Франція надасть Україні ПЗРК Mamba. Що вони можуть? “Беруть” навіть балістику (ВІДЕО)


08:3105.02.2023

Україна може отримати від Франції сучасні зенітно-ракетні комплекси Mamba вже цієї весни.

Відповідну заяву у своєму Twitter зробив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню. 

«Ми вирішили поставити в Україну ЗРК SAMP/T-Mamba навесні 2023 року», – написав він. Очільник французького оборонного відомства зазначив, що така система дозволить захистити цивільне населення та інфраструктуру від атак з боку Росії. І постачання комплексів Mamba безпосередньо пов’язане з проханням міністра оборони України Олексія Резнікова.

Той, у свою чергу подякував французькому колезі. «Я дуже вдячний своїм колегам Себастьяну Лекорню та Гвідо Крозетто, які вирішили поставити ЗРК SAMP/T для ЗСУ. Це допоможе нам врятувати тисячі життів від атак російських терористів. Крок за кроком ми закриємо небо над Україною», – наголосив Резніков.

Чому ЗРК SAMP/T – це найкраще, що може передати Європа? Можливості, характеристики та як він працює.

SAMP/T окрім дальності знищення цілей до 100 км, може перехоплювати й балістичні ракети, – повідомляє defence-ua.com.

Загалом у двох потенційних країн-донорів лише 60 цих комплексів, з яких у Франції 40, а в Італії – 20 одиниць. Тобто передача нехай й незначної кількості ЗРК, не стане критичним ударом по обороноздатності країн, які, тим паче знаходяться у глибині “бойових порядків” НАТО.

SAMP/T це абсолютно цифровий комплекс і потребує лише 14 осіб на ЗРК (fire unit) з чотирма пусковими уставками. Для Patriot кількісний особовий склад розрахунку на стандартний fire unit, за наявною інформацією, складає 90 осіб. Тобто питання опанування SAMP/T може бути швидшим за Patriot, а загальна цифровізація та автоматизація європейського ЗРК можливо робить його й значно простішим у експлуатації (але не факт, що в обслуговуванні).

Водночас навіть незначна кількість SAMP/T може якісно посилити протиповітряну оборону України. Справа в тому, що заявлена дальність перехоплення ракетами Aster 30 аеродинамічних цілей складає 100+ км.

І треба ще й зазначити, що Aster 30 – це адаптована до наземного пуску ракета “повітря-повітря” яку глобально переробили MICA, до якої додали першу маршову ступінь та маневрові двигуни, що дозволяють їй активно маневрувати з перевантаженнями до 60 g.

ТТХ Aster 30 з офіційного проспекту MBDA
ТТХ Aster 30 з офіційного проспекту MBDA

Ще одна перевага SAMP/T – це багатоканальність, один ЗРК може одночасно обстрілювати до 16 цілей. А саме наведення здійснюється за принципом – радіокомандне на маршовій ділянці та активна радіолокаційна головка самонаведення самої ракети на термінальній.

Але найголовніше, це те, що для SAMP/T заявлена можливість перехоплення балістичних цілей. Звісно на значно меншій дальності ніж аеродинамічні цілі, але тим не менш мова йде про дальність до 30-35 км. Враховуючи те, що РФ, за даними ГУР МОУ, може отримати балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar від Ірану, SAMP/T вкрай необхідний ЗСУ. А єдиним іншим комплексом з аналогічними можливостями є лише Patriot.

Характеристики SAMP/T

  • Дальність знищення літаків: 100+ км (ориг. in excess of 100 km)
  • Дальність знищення балістичних ракет: до 30-35 км
  • Висота знищення цілей: до 25 км
  • Маса бойової частини зенітної ракети: 15-20 кг


© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube