Світ розвертається від споживчого безумства. ЄС проти “одноразової” техніки і повертає “право на ремонт”


10:5423.03.2023

Європейська комісія у середу, 22 березня, ініціювала ухвалення нових вимог до виробників побутової техніки та електроніки, які зобов’яжуть їх ремонтувати продану техніку, зокрема навіть після закінчення гарантійного терміну.

Про це йдеться на сайті ЄК.

Протягом останніх десятиліть заміна техніки на нову часто була пріоритетнішою за ремонт, а споживачі не мали достатніх стимулів для ремонту своїх товарів після закінчення терміну дії гарантії. Ця пропозиція зробить ремонт товарів простішим та економічно вигіднішим для споживачів, ніж їх заміну. Крім того, збільшення попиту призведе до зростання ремонтного сектору, стимулюючи виробників та продавців до розробки більш сталих бізнес-моделей.

Сьогоднішня пропозиція забезпечить ремонт більшої кількості товарів у межах встановленої законом гарантії, а також надасть споживачам простіші та дешевші варіанти ремонту товарів, які технічно можна відремонтувати (наприклад, пилососів, а незабаром і планшетів та смартфонів), коли закінчився термін гарантії або коли товар більше не функціонує внаслідок зносу.

Пропозиція запроваджує нове “право на ремонт” для споживачів, як в межах, так і поза межами встановленої законом гарантії.

Продавці будуть зобов’язані запропонувати ремонт, за винятком випадків, коли він є дорожчим за заміну.

Споживачі матимуть право вимагати від виробника ремонту для продуктів, які технічно можна відремонтувати відповідно до законодавства ЄС, таких як пральна машина або телевізор. Це гарантуватиме, що споживачі завжди матимуть до кого звернутися, коли вони вирішать відремонтувати свою продукцію, а також заохочуватиме виробників розробляти більш стійкі бізнес-моделі.
Буде розроблено європейський стандарт якості ремонтних послуг, який допоможе споживачам визначити ремонтників, які зобов’язуються надавати послуги вищої якості. Цей стандарт “простого ремонту” буде відкритим для всіх ремонтників по всьому ЄС, які бажають дотримуватися мінімальних стандартів якості, наприклад, на основі тривалості ремонту або доступності продуктів.

Чому прийняте рішення
Нещодавнє опитування Євробарометру показало, що 77% європейців відчувають особисту відповідальність за дії, спрямовані на обмеження зміни клімату. Викинуті продукти часто є життєздатними товарами, які можна відремонтувати, але часто викидаються передчасно, що призводить до 35 мільйонів тонн відходів, 30 мільйонів тонн ресурсів та 261 мільйона тонн викидів парникових газів в ЄС щороку. Крім того, втрати для споживачів від вибору заміни замість ремонту оцінюються майже в 12 мільярдів євро на рік. Крім того, за оцінками, ініціатива принесе 4,8 мільярда євро зростання та інвестицій в ЄС.

Однак споживачі часто вважають ремонт складним процесом. Ініціатива “право на ремонт” доповнює кілька інших пропозицій, представлених Комісією для досягнення сталого споживання протягом усього життєвого циклу продукту, створюючи основу для справжнього “права на ремонт” в ЄС.

Ця пропозиція є частиною ширшої мети Європейської Комісії – стати першим кліматично нейтральним континентом до 2050 року. Це може статися лише за умови, що споживачі та бізнес будуть споживати та виробляти більш стійко.

Ця ініціатива доповнює інші інструменти, які переслідують мету Європейського зеленого курсу щодо сталого споживання через ремонт. З боку пропозиції, регламент “Екодизайн для сталих продуктів” сприяє відновлюваності продуктів на етапі виробництва. З боку попиту, пропозиція щодо Директиви про розширення прав і можливостей споживачів для зеленого переходу дозволяє споживачам приймати обґрунтовані рішення про покупку в точці продажу. Ця пропозиція посилює сторону попиту, сприяючи ремонту на етапі післяпродажного обслуговування. Ці три ініціативи охоплюють весь життєвий цикл продукту, доповнюючи та підсилюючи одна одну.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube