В Одесі судять миколаївського прокурора-зрадника. На черговому засіданні зясовували його звязки з Подолякою і Бєзлєром (ФОТО)


20:4124.02.2023

Приморський райсуд міста Одеси продовжує розглядати справу за обвинуваченням екскерівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа у державній зраді в умовах воєнного стану.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

На початку судового засідання прокурор Олександр Чокля намагався переконати суд перейти до закритого розгляду справи. Він повідомив, що після останнього засідання у ЗМІ було розкрито інформацію про залучення осіб до конфіденційного співробітництва і передачу Герману імітаційних документів.

З цього приводу суддя заперечив, що прокурор сам оголосив ці дані у відкритому засіданні:«Ви це розголосили, ви в цьому винуваті… Ви це оголосили, а тепер шукаєте крайніх!».

Судді порадили конкретизувати, який саме том матеріалів є секретним, і на його досліження буде виділено окреме засідання, яке проведуть у закритому режимі.

Прокурор повідомив, що наразі з усіх матеріалів знято гриф таємості, і результати НСРД містяться у чотирьох томах. Але це відомості про методи діяльності правоохоронних органів і негласного збору інформації, які, на думку прокурора, не повинні бути загально відомими. 

Суд продовжив публічне слухання справи, кажучи прокурору, що «секретні» документи будуть досліджені в окремому закритому засіданні 8 березня.

23 лютого досліджувалися процесуальні документи, які стосувалися досудового слідства. У  другому і третьому томах є клопотання і судові ухвали на провдення негласних слідчих розшукових дій, постанова про контроль за вчиненням злочину, протоколи про результати НСРД – ці докази відклали до закритого розгляду.

У 4-6 томах є дані щодо інших кримінальних проваджень, яким, за версією обвинувачення, Герман передавав інформацію. Вважається, що Герман листувався із російським блогером  з українським громадянством Юрієм Подолякою, який начебто збирав дані за дорученням та вказівками Ігора Бєзлєра, підполковника військової розвідки Росії.

Досліджувалися, наприклад, документи допитів потерпілих і протоколи впізнання якимись особами блогера Подоляки, протоколи огляду мережі інтернет ще у 2017 році, які взагалі не стосуються Германа, але були чомусь долучені прокурором. Суду пропонувалися на дослідженні копії паспрортів блогера Подоляки, вимога про судимість, характеристики Подоляки, інформація про продаж блогером квартири, банківські документи щодо трансакцій по рахунках Подоляки, його антиукраїнські публікації.

— Обвинувачений впізнає Подоляку? — поцікавився суддя Віктор Попревич.

— З обвинуваченим даної слідчої не проводилось, — відповів прокурор.

Аналогічно оглядалися документи кримінальної справи щодо Бєзлєра, який підозрюється у веденні агресивної війни, порушенні законів та звичаїв війни та інших злочинах.

Захисники заявляють, що подібні документи є неналежними доказами. Але поки що не коментують їх детально, кажучи, що після того, як дослідять усе, буде загальне клопотання.

Прокурор запропонував суду переглянув чотири відео щодо Подоляки і Бєзлєра, які розповсюджуються у Telegram і на YouTube, і переконатися, що це за особи. У матеріалах справи є численні протоколи огляду мережі інтернет щодо публічних висловлювань Подоляки і Бєзлєра.

В Одесі судять миколаївського прокурора-зрадника. На черговому засіданні зясовували його звязки з Подолякою і Бєзлєром (ФОТО) 1

Також суду надана інформація від операторів стільникового звʼязку щодо зʼєднань із номера мобільного телефона Германа, протокол огляду мобілок, флешок і ноутбука, вилучених при обшуках у Германа. Так в одному з документів ідеться про те, що телефон Германа фіксується у Миколаєві, але ніяких контактів його з російськими абонентами не встановлено. Наразі прокурор ніяк не пояснив цю ситуацію, а захист акцентував на цьому увагу, кажучи, що між Германом і російськими абонентами не було прямих звʼязків.

На телефонах Германа начебто виявлено листування про збір інформації про цивільних осіб, про керівництво прокуратурою і руйнування на території Миколаївської області. Інформація, що розкриває зміст цієї переписки, є у томах справи, які прокурор хоче досліджувати в закритому засіданні, тому що, серед іншого, йдеться про приватне листування.

На флешках, за словами прокурора, є списки загиблих військових і цивільних, списки полонених за березень 2022-го. У таблицях наводяться персональні дані загиблих, звідки доставлені і ступінь травмування. Також на флешці є файл про морально-психологічний настрій працівників правоохоронних органів і ставлення до агресії РФ. Суддя оголошує зміст файлу, що Герман начебто повідомляє про свій вплив на місцевих правоохоронців і що у випадку окупації переконає їх зрадити присягу на вірність Україні, що він готовий співпрацювати з окупантами, виконувати їх завдання. Ще в одній таблиці є дані про ідентифікацію 58 російських військових і учасників незаконних збройних формувань, які беруть участь у війні проти України, їх приналежність до військових підрозділів і причетність до воєнних злочинів.

В Одесі судять миколаївського прокурора-зрадника. На черговому засіданні зясовували його звязки з Подолякою і Бєзлєром (ФОТО) 3

За матеріалами справи, обіймаючи посаду прокурора Миколаївської окружної прокуратури, Герман в умовах війни допоміг представникам держави-агресора у підривній діяльності проти України. А саме, передав інформацію про місця розташування органів влади, місцевого самоврядування, підприємств, військових частин та інших об’єктів, що мають важливе господарське чи оборонне значення, з метою ослаблення держави, вчинення вибухів, підпалів та інших дій, спрямованих на масове знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю.

Герман обвинувачення у державній зраді називає необґрунтованим. Він не заперечував факт передачі інформації, але повідомив, що надсилав її блогеру, якого «знайшов в інтернеті з метою об’єктивного висвітлення ситуації, що відбувається в Україні». 

За державну зраду під час війни колишньому прокурору загрожує 15 років позбавлення волі або довічно.

В Одесі судять миколаївського прокурора-зрадника. На черговому засіданні зясовували його звязки з Подолякою і Бєзлєром (ФОТО) 5

Нагадаємо, що раніше суд планував слухати справу Германа закрито, щоб запобігти розголошенню інформації, що може зашкодити національній безпеці і вплинути на перебіг бойових дій. Вказувалося на необхідність захистити персональні дані українських військових, рятувальників і правоохоронців у Миколаївській області, особливості їхньої роботи у регіоні тощо. 

Однак на публічності наполягли родичі військових, які загинули на Миколаївщині, коли Герман очолював прокуратуру і, за версією обвинувачення, вів підривну діяльність.

Люди із портретами загиблих військослужбовців регулярно з’являються на судові засідання як вільні слухачі. Офіційно статусу потерпілих вони не мають.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube