Потяг – не літак, його не відстежиш. Що відомо про бронепоїзд Путіна (ФОТО, ВІДЕО)


14:4713.02.2023

Володимир Путін дедалі частіше подорожує не літаками президентського загону, а потягом. Для цього він користується броньованим спецскладом.

Про це пише Центр “Досьє”.

Поїзд був підготовлений для президента ще у 2014-2015 роках, але постійно їздити на ньому глава держави почав у другій половині 2021 року – коли російська армія почала готуватися до вторгнення в Україну. Компанія, яка володіє потягом, належала племіннику Юрія Ковальчука. Ковальчук – основний акціонер банку “Росія” і близький друг президента, його структури керують палацом Путіна під Геленджиком.

Поїзд воєнного часу
Із серпня-вересня 2021 року президент Росії Володимир Путін активно користується спеціальним бронепоїздом. Про це Центру “Досьє” розповів знайомий глави держави. За його словами, останню версію поїзда було обладнано у 2014-2015 роках, але Путін став регулярно їздити на ньому незадовго до перекидання російських військ до кордону з Україною. Цю інформацію підтвердило джерело, близьке до адміністрації президента.

“Виїзд поїзда може бути спонтанним, неанонсованим. Після початку війни, у лютому-березні, він став дуже активно користуватися поїздом, особливо щоб дістатися до своєї резиденції на Валдаї”, – зауважив співрозмовник.

Використання такого потяга продиктоване міркуваннями секретності: пересування літаків президентського загону можна відстежити за допомогою різних сервісів. Для пасажирських поїздів таких сервісів не існує. Спецпоїзд глави держави візуально майже не відрізняється від інших потягів РЖД – такого ж сірого кольору з червоною смугою. Основних відмінностей кілька. По-перше, президентські вагони броньовані. По-друге, у поїзда найвищий пріоритет: розклад поїздів коригують під Путіна, щоб його потяг міг прямувати з максимальною швидкістю і без зупинок. У спецпоїзд обов’язково входять: вагон для президента зі спальнею і робочим кабінетом для нарад, вагон для супроводжуючих і вагон для спецзв’язку.

Знайомий Путіна згадує, що бронепоїзд обладнали в Москві, недалеко від станції метро “Сокіл”. Поруч дійсно розташовується депо “Підмосковна” Московської дирекції швидкісного сполучення, де обслуговують сучасні поїзди “Ластівка”.

Особливе обладнання
Існування спецпоїзда – не секрет. У листопаді 2019 року прем’єр-міністр Дмитро Медведєв проводив у ньому нараду, після чого про склад написала “Комсомольская правда”. Опис газети збігається з розповіддю джерела “Досьє”: “Їздити на спецпоїзді мають право тільки президент і прем’єр”. Вагони, зазначало видання, пофарбовані в сірий колір із фірмовою червоною символікою РЖД, сам склад збірний, його “окремо формують під кожну поїздку перших осіб держави”. Секретних вагонів лише кілька, решта – звичайні СВ і купе. Тягнуть склад два тепловози ТЕП70БС.

Володимир Путін цим поїздом публічно користується вкрай рідко. Востаннє пресслужба Кремля сфотографувала його у вагоні під час наради 2012 року. Це була попередня версія бронепоїзда – новий склад для президента підготували через два-три роки. Фото поїзда зовні ніколи не публікували. Це невипадково: поїзд глави держави все ж можна відрізнити від звичайного пасажирського, оскільки на дахах кількох вагонів видно радіоантени спецзв’язку. Антени закриті кожухами, це приховує їх від сторонніх очей і надає обтічності. Кожухи можна помітити на поїзді, яким Путін у грудні 2019 року відкривав залізничний рух на Кримському мосту (президент скористався цим потягом лише одного разу).

Потяг - не літак, його не відстежиш. Що відомо про бронепоїзд Путіна (ФОТО, ВІДЕО) 1
Потяг - не літак, його не відстежиш. Що відомо про бронепоїзд Путіна (ФОТО, ВІДЕО) 7

Поїзд компанії “Гранд Сервіс Експрес”. На дахах вагонів – антени спецзв’язку, склад тягнуть одразу три локомотиви. Джерело: railgallery.ru
“Досьє” виявив такі кожухи ще на одному пасажирському поїзді. Його тягнуть один електровоз і два тепловози тієї ж серії ТЕП70БС. Зовні від звичайного поїзда цей потяг відрізняється не тільки антенами і незвично великою кількістю локомотивів: на підвагонних візках установлено три осі, а самі вагони – шестивісні. Такі вагони зазвичай використовують на важчих вантажних складах, стандартні пасажирські вагони – чотиривісні. Посилені осі можуть свідчити про те, що поїзд броньований.

У розпорядженні “Досьє” є фотографії цього ж поїзда з близької відстані. На вагонах зображена емблема компанії “Гранд Сервіс Експрес” і вказано сайт організації. Поїзд також потрапив на відео: на складі теж видно символіку “Гранд Сервіс Експрес”. Ця фірма пов’язана з другом Путіна – Юрієм Ковальчуком.

Потяг - не літак, його не відстежиш. Що відомо про бронепоїзд Путіна (ФОТО, ВІДЕО) 3
Потяг - не літак, його не відстежиш. Що відомо про бронепоїзд Путіна (ФОТО, ВІДЕО) 8

На вагоні поїзда видно емблему компанії “Гранд Сервіс Експрес”.
Давні партнери

У 2005 році між Москвою і Санкт-Петербургом почав курсувати перший приватний поїзд, прозваний “готелем на колесах”. “Купе вдвічі більші за стандартні з магнітними замками, всередині – червоне дерево, килими, дивани і навіть Wi-Fi”, – писав Forbes. Це був поїзд компанії “Гранд Сервіс Експрес”, заснованої 2002 року. Засновником тоді виступила фірма “Желдорконсалтинг”. “Коммерсант” із посиланням на учасників ринку стверджував, що серед співвласників – племінник Юрія Ковальчука Кирило Ковальчук, нинішній президент Національної медіа групи.

Потяг - не літак, його не відстежиш. Що відомо про бронепоїзд Путіна (ФОТО, ВІДЕО) 5
Потяг - не літак, його не відстежиш. Що відомо про бронепоїзд Путіна (ФОТО, ВІДЕО) 9

Володимир Путін у вагоні бронепоїзда 2012 року. Джерело: kremlin.ru
Останні власники перевізника, відомості про яких було внесено до реєстру юросіб, – кіпрська Sorena Investments Ltd і Piper Participation Corp із Британських Віргінських островів. Sorena Investments належить бізнесмену Михайлу Рабіновичу. Forbes описував його як професійного залізничника, який живе між Лондоном і Гібралтаром та іноді буває в Росії. “Феномен Рабіновича в тому, що він співпрацює із залізницею за будь-яких керівників”, – писав журнал із посиланням на джерело в галузі. А друг бізнесмена стверджував, що Рабінович непогано знайомий із сім’єю Юрія Ковальчука.

Це не дивно, адже саме з Ковальчуком пов’язаний другий співвласник перевізника – Piper Participation. Офшору належить компанія “Євроресурс”, яка володіє дачею Клейнміхель, колишнім заміським особняком графині Марії Клейнміхель на Кам’яному острові в Санкт-Петербурзі . “Собеседник” писав, що будівлю називають “Будинком прийомів адміністрації президента”. За цією ж адресою зареєстрована організація віолончеліста Сергія Ролдугіна, ще одного друга Володимира Путіна. Нарешті, гендиректорка “Євроресурсу” Світлана Колесникова раніше очолювала структуру банку “Россия” Юрія Ковальчука.

Нинішня структура власників “Гранд Сервіс Експрес” прихована в реєстрі юросіб. Але зі звітності пов’язаних компаній випливає, що офшор Sorena Investments Ltd Рабіновича продав свою частку, і зараз 80% перевізника належить структурі РЖД. Ймовірно, рештою 20% володіє Piper Participation Corp. “Гранд Сервіс Експрес” 2019 року став єдиним оператором залізничних перевезень до Криму, а 2020 року потрапив під санкції США.

Юрій Ковальчук – один із найближчих друзів президента. Вони познайомилися на початку 1990-х років, коли Путін працював у петербурзькій мерії. Незабаром вони стали співзасновниками дачного кооперативу “Озеро”. Ковальчук і його бізнес-партнери контролюють банк “Россия”, страхову групу СОГАЗ і Національну медіа групу (посаду голови ради директорів у компанії обіймає Аліна Кабаєва – мати двох дітей Володимира Путіна, за даними The Wall Street Journal). Але головне, структури Ковальчука керують неофіційними резиденціями Володимира Путіна, обслуговують кілька яхт президента і його оточення і володіють авіакомпанією. Так, пов’язані з Ковальчуком компанії “Комплекс” і “Біном” володіють палацом Путіна під Геленджиком.

Знайомий Путіна не зміг з упевненістю сказати, чи справді потяг “Гранд Сервіс Експрес” – це спецпоїзд президента, але звернув увагу на кожухи антен спецзв’язку на даху та на незвичний вагон у центрі потяга, у якого відсутня частина вікон. “Досьє” показав фотографії поїзда співрозмовнику, близькому до оточення Володимира Путіна. Джерело сказало, що зовні він схожий на поїзд, яким користується глава держави.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube