах кіберзахисту. У минулому Москва довгий час чинила опір обміну з Іраном цифровими наступальними можливостями, побоюючись, що вони в кінцевому підсумку будуть продані в темній мережі, кажуть люди.

За словами американських та іранських чиновників, Тегеран попросив у Росії десятки військових вертольотів.

З початку війни в Україні Росія надала Ірану засоби зв’язку і спостереження, а також пристрої для підслуховування, сучасні фотоапарати і детектори брехні, повідомили люди, знайомі з цим питанням.

Москва, ймовірно, вже поділилася з Іраном більш досконалим програмним забезпеченням, яке дозволить їй зламувати телефони і системи дисидентів і супротивників, кажуть люди. Російська влада вирішила, що вигоди від поглиблення військових відносин з Іраном переважають будь-які недоліки, вважають експерти.

Минулого року іранський уряд використовував інтернет, щоб приглушити вплив загальнонаціонального руху протесту, сповільнюючи веб-трафік у цільових районах, щоб зупинити поширення відео та повідомлень серед протестувальників. Він також використовував цифрові інструменти спостереження для відстеження і арешту протестувальників.

Згідно з документами, опублікованими дослідницьким центром Citizen Lab, що базується в Університеті Торонто, російська компанія PROTEI Ltd почала надавати програмне забезпечення для інтернет-цензури іранському оператору мобільного зв’язку Ariantel. Citizen Lab стверджує, що існують докази того, що інструменти PROTEI є частиною системи мобільного зв’язку, яка “дозволить державній владі безпосередньо контролювати, перехоплювати, перенаправляти, погіршувати або забороняти мобільний зв’язок всіх іранців, в тому числі тих, хто в даний час кидає виклик режиму”.

У Росії “ПРОТЕЙ” розробляє апаратне і програмне забезпечення, покликане допомогти урядам відстежувати, серед іншого, телефонні розмови, електронну пошту і транзакції по кредитних картах, як стверджують аналітики з кібербезпеки. Компанія має контракти з Міністерством оборони Росії.

Російський уряд, “Аріантел”, PROTEI та іранська делегація в Організації Об’єднаних Націй в Нью-Йорку не відповіли на запити про коментарі.

Іран тривалий час працював над розвитком своєї кіберзброї до більш досконалої програми після того, як роками вважався державою другого ешелону в цифровій війні після США, Росії, Китаю і Великої Британії.

Іранські урядові хакери та групи, пов’язані з режимом, проводять дезінформаційні кампанії, здійснюють атаки на ланцюги поставок і завдають ударів по інфраструктурі в країнах-суперниках, таких як США і Саудівська Аравія. Ізраїль звинуватив Іран у спробі зламати його систему водопостачання, а минулого місяця заявив, що група, пов’язана з іранською розвідкою, здійснила кібератаку на провідний ізраїльський університет.

За словами Енні Фікслер, аналітика з питань кіберполітики Фонду захисту демократій, вашингтонського аналітичного центру, який часто критикує Іран, програма кібервійни в країні бере свій початок з реакції уряду на протести 2009 року, пов’язані з виборами, які, за словами опозиції, були сфальсифіковані на користь тодішнього президента Махмуда Ахмадінеджада. За її словами, тоді уряд зосередився на стеженні, цензурі та придушенні інакомислення; Росія запропонує більш витончені способи моніторингу комунікацій всередині країни.

“З огляду на переважаючі можливості Росії, будь-яка передача знань покращить кібер-можливості Ірану”, – сказала пані Фікслер.

Коли Росія почала розгортати безпілотники іранського виробництва на полі бою в Україні, дві країни поглибили зближення, яке почалося з громадянської війни в Сирії, де вони допомогли президенту Башару Асаду відбити повстання. Вони відклали в сторону розбіжності, які сягають корінням у століття, щоб об’єднатися проти спільних ворогів, сказав Мохаммад Аятоллахі Табаар, доцент, який спеціалізується на близькосхідній політиці в Техаському університеті A&M у Школі державного управління та державної служби ім. Буша.

“Відчуваючи себе загнаними в кут США та їхніми союзниками, і Іран, і Росія, схоже, сповнені рішучості змусити цей альянс працювати”, – сказав професор Табаар.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube