НАТО відкрив термінал для транспортних літаків у Нідерландах, а в Польщі — перший гарнізон армії США


09:2925.03.2023

НАТО відкрив новий термінал для міжнародних транспортних літаків у Нідерландах. Це спеціальна допоміжна авіація, яка необхідна для успішного проведення військових операцій. Альянс зміцнює свої східні рубежі для стримування країни-агресора Росії, повідомляє FREEДОМ.

Транспортні літаки або літаки-танкери — багатофункціональний вид авіації та одна з основ ВПС країн НАТО. З їхньою участю військові проводять операції з дозаправки бойових літаків у повітрі, евакуації поранених і перекидання військ.

“Вони можуть підтримувати нічні операції, даючи змогу винищувачам залишатися в повітрі набагато довше, і можуть перевозити поранених або хворих людей з будь-якої країни світу. Один літак-заправник може перевозити до шести відділень інтенсивної терапії, які допомагають рятувати життя. Найголовніше, флот уже довів свою цінність після жорстокого вторгнення Росії до України”, — повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Цей проєкт — частина великої стратегії з посилення обороноздатності НАТО в Європі. Після розпаду СРСР європейські країни значно менше вкладали в оборону. США ж справно виділяла близько 2% ВВП на розвиток Альянсу. Тепер же, коли Москва стала головним агресором у Європі, країни-члени НАТО прискорено модернізують військову інфраструктуру.

“Це чудовий приклад того, як НАТО і ЄС співпрацюють, щоб надати критично важливі можливості для наших членів, важливі для Європейського Союзу, важливі для НАТО, але, перш за все, важливі для нашої спільної безпеки. Ця ініціатива також є конкретним кроком на шляху до скорочення нестачі європейських потужностей для дозаправки в повітрі. Багатонаціональні закупівлі — це економний спосіб для союзників придбати необхідне військове спорядження”, — сказав Столтенберг.

Росія ж постійно дає нові приводи для посилення європейської оборони. Так, нідерландська розвідка зафіксувала випадки підозрілої активності російських кораблів поруч із вітрогенераторами в Північному морі. А для охорони повітряного простору над Балтійськими країнами НАТО посилило авіаційне угруповання в регіоні.

“Відтоді, як ми тут, у нас було 4 великих повітряних інциденти. Нас піднімали в повітря в терміновому порядку для перехоплення російських літаків, які наближалися до повітряного простору НАТО. Так відбувалося 4 рази, і все в лютому, відколи ми тут перебуваємо”, — розповів майор Королівських військово-повітряних сил Нідерландів із позивним “Шакл”.

У польському Мальборку ВМС Польщі, Франції та Нідерландів провели спільні повітряні маневри. Пілоти винищувачів відпрацьовували дії з перехоплення цілей. А на суші — на своєму східному фланзі — Альянс розгорне до 300 тисяч солдатів, повідомляє Politico.

“Найближчими місяцями Альянс активізує зусилля з накопичення техніки вздовж східного кордону НАТО і виділення десятків тисяч військовослужбовців, які можуть поспішити на допомогу союзникам на першу вимогу. Цей крок покликаний зупинити Росію від розширення війни за межі України”, — йдеться в публікації видання Politico.

У польському місті Познань відкрили перший гарнізон армії США. Про це повідомили в Міністерстві національної оборони Польщі. Загалом на європейському континенті базується 8 американських гарнізонів.

“Ми є свідками відкриття постійної присутності гарнізону США на польській землі. Це важлива подія в історії Польщі”, — заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

“Сьогодні — перед обличчям неоголошеної російської агресії — Північноатлантичний альянс сильний, як ніколи”, — додав генерал-лейтенант армії США Джон Колашескі.

Уже найближчого місяця генсек Альянсу Єнс Столтенберг має намір скликати засідання комісії Україна – НАТО — вперше від 2017 року, попри заперечення Угорщини. Крім того, Столтенберг не виключив, що в липні союзники по Північноатлантичному альянсу зустрінуться з президентом Володимиром Зеленським під час саміту НАТО у Вільнюсі.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube