“Буквально в цей момент ми відправляєм МіГи в Україну”, – Дуда


15:1916.03.2023

Президента Анджея Дуду під час конференції запитали про винищувачі МіГ-29, які, як раніше заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, Польща має передати Україні протягом 4-6 тижнів.

Президент Дуда це підтвердив, повідомляє rp.pl

-Йдеться про (літаки) МіГ-29, які все ще є активними літаками в протиповітряній обороні нашої країни. Дійсно, таке рішення було прийнято на рівні державної влади. Можна з упевненістю сказати, що ми буквально в цей самий момент відправляємо ці МіГи в Україну. У нас на сьогоднішній день ще залишився десяток цих МіГів. Це МіГи, які ми отримали на початку 1990-х років від східнонімецької армії. Це останні роки їхньої експлуатації за технічними можливостями, – сказав президент.

-Чотири літаки ми передаємо Україні в повному робочому стані протягом наступних кількох днів. Решта літаків обслуговуються, готуються”, – додав він, не назвавши точної кількості МіГ-29, які Польща передасть Україні.

Їх місце в польских ВПС займуть нові літаки FA-50 з Південної Кореї, перші з яких очікуються до кінця року. А потім ескадрильї літаків F-35, – підкреслив він.

-Протягом наступних кількох років весь цей парк (бойових літаків) буде поповнюватися, модернізуватися, але ми також матимемо додаткові повітряні сили у вигляді суперсучасних винищувачів, – підсумував він.

Хто ще передасть Україні літаки МіГ-29?

  • Передача Україні винищувачів МіГ-29 може відбутися протягом 4-6 тижнів – так відповів прем’єр-міністр Моравецький двома днями раніше на запитання, коли пострадянські винищувачі, які використовуються польськими ВПС, можуть потрапити до України.

Раніше готовність Словаччини передати Україні винищувачі МіГ-29 підтвердив міністр оборони Словаччини Ярослав Над. Раніше повідомлялося, що Словаччина готова передати Україні 10 з 11 пострадянських винищувачів, знятих з озброєння.

На сьогоднішній день жодна західна країна не передала Україні винищувачі – як пострадянські, так і західні (в першу чергу, F-16), про які просить Україна.

Українські пілоти вже літають на винищувачах МіГ-29, які є на озброєнні їхніх ВПС, а це означає, що в разі передачі їм польських машин, вони не потребуватимуть додаткового навчання, щоб одразу використовувати їх у бою (на відміну від західних винищувачів – наприклад, F-16).

Якщо інші країни захочуть відправити винищувачі в Україну, США рішуче підтримають це, заявив у середу координатор з питань комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі у відповідь на заяву прем’єр-міністра Моравецького про передачу Україні винищувачів МіГ-29.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube