Підготовка ЗСУ до наступу. Партнери вирішили допомогти Україні більше, – The Economist


14:3308.03.2023

Хоча зараз всі погляди прикуті до битви за східне місто Бахмут, незабаром увага буде прикута до очікуваного контрнаступу, який може розпочатися вже у квітні.

Про підготовку цього наступу і постачання західної техніки від партнерів пише The Economist.

“Леопард” німецького виробництва опинився в центрі іноді запеклих дебатів між партнерами України. 25 січня Олаф Шольц, канцлер Німеччини, поклав край тижневим коливанням, пообіцявши надіслати “Леопард 2а6”, вдосконалений варіант танка. Багато хто думав, що це викличе потік пожертвувань з десятка інших європейських країн, які експлуатують “Леопарди”. Насправді це був радше струмочок. Поки що коаліція пообіцяла лише два батальйони найсучасніших “Леопардів” (український танковий батальйон повинен мати 31 танк). Данія, Німеччина і Нідерланди також закуповують для України щонайменше 100 старих, але відремонтованих Leopard 1a5, що складає ще три батальйони.

“Леопарди” доповнюються строкатою колекцією інших танків. Британія надсилає роту з 14 “Челленджерів-2”. Америка пообіцяла 31 m1a2 Abrams, найсучасніші танки у своєму арсеналі, хоча вони можуть не прибути цього року. Польща, яка пообіцяла 14 “Леопардів” і вже відправила в Україну близько 250 танків Т-72 радянського виробництва, надішле 60 модернізованих Т-72. Різноманітні бойові машини піхоти, від застарілих радянських БМП-1 до американських Stryker і Bradley, доповнять бронетанкові бригади.

Проте зосередженість на танках відволікла увагу від більш важливої зміни в стратегії. У грудні Америка і Британія зрозуміли, що затяжна війна не в інтересах Заходу. Росія, до того ж, виявилася навіть слабшою, ніж вважалося раніше. Настрій, за словами одного чиновника, який брав участь у тих дискусіях, був таким: “Якщо ми хочемо, щоб щось змінилося, нам потрібно щось змінити”. Поворотний момент настав 20 січня на восьмому засіданні Контактної групи з питань оборони України – зустрічі міністрів оборони під головуванням США, яка проводиться приблизно щомісяця на великій американській авіабазі в Рамштайні в Німеччині. На ній союзники домовилися надати Україні більше, ніж дивізійне озброєння, з тим, щоб більша його частина була доставлена до кінця березня.

Відповідно, потік озброєнь перетворився зі струмочка на потік. З усієї військової допомоги, обіцяної Пентагоном з початку війни, 40% – понад $8 млрд – надійшло за три місяці з 9 грудня. Один з європейських оборонних чиновників каже, що вливання озброєнь, узгоджене в Німеччині лише в січні, становить дві третини від загального обсягу, відправленого в Україну впродовж усього 2022 року. Більшість пожертвувань не такі привабливі, як танки, але все одно мають вирішальне значення – наприклад, останній американський пакет включає броньовані мостоукладальні машини, які були б життєво необхідні для будь-якого наступу на півдні чи сході.

В результаті українська армія трансформується. Основна частина її озброєння все ще має радянське походження. Але якщо наприкінці минулого року співвідношення українського та західного обладнання становило п’ять до одного, то з надходженням допомоги воно, як очікується, зменшиться до п’яти до двох. Іншими словами, майже третина української армії незабаром матиме обладнання натівського зразка. Генерал Валерій Залужний, найвищий офіцер Збройних сил України, сподівається, що з часом він матиме у своєму розпорядженні три нові армійські корпуси, кожен з яких матиме по шість бригад і налічуватиме понад 20 000 військовослужбовців.

Російський наступ, що розпочався наприкінці січня, частково мав на меті змусити Україну залучити ці резерви, тим самим значно ускладнивши контрнаступ. Останніми днями російські солдати і найманці просунулися вглиб Бахмута, міста в Донецькій області, яке перебуває під російським наступом з літа минулого року. Але битва за місто призвела до набагато більших російських втрат, ніж українських. І що більш важливо, генерал Залужний уникнув очевидної пастки.

Замість того, щоб кинути значні резерви в Бахмут для порятунку міста, яке має набагато більше символічне, ніж військове значення, він відправив війська за кордон для тренувань на новій техніці. З січня 7-ме командування підготовки американської армії проводить п’ятитижневий курс для українських підрозділів на своєму полігоні Графенвер у східній Баварії. Під час минулорічних наступальних операцій українська армія атакувала переважно ротними підрозділами. Навчання в Графенвері мають на меті об’єднати їх у більші батальйони і бригади, здатні вести “комбіновану” війну, в якій піхота, бронетехніка, артилерія та інші бойові засоби діють разом, а не просто послідовно, як це відбувається зараз.

Західні чиновники розділилися в думках щодо того, чи буде цього достатньо, щоб вигнати Росію з приблизно 18% території України, яку вона контролює зараз. Щомісяця через Графенвер проходитиме лише батальйон солдатів; значна частина української армії все ще складається з мобілізованих чоловіків з обмеженим досвідом. Боєприпаси залишаються серйозною проблемою, оскільки західні союзники не поспішають нарощувати виробництво. А брак повітряних сил України може стати ще більшою проблемою, якщо російські військові літаки виявляться готовими до більших ризиків під час будь-якого українського наступу.

З іншого боку, російська армія перебуває в жахливому стані. Якщо після захоплення Бахмута вона вирішить просуватися вглиб Донецька, їй доведеться ще більше виснажити свої мізерні резерви. Зрештою, вона може почати стягувати підрозділи з інших частин довгої лінії фронту, створюючи прогалини, якими Україна може скористатися, припускає Густав Ґрессель з аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин. Союзники України уважно стежать за слабкими місцями.

2 березня Марк Міллі, головний американський генерал, відвідав настільні військові ігри, що проводилися американцями на базі у Вісбадені, Німеччина, щоб допомогти українським офіцерам розглянути різні варіанти наступу. Мало хто думає, що Україна може відновити свої довоєнні кордони одним ударом, не кажучи вже про те, щоб повернути території, включно з Кримом, захоплені Росією в 2014 році. Але якщо Україна зможе вирвати ще один значний шматок з-під російської окупації, як вона це зробила минулого року на північному сході навколо Харкова і на півдні навколо Херсона, це зруйнує переконання, висловлене, зокрема, генералом Міллі, що війна приречена на патову ситуацію.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube