Українку в рф рік катували в психлікарні за відмову отримувати російське громадянство


13:4506.03.2023

Українську біженку майже рік піддавали каральній психіатрії за відмову від отримання громадянства РФ. Наприкінці лютого правозахисникам вдалося її забрати з психлікарні та вивезти в Україну.

Про цю історію каналу “Можем объяснить” розповів адвокат біженки Олексій Прянишников.

У травні 2022 року мешканку Харкова Ірину вивезли автобусом до Бєлгорода, де вона потрапила до пункту тимчасового тримання.

“У медичних документах зазначено, що Ірина приїхала до Бєлгорода до родичів, однак сама вона каже, що ніяких родичів там ніколи не мала”, – розповів “МО” Прянишников. Із ПВС Ірину направили до Бєлгородської психлікарні за відмову повідомляти про себе відомості. “Зрозуміло, відмова повідомляти про себе відомості не є підставою для поміщення до психлікарні. Але, на жаль, це вже не перший такий випадок у моїй практиці”, – каже Прянишников.

У Бєлгородській психлікарні Ірина пробула до 10 серпня 2022 року, потім її перемістили в психлікарню Енгельса (Саратовської області). Лікарі її напихали галоперидолом. “Це нейролептик, який застосовують у лікуванні шизофренії ще з радянських часів. В усьому цивілізованому світі вважається досить шкідливим препаратом, що має масу побічних ефектів”, – пояснив Прянишников.

Ситуацію ускладнювала відсутність в Ірини українських документів. Чиновники неодноразово шантажували Ірину випискою з психлікарні в обмін на отримання російського громадянства, на що отримували відмову.

“У чому мотивація такого екстравагантного пошуку нових громадян Росії – залишається тільки здогадуватися, – каже Прянишников. – Думаю, таке завзяття зумовлене тим, щоб можна було розмірковувати про вибір українців на користь Росії, тобто пропагандистські мотиви. І я б не виключав якихось корисливих мотивів з боку конкретних чиновників”.

Її син 5 місяців шукав матір. У вересні 2022 року йому вдалося виявити її в лікарні в Енгельсі. Сам виїхати він не зміг через воєнний стан. Прянишников приєднався до справи в січні. Син Ірини отримав в Україні “білий паспорт” – посвідчення особи громадянина України для повернення в країну.

21 лютого Прянишникову разом із саратовським адвокатом вдалося домогтися побачення з Іриною в психлікарні.

“Лікарі виявилися не дуже раді неоголошеному візиту, навіщось консультувалися з міграційним підрозділом МВС, але до обіду здалися і відпустили Ірину, знявши раніше висунуті вимоги про набуття Іриною громадянства РФ”.

Уже до вечора 23 лютого Ірина була в Харкові, де зустрілася із сином після 10 місяців розлуки.

Українку в рф рік катували в психлікарні за відмову отримувати російське громадянство 1
Українку в рф рік катували в психлікарні за відмову отримувати російське громадянство 3

Детальну інструкцію для громадян України, переміщених у Росію, та їхніх родичів читайте на каналі Олексія Прянишникова (https://t.me/gingerbread22cm/2322).



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube