В США збили китайський аеростат, який пролетів над секретними ядерними об’єктами (ВІДЕО)


22:3004.02.2023

У суботу Сполучені Штати збили ймовірний китайський шпигунський аеростат біля узбережжя Кароліни після того, як він пролетів над секретними військовими об’єктами по всій Північній Америці і став останньою точкою напруженості у відносинах між Вашингтоном і Пекіном.

Про це повідомляє AP news.

У територіальних водах США в Атлантичному океані проводилася операція зі збирання уламків аеростата, який летів на висоті близько 60 000 футів і, за оцінками, був розміром з три шкільні автобуси. Повітряна куля була збита винищувачем Військово-повітряних сил, за словами двох офіційних осіб, які не були уповноважені публічно обговорювати це питання і говорили на умовах анонімності.

Президент Джо Байден раніше в суботу заявив журналістам, що “ми подбаємо про це”, коли його запитали про повітряну кулю. Федеральне управління цивільної авіації і берегова охорона працювали над очищенням повітряного простору і води під кулею, коли вона досягла океану.

Телевізійні кадри показали невеликий вибух, після чого куля опустилася до води. Поблизу пролітали американські військові літаки, а у воді були розгорнуті кораблі для проведення аварійно-рятувальної операції.

Чиновники намагалися розрахувати час операції таким чином, щоб встигнути зібрати якомога більше уламків до того, як вони зануряться в океан. Пентагон раніше оцінював, що будь-яке поле уламків буде значним.
Повітряна куля була помічена в суботу вранці над Кароліною, коли вона наближалася до узбережжя. У рамках підготовки до операції адміністрація FAA тимчасово закрила повітряний простір над узбережжям Кароліни, включаючи аеропорти в Чарльстоні і Міртл-Біч, Південна Кароліна, і Вілмінгтоні, Північна Кароліна. FAA перенаправило повітряний рух з цього району і попередило про затримки через обмеження польотів.

Берегова охорона порадила морякам негайно покинути цей район через військові операції США, “які становлять значну небезпеку”.

Байден був схильний спустити кулю над сушею, коли його вперше проінформували про це у вівторок, але офіційні представники Пентагону не рекомендували цього робити, попередивши, що потенційний ризик для людей на землі переважає оцінку потенційних здобутків китайської розвідки.

Публічне розкриття інформації про повітряну кулю цього тижня призвело до скасування запланованого на неділю візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Пекіна для переговорів, спрямованих на зниження напруженості у відносинах між США і Китаєм. Китайський уряд у суботу намагався применшити значення скасування візиту.

“Насправді, США і Китай ніколи не оголошували про будь-який візит, і те, що США роблять такі оголошення – це їхня особиста справа, і ми це поважаємо”, – йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Китаю, опублікованій в суботу вранці.

Китай продовжує стверджувати, що повітряна куля була лише дирижаблем для дослідження погоди, який був збитий з курсу. Пентагон категорично відкидає це твердження, так само як і твердження Китаю про те, що він не використовувався для спостереження і мав лише обмежені навігаційні можливості.

Повітряна куля була помічена над Монтаною, де знаходиться одне з трьох американських ядерних ракетних шахтних полів на авіабазі Малмстром.

Пентагон також підтвердив повідомлення про те, що над Латинською Америкою пролітає друга куля. “Зараз ми вважаємо, що це ще одна китайська повітряна куля для спостереження”, – заявив у своїй заяві прес-секретар Пентагону бригадний генерал Пат Райдер.

Міністерство закордонних справ Китаю не відразу відповіло на питання про другий аеростат.

Блінкен, який мав вилетіти з Вашингтона до Пекіна пізно ввечері в п’ятницю, сказав, що в телефонній розмові з високопоставленим китайським дипломатом Ван І, що запуск повітряної кулі над США був “безвідповідальним актом, і що рішення (Китаю) вжити таких заходів напередодні мого візиту шкодить предметним дискусіям, які ми були готові провести”.

Непідцензурні реакції в китайському інтернеті віддзеркалювали офіційну позицію уряду про те, що США нагнітають ситуацію. Дехто використав це як шанс покепкувати над американською обороною, заявивши, що вона не може захиститися навіть від повітряної кулі, а націоналістично налаштовані впливові особи поспішили використати цю новину для висміювання Сполучених Штатів.

Китай заперечив будь-які звинувачення у шпигунстві і заявив, що це цивільний аеростат, призначений для метеорологічних досліджень. Міністерство закордонних справ підкреслило, що подорож кулі була поза його контролем, і закликало США не “очорняти” його на основі цієї кулі.

Читайте також: Розвиток аеростатного китайського скандалу – другу кулю засікли над Латинською Америкою (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube