Дуда розповів про зустріч з Зеленським за день до війни, а також про що говоритиме з Байденом в Польщі (ВІДЕО)


08:0220.02.2023

Президент Польщі Анджей Дуда розповів, що Зеленський знав, що готується напад на Україну 24 лютого. Коли вони спілкувалися за години до нападу, президенту Польщі навіть здалося, що, можливо, він бачить Зеленського востаннє.

Про це Дуда сказав інтерв’ю Наталії Мосейчук.

Він завив, що від режиму Лукашенка можна очікувати що завгодно, проте Дуда впевнений, що диктатор намагається уникнути відкритого бою Білорусі з Україною.

“Немає сумнівів, що Лукашенко десь намагається уникнути того, щоб Путін змусив його допустити білоруську армію в Україну, вступити у відкритий бій проти України, тому що, по-перше, це означало б смерть для багатьох білорусів, які не мають бойового досвіду і раптово, погано озброєні, зіткнулися б з українцями, які воюють вже багато років і які дуже рішуче налаштовані захищати свою батьківщину”, – сказав президент Польщі.

Дуда зазначив, що білоруси не хочуть воювати з українцями, тому якщо Лукашенко спробує відправити білоруську армію на війну з Україною, “це означатиме для нього остаточний кінець”.

“Тому що нація практично, на мою думку, тоді піде проти нього у повному складі. Ситуація може виявитися абсолютно некерованою для нього”, – підкреслив президент.

Дуда зазначив, що зараз Лукашенко контролює білорусів за допомогою терору, “але всього цього може виявитися недостатньо, якщо він змусить людей йти і проливати кров за справу, яку вони вважають ганебною”.

Анжей Дуда також повідомив про очікуваний візит Байдена до Польщі. Він розповів, що обговорить з главою Білого дому Джо Байденом і генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом питання посилення оборонних спроможностей України.

“Я буду говорити з президентом Байденом. У нас також відбудеться зустріч групи країн НАТО з нашої частини Європи, так званої “Бухарестської дев’ятки” або Б-9. Разом з президентом Байденом ми запрошуємо лідерів центральноєвропейських країн-членів НАТО приєднатися до нас тут (у Польщі. – Ред.)”, – заявив польський президент.

Дуда повідомив, що в Брюсселі з на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, він планує підняти низку питань:

як взагалі планується процес посилення України в плані оборонної інфраструктури з точки зору НАТО в цілому;

яке озброєння передбачається передати Україні, і в якому режимі;

чи є сьогодні якісь концепції з боку Північноатлантичної штаб-квартири з цього питання.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube