Після протестів фермерів Україна та Польща змінили правила транзиту зерна


17:1406.03.2023

Україна та Польща домовилися про нові правила транзиту українського зерна польською територією, які спрощують експорт агропродукції та мінімізують вплив дешевшого зерна на внутрішній ринок Польщі.

Про це повідомляє пресслужба міністерства аграрної політики та продовольства, з посиланням на підсумки зустрічі міністрів сільського господарства Миколи Сольського та Генріка Ковальчика у Варшаві.

“Ми досягли взаємовигідних результатів. Домовленості враховують інтереси як польських, так і українських фермерів, які транзитом везуть зерно до інших країн і до польських портів. Плануємо впровадити ці процедури найближчими днями. І наступного тижня транспорт поїде вже за новими правилами”, – прокоментував підсумки зустрічі Сольський.

Згідно з новими правилами з 8 березня 2023 року всі автомобілі з агропродукцією обов’язково опечатуватимуть офіційними (митними) пломбами на митних пунктах на польсько-українських прикордонних переходах.

При транспортуванні залізницею перевізник буде зобов’язаний опломбувати кожен вагон. Ці пломби контролюватимуть працівники польської Національної фіскальної адміністрації (НФА) на польсько-українських прикордонних переходах.

Співробітникам НФА зніматимуть офіційні пломби у трьох польських морських портах (Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце).

При транзиті до інших країн ЄС офіційні пломби зніматимуться в уповноважених пунктах зберігання, розташованих у цих країнах. Запис про прибуття вантажу на місце для зняття пломб буде доступний через систему NCTS.

Польська ветеринарна інспекція не проводитиме жодних перевірок українського зерна під час його транзиту до портів чи інших країн ЄС.

Польський міністр уточнив, що українська сторона гарантувала, що якщо перевізник чи експедитор не доставлять товар у зазначене у документах місце, він втратить право на перевезення зерна.

Нагадаємо, в січні в Польщі почалися акції протесту проти дешевого українського зерна, яке збиває ціну польським фермерам. Подібні протести у зв’язку з імпортом зерна з України пройшли по всій Польщі. У м. Осек фермери на добу заблокували завод Agrolok, який переробляє олійні культури і більшу частину ріпаку закупив в Україні.

З початку лютого польська асоціація “Ошукане село” кілька разів влаштовувала акції протесту та частково блокувала рух зерновозів на українсько-польському кордоні. Фермери вимагали посилити контроль за транзитом українського зерна, частина якого, на їхню думку, залишається на польському ринку і збиває ціну.

Польському уряду навіть довелося оголосити про програму держсубсидій фермерам, які зазнають труднощів із продажем агропродукції через наплив у країну дешевшого українського зерна.

У Мінагрополітики підтвердили, що останніми тижнями проходження через польський кордон українського зерна було сповільнене через посилення ветеринарного та фітосанітарного контролю. Час перевірки вантажів збільшився, що призвело до значних черг. Міністерство заявляло, що працює над розв’язанням цієї проблеми.

Нагадаємо також, що в ЄС заявили, що не розглядають варіант запровадження скасованих раніше мит на українську сільгосппродукцію.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube