Китай звинувачує Росію у витоку інформації про можливе постачання зброї. Що саме він може надати


09:5804.03.2023

Десятиліттями Росія постачала зброю до Китаю. В середньому вона відправляла зброї на $2 млрд щороку в період з 2001 по 2010 рік, а в 2015 році уклала угоду на суму $7 млрд. Тепер ситуація змінилася. Росія втратила понад 9 400 одиниць техніки, в тому числі понад 1 500 танків, під час свого невдалого вторгнення в Україну. Їй відчайдушно не вистачає боєприпасів. Америка заявляє, що має розвіддані, які свідчать про те, що Китай розглядає можливість постачання зброї Росії. Це може змінити хід війни. Це також спричинило б глибоку кризу у відносинах Китаю з Америкою і Європою.

Про це пише The Economist, а ІншеТВ переклало цю статтю для вас.

Росія неодноразово зверталася до Китаю з проханням надати зброю з перших місяців війни. Китай неодноразово відмовлявся, надсилаючи лише нелетальну допомогу, наприклад, каски, і предмети подвійного призначення, такі як деталі для літаків. Американські офіційні особи публічно не розголошують подробиць того, що, на їхню думку, обмірковує Китай. Але 23 лютого німецький журнал Der Spiegel заявив, що збройні сили Росії ведуть переговори з китайською фірмою Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology про купівлю 100 ударних безпілотників. Росія використовує такі безпілотники як на лінії фронту, так і, починаючи з жовтня, в рамках регулярних ударів по українській енергосистемі.

Наступного дня після публікації Der Spiegel газета Washington Post з посиланням на американських чиновників повідомила, що Китай розглядає можливість постачання снарядів – найсмертоноснішої зброї війни. І Росія, і Україна використовують у своїй артилерії снаряди радянського калібру 122 мм і 152 мм і шукають старі запаси по всьому світу. Але у Росії закінчуються друзі, у яких можна попросити. Вона вичистила склади Білорусі. Північна Корея поставила трохи, але остерігається виснажувати свій арсенал. А Іран мало що може дати.

Китай має сумісні снаряди. Про розмір і якість його запасів відомо небагато, каже Лонні Хенлі, колишній співробітник Розвідувального управління Пентагону. Але їх, безумовно, вистачило б для того, щоб запобігти російській ракетній кризі, що насувається. Це мало б велике значення для конфлікту, в якому виснаження особового складу є критично важливим фактором, а відносна інтенсивність обстрілів інколи має вирішальне значення. Оборонна промисловість з обох сторін намагається нарощувати виробництво.

Китай має достатню вагу, щоб перехилити шальки терезів. Це четвертий за величиною експортер озброєнь у світі. Вісім його компаній увійшли до останнього рейтингу 100 найбільших світових збройових компаній, складеного Стокгольмським міжнародним інститутом дослідження проблем миру, а сім – до першої двадцятки, поступаючись лише Америці. За останні роки продажі провідних китайських компаній значно зросли (див. графік).

Війна також може дати Китаю можливість перезавантажити і збалансувати свої оборонні відносини з Росією. Протягом багатьох років він імпортував російські військові технології, переробляючи значну частину з них для виробництва підробок. У період з 2017 по 2021 рік 81% її оборонного імпорту надходив з Росії, включаючи двигуни для новітніх китайських винищувачів-невидимок.

Тепер у нього є шанс стати “відносно рівноправним промисловим партнером для російської оборонної промисловості”, вважає Майкл Раска зі Школи міжнародних досліджень ім. С. Раджаратнама в Сінгапурі. Замість того, щоб просто надсилати базовий комплект, Китай може допомогти Росії обійти західні санкції, надсилаючи високотехнологічні компоненти для безпілотників, крилатих ракет та інших високоточних озброєнь. Пан Раска припускає, що в обмін на це Китай може захотіти отримати технологію для РД-180, російського ракетного двигуна, який використовується для космічних запусків (і потенційно балістичних ракет). Технології підводних човнів і реактивні двигуни також були б привабливими об’єктами.

Однак китайське керівництво розривається між двома думками. Воно не хоче бачити Росію приниженою на полі бою, не в останню чергу від рук американських ракетних установок і європейських танків. За кілька тижнів до вторгнення Росія і Китай святкували свою дружбу “без обмежень”. Декому в Пекіні також може сподобатися ідея відволікти американську енергію від Індо-Тихоокеанського регіону і спрямувати її на Європу.

Але є причини для стриманості. За словами європейського чиновника, знайомого з цим питанням, Китай розсердився на Кремль через те, що дискусії про продаж зброї були підхоплені Америкою і набули розголосу. Китай хотів, щоб будь-яка підтримка залишалася в таємниці. Він знає, що підтримка російської кампанії підірве його репутацію нейтрального посередника – однобічна китайська мирна ініціатива, опублікована 24 лютого, була відкинута союзниками України. Це також ще більше погіршить відносини з Америкою і спровокує негативну реакцію в Європі. Лінда Томас-Грінфілд, посол США в ООН, і Жозеп Боррель, глава зовнішньополітичного відомства ЄС, попередили, що летальна допомога перетне “червону лінію”.

Наразі Китай дотримується обережності. Пан Боррель повідомив, що Ван І, провідний китайський дипломат, сказав йому на зустрічі 18 лютого, що Китай “не буде надавати зброю Росії”. Звичайно, пан Ван також стверджував, що Китай не надсилає зброю країнам, які перебувають у стані війни, що він робить регулярно. Але 24 лютого президент Джо Байден висловив упевненість, що пан Ван був чесним принаймні щодо першої частини. “Я не очікую великої ініціативи з боку Китаю щодо надання зброї Росії”, – сказав пан Байден. Якщо навесні або влітку, коли Україна сподівається розпочати наступ, позиція Росії на полі бою виглядатиме відчайдушною, ця терплячість опиниться під сильним тиском”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube