Тут Британія купувала броньовики для України. Найбільший колекціонер танків в Європі дочекався попиту на свій товар і не хоче продешевити (ФОТО)


21:5404.02.2023

ІншеТВ вже розповідало, що в Бельгії бізнесмен викупив в уряду 50 Leopard 1, а тепер готовий продати назад – для України. Сьогодня розповімо подробиці в продовж цієї теми.

Бельгійський підприємець Фредді Верслуїс 20 років скуповував старі танки та бронетранспортери, розраховуючи, що одного дня попит на зброю знову виникне. Зараз арсенал бельгійця вважається одним із найбільших серед приватних колекцій Європи, а Верслуїс сподівається, що його танки “нарешті побачать бойові дії в Україні”.

Про це повідомляє The Guardian.

На околиці Турне, сонного середньовічного містечка, розташованого серед лагідних брейгелівських пейзажів франкомовної частини Бельгії, стоїть непримітний сірий ангар, ледь схований за парканом. Усередині стоять ряди німецьких танків Leopard 1 та інших важких бойових машин – тих самих, що є першими у списку бажань українських військових.

Ангар належить бельгійській оборонній компанії OIP і містить один з найбільших приватних запасів зброї в Європі. “Багато з цих танків стоять тут роками. Сподіваюсь, що зараз настав час, коли вони нарешті побачать якісь дії в Україні”, – сказав Фредді Верслуйс, голова OIP, під час екскурсії ангаром.

“Тут ми маємо 50 Leopard 1, – сказав він, показуючи на ангар. “У нас також є 38 німецьких танків Gepard, 112 австрійських легких танків SK-105, 100 італійських VCC2 і 70 бронетранспортерів M113”.

Тут Британія купувала броньовики для України. Найбільший колекціонер танків в Європі дочекався попиту на свій товар і не хоче продешевити (ФОТО) 1
Тут Британія купувала броньовики для України. Найбільший колекціонер танків в Європі дочекався попиту на свій товар і не хоче продешевити (ФОТО) 5
Тут Британія купувала броньовики для України. Найбільший колекціонер танків в Європі дочекався попиту на свій товар і не хоче продешевити (ФОТО) 3
Тут Британія купувала броньовики для України. Найбільший колекціонер танків в Європі дочекався попиту на свій товар і не хоче продешевити (ФОТО) 6

Загалом, його фірма має близько 500 одиниць бронетехніки, “ймовірно, найширший приватний арсенал танків у Європі”, за словами Верслуйса, який має багаторічний досвід роботи у військовому секторі.

Після завершення військової служби Верслуйс дев’ять років працював у бельгійській армії у підрозділі, який відповідав за контроль якості танків і боєприпасів. У 1989 році він приєднався до фірми OIP, яка спеціалізувалася на оптичному обладнанні, де згодом заснував OIP Land Systems, дочірню компанію, яка скуповувала старе військове обладнання, сподіваючись, що одного дня на нього знову з’явиться попит.

“Все, що ми робимо тут, є законним, ми працюємо за правилами і маємо всі необхідні ліцензії”, – каже він, знизуючи плечима, коли йому ставлять ярлик “торговця зброєю”.

Прогулюючись вузькими, брукованими вуличками і бульварами Турне, важко уявити, що така зброя знаходиться всього за 15 хвилин ходьби. Верслуйс скупив більшу частину наявних запасів за останні два десятиліття, придбавши танки безпосередньо у європейських урядів, які скорочували свої витрати на оборону.

Після розпаду Радянського Союзу європейські країни прагнули замінити деякі важкі і дорогі в обслуговуванні танки часів холодної війни на більш легкі машини, необхідні для коротких миротворчих місій по всьому світу. Скорочення оборонних витрат прискорила економічна криза 2008 року, і до 2014 року, коли Владімір Путін анексував Крим, європейські військові витрати досягли історичного мінімуму.

В одній з найбільших угод Верслуйса він купив 50 танків Leopard 1, які бельгійський уряд виводив з експлуатації в 2014 році, по 37 000 євро за штуку (близько 29 600 фунтів стерлінгів). “Це була ринкова ціна через геополітичну ситуацію на той час, – каже він. “Але купівля цих списаних танків була для нас величезною авантюрою. Дуже, дуже великим ризиком”.

Leopard 1 1960-х років випуску легший і менш потужний, ніж новіші танки Leopard 2, 14 з яких Німеччина погодилася відправити в Україну минулого тижня, але німецькі офіційні особи заявили, що вони все одно зможуть конкурувати з російським бойовим танком.

Протягом багатьох років компанія Верслуйса не могла продавати Leopard 1 і Gepard, оскільки німецьке законодавство вимагає схвалення Берліна на реекспорт військової техніки. Але рішення канцлера Олафа Шольца минулого тижня щодо Leopard 2s, яке відкрило шлюзи для інших європейських країн, щоб наслідувати його приклад, відкрило нові можливості.

Вторгнення Росії в Україну і подальша безпрецедентна військова підтримка Києва з боку Заходу вже призвела до того, що компанія продала 46 легких броньованих машин M113 Великій Британії, яка потім передала їх Україні в рамках військового пакету. Бельгія, яка не має жодного танка в своєму оборонному арсеналі, вивчає можливість викупу Leopard 1, які вона продала компанії Верслуйса .

Людівін Дедондер, міністр оборони Бельгії, минулого тижня заявив, що розпочав переговори з OIP, але звинуватив фірму в намаганні отримати “величезний прибуток” від продажу. “Переговори ще тривають, але я не збираюся платити півмільйона за танк, який і близько не готовий до бою”, – сказав Дедондер бельгійським ЗМІ.

Верслуйс заперечив, що бельгійський уряд звертався до нього, і сказав, що йому важко оцінити ціну, за яку він продасть танки. “Зараз немає сенсу говорити про ціни, тому що ми повинні перевірити стан кожного танка і те, що потрібно оновити”, – сказав він.

Він підкреслив, що ремонт кожного танка може зайняти місяці і коштувати до 1 млн. євро, щоб підготувати їх до використання в Україні. “Цим хлопцям потрібен новий двигун, амортизатори, новітні радіолокаційні технології – список можна продовжувати”.

Верслуйс розповів, що нещодавно до нього звернувся державний експортер та імпортер озброєнь України щодо можливості купівлі його танків. За його словами, Об’єднані експедиційні сили Великої Британії (JEF), очолювана Великобританією група, до складу якої входять 10 північноєвропейських держав, також підтримує зв’язок після того, як Німеччина оголосила про свої “Леопарди”. “Ми відкриті до всіх варіантів, – сказав Верслуйс. “Але ціна має бути справедливою, ми не благодійна організація”.

І хоча Німеччина зняла заборону на експорт леопардів, інші перешкоди залишаються. OIP досі не може продати свої великі запаси легких танків австрійського виробництва SK-105, оскільки Відень не дає дозволу на експорт. “Це велика ганьба, тому що вони в хорошому стані і можуть бути легко підготовлені”, – сказав він.

Нагадаємо: Танковий гешефт. В Бельгії бізнесмен викупив в уряду 50 Leopard 1. Тепер готовий продати назад – для України, але дорожче (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube