Американська компанія пропонує Україні придбати дрони MQ-9 Reaper за $1. Але є але


08:3101.02.2023

Виконавчий директор американської General Atomics, яка виробляє Reapers, Лінден Блю, запропонував українській владі придбати два бойові дрони MQ-9 Reaper за символічну суму в один долар.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Таким чином концерн має намір допомогти українським військовим відбити новий великий наступ Росії. Проте угода вимагатиме від Києва витратити близько $10 мільйонів на доставку Reaper та близько $8 мільйонів на рік на технічне обслуговування.

Пропозиція включатиме також наземну станцію управління для керування БПЛА майже в будь-якому місці.

“General Atomics обговорювала потреби українських збройних сил з їхнім урядом протягом багатьох місяців і продовжує підтримувати їх усіма  можливими способами”, – розповів речник General Atomics Марк Брінклі.

Представник General Atomics додав, що компанія не може коментувати конкретні угоди, але там впевнені, що Україні потрібне таке обладнання, як Reaper, і якомога швидше.

За останній рік США надали Україні понад 700 малих безпілотників, у тому числі тактичні безпілотники Switchblade. Ці безпілотники не озброєні, їх можна носити в рюкзаках і використовувати для нанесення ударів по цілях. Вони широко використовуються для захисту українських позицій.

Однак Reaper – набагато складніший дрон зі значно більшою дальністю польоту, швидкістю і можливостями. Reaper має розмах крил близько 66 футів і може бути озброєний. Він може літати понад 24 години. Компанія пропонує старішу версію безпілотника, літак MQ-9A Block 1, який зазвичай коштує кілька мільйонів доларів за штуку.

Ці безпілотники можуть використовуватися для збору розвідувальної інформації, а також для спостереження і розвідки, але мають можливість нести зброю.

General Atomics не повідомила, скільки з цих коштів вона отримає.

Безпілотник Reaper разом з Gray Eagle, також виробництва General Atomics, дозволить українським військам наносити удари і вести спостереження за російськими військами з більш безпечної відстані.

Білий дім чинив опір спробам надати Україні “Сірі орли”, які наразі експлуатуються армією США, через побоювання, що чутливі технології на борту літака, включаючи камеру, можуть потрапити до рук росіян, якщо літак буде збитий.

Для продажу безпілотників все ще потрібно, щоб адміністрація Байдена схвалила передачу технології Україні. Однак General Atomics пропонує продати Reapers безпосередньо українському уряду, а не через уряд США.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube