Рейк’явік активно підтримує Україну. Зеленський та прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір підписали декларацію (ВІДЕО)


19:1214.03.2023

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір обговорили питання щодо притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, скоєні в Україні, розглянули імплементацію української формули миру, а також перебіг та перспективи відбудови України.

Зустріч відбулася сьогодні, 14 березня, у Києві, інформує пресслужба глави держави.

Зеленський особливо акцентував на факті здійснення цього візиту Якобсдоттір до України та подякував за те, що від перших днів повномасштабної російської агресії Рейк’явік активно підтримує Україну — політично, фінансово, на гуманітарному та інших напрямах. Окремо він подякував за підтримку Ісландією українців, які були вимушені поїхати зі своєї рідної країни через війну.

Глава держави поінформував голову уряду Ісландії про ситуацію на фронті. Було наголошено на важливості підтримки України всіма партнерами й союзниками у боротьбі із загарбником.

Зеленський наголосив на активній позиції Ісландії як держави, що головує в Раді Європи. У цьому контексті було обговорено роботу з притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, геноцид, злочини проти людяності та злочин агресії, скоєні в Україні. Також було приділено увагу заходам, що вживаються з метою створення реєстру збитків, завданих російською агресією, та повноцінного компенсаційного механізму, зокрема в контексті підготовки до саміту глав держав та урядів країн Ради Європи у Рейк’явіку.

Також сторони торкнулися проблематики ядерної безпеки, яка свідомо поставлена під загрозу атаками Росії на цивільні ядерні об’єкти в Україні та захопленням агресором Запорізької АЕС. Було констатовано, що ця ситуація створює безпосередню ядерну загрозу далеко за межами України.

У питанні відбудови України президент акцентував на перспективах використання досвіду та експертизи Ісландії у сфері зеленої енергетики та запросив ісландський бізнес уже зараз інвестувати у відповідні проєкти в Україні.

Глава держави окремо порушив питання важливості визнання парламентом Ісландії Голодомору геноцидом українського народу. Перші кроки до цього вже зроблені офіційним Рейк’явіком.

За результатами зустрічі було підписано Спільну декларацію президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністерки Ісландії Катрін Якобсдоттір.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube