Соратник Кадирова “отримав” 50% ММК ім. Ілліча у Маріуполі


17:1813.02.2023

Співвласником із часткою 50% металургійного комбінату ММК ім. Ілліча у тимчасово окупованому Маріуполі наприкінці січня став підприємець із Чечні Валід Корчагін, який веде бізнес у родовому селі соратників Рамзана Кадирова.

Про це йдеться у розслідуванні ВВС.

Згідно з розслідуванням, Корчагін відомий під іншим прізвищем Валід Геремєєв. Геремєєви — родичі депутата Держдуми РФ від Чечні Адама Делімханова, який, своєю чергою, вважається найближчим соратником Рамзана Кадирова.

Делімханов брав участь у захопленні Маріуполя: 21 квітня він опублікував у соцмережах фото на тлі Азовсталі.

Як прокоментував авторам розслідування Ілля Шуманов із Transparency International родина Геремєєвих отримала доступ до ММК ім. Ілліча як “нагороду” за те, що вони воювали в Україні.

Соратник Кадирова "отримав" 50% ММК ім. Ілліча у Маріуполі 1
Соратник Кадирова "отримав" 50% ММК ім. Ілліча у Маріуполі 3

“Приз” дістався невідомому Корчагіну, можливо тому, що Геремєєви всі на посадах — або держслужбовці, або правоохоронці, “вільного” чоловічого населення немає. Знайшли у цій лінії когось, хто може бути сімейним власником активів, і передали їх йому”, – вважає Шуманов.

ММК ім. Ілліча належить українському холдингу Метінвест Ріната Ахметова.

“Фактично на очищеній і розмінованій території почали вирізати завод на металобрухт, – обурювався помічник мера Маріуполя Петро Андрющенко. – Це і є відновлення від росіян. Був металопрокат – став металобрухт”.

До війни ММК ім. Ілліча був одним із найбільших підприємств металургійного комплексу України. Він міг виробляти 3,7 млн тонн конвертерної сталі, 12 млн тонн агломерату, понад 4,3 млн тонн чавуну і понад 5 млн тонн готового прокату на рік.

ММК ім. Ілліча був єдиним в Україні підприємством з виробництва оцинкованого холоднокатаного листа.

25 травня 2022 року Ахметов оцінив втрату ММК ім. Ілліча та Азовсталі у $17-20 млрд.

21 грудня суд порушив справу про банкрутство захопленого росіянами ММК ім. Ілліча.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube