Голова Миколаївської облради Замазєєва пропонує програму забезпечення військових житлом із сплатою першого внеску з бюджету


18:3920.02.2023

Миколаївщина стане пілотним регіоном, який запровадить розширену програму пільгових кредитів на житло для військовополонених. Потім її зможуть підхопити й інші області.

Про це в авторській колонці написала голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

Зокрема, йдеться про те, що “наші захисники й захисниці пішли на фронт захищати Україну не з розрахунку, а по волі серця. Та це не означає, що держава їм нічого не винна. Особливо якщо воїн заплатив за неї високу ціну – провів місяці в рашистському полоні”, – впевнена Ганна Замазєєва.

Голова Миколаївської облради Замазєєва пропонує програму забезпечення військових житлом із сплатою першого внеску з бюджету 1
Голова Миколаївської облради Замазєєва пропонує програму забезпечення військових житлом із сплатою першого внеску з бюджету 5

“Медична, психологічна, соціальна реабілітація – це той мінімум, який повинна робити держава для захисників, вирваних з рук окупантів. Я пропоную піти далі й забезпечувати таких людей житлом. Ось моя ідея.

Ще до повномасштабної війни в Україні працювала програма «єОселя». Завдяки ній кадрові військові, що потрапили в полон, могли отримати пільговий кредит на придбання житла. Умови – 3% річних та сплата першого внеску в розмірі 20% від вартості квартири.

Але в нинішніх умовах «єОселя» не вирішує всіх проблем. По-перше, тому що стосується лише професійних військових та залишає «за бортом» мобілізованих захисників. По-друге, тому що навіть 20% від вартості квартири часто є непідйомною сумою для звільненого полоненого та його сім’ї.

Голова Миколаївської облради Замазєєва пропонує програму забезпечення військових житлом із сплатою першого внеску з бюджету 3

Перша проблема вирішується на центральному рівні. Я вже провела переговори з представниками Уряду з метою розширити програму кредитування на мобілізованих військовополонених.

Другу проблему будемо вирішувати на рівні нашого регіону. Як голова Миколаївської облради вже надала завдання апарату облради розробити на сесію проєкт програми, яка передбачатиме погашення першого внеску за квартири в рамках «єОселі» з обласного бюджету. Логічно, що програма стосуватиметься військовополонених, які мешкають саме на Миколаївщині.

Одразу виникає питання: чи є у Миколаївської області гроші на це? Так, гроші є. Обласний бюджет отримує від військовослужбовців, розквартированих на Миколаївщині, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Військові допомагають області – ми, у свою чергу, допоможемо військовим.

До того ж, йдеться не про таку й велику кількість людей. Та й квартири в Миколаєві не коштують, як елітні котеджі в Кончі-Заспі.

До речі, ми не селитимемо наших захисників в старі радянські хрущовки чи панельки! Програма діятиме виключно для первинного ринку житла. Тобто кошти підуть на розвиток економіки регіону, оскільки нові квартири будуть купуватися у місцевих забудовників.

Миколаївщина стане першою ластівкою, пілотним регіоном. Сподіваюся, цю програму підхоплять й інші обласні ради. Позитивний приклад вже маємо: програму соціального захисту «Турбота» розпочали в Миколаївській облраді, а зараз її реалізують в декількох регіонах.

Забезпечення житлом – лише один із напрямків нашої роботи з військовополоненими. Ми розробляємо програми реабілітації, допомагаємо родичам полонених, намагаємося усунути бюрократичні перепони, налагоджуємо координацію різних відомств та багато іншого.

Якщо нам все це вдасться (а я в нас вірю), тоді держава, як співають британці, дійсно дасть ще один привід співати про неї. Хоча насправді нам не треба урочистих пісень. Буде достатньо, якщо наші захисники житимуть після перемоги у комфортних умовах.

Принагідно нагадаю, що військовополонені та їхні родичі можуть звертатися з усіма питаннями до Південної філії Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, де я є координаторкою. Філія знаходиться в Миколаєві та обслуговує мешканців Миколаївської, Одеської й Херсонської областей”, – підкреслила Ганна Замазєєва.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube