Метеорит вибухнув над Ла-Маншем – його тут чекали (ВІДЕО)


16:2113.02.2023

Метеороїд завширшки 1 метр вибухнув над Ла-Маншем після входу в атмосферу Землі близько 5:00 за Києвом вранці 13 лютого.

Про це повідомляє The Telegraph.

Ця подія, відома як “повітряний вибух”, була лише сьомим випадком в історії, коли зіткнення астероїда було передбачене заздалегідь.
Користувачі соціальних мереж, деякі з яких проживають на півдні Англії, поділилися кадрами, на яких видно, як камінь освітлює небо. Метеороїд отримав назву Sar2667.

Європейське космічне агентство написало в твіттері, що це “ознака швидкого прогресу в глобальних можливостях виявлення астероїдів”.

Раніше агентство прогнозувало, що об’єкт, як очікується, “безпечно зіткнеться” з атмосферою Землі поблизу французького міста Руан.

Міжнародна метеорна організація, некомерційна організація, що базується в Бельгії, заявила, що об’єкт увійшов би в атмосферу приблизно за 4 км (2,5 милі) від французького узбережжя і створив би ефект “вогняної кулі”.

Останній астероїд, який заздалегідь прогнозувався як такий, що увійде в атмосферу Землі, був помічений в небі над Онтаріо, Канада, в листопаді минулого року.

Американський фізик і фахівець з повітряних вибухів Марк Бослоу з Лос-Аламоської національної лабораторії розповів Wales Online, що хоча “повітряні вибухи такого розміру трапляються десь кілька разів на рік”, їх “рідко виявляють заздалегідь”.

Пан Бослоу додав, що це перший випадок в історії, коли це сталося “над населеною територією з достатнім попередженням, щоб отримати дані”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube