Чекаєм на літаки. В Україні побудують аеродромну мережу для сучасної військової авіації (ВІДЕО)


16:2927.01.2023

Серед усіх винищувачів Україна хоче отримати саме F-16. Причиною тому є їхня багатофункціональність – пілоти змогли б виконувати як бойові завдання, так і посилити захист неба.

Про це повідомив на брифінгу речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінгу.

“Це дуже допомогло б Україні на шляху до перемоги і деокупації наших земель. Скільки часу це займе – тут можна говорити досить умовно, тому що є терміни надзвичайно великі, а в умовах війни такі терміни для навчання пілотів та інженерно-авіаційного складу не підходять в умовах війни”, – каже Ігнат.

За його словами, пілоти розповідають, що можуть опанувати літаки й за кілька тижнів. Але, як пояснив Ігнат – літати і здійснювати посадку – це одне, а от воювати на цих винищувачах інше.

“А саме застосовувати всі види озброєння, які має той самий F-16 – літак, який може здійснювати удари по наземних цілях різними типами зброї (бомби, ракети тощо), а також стати частиною ППО, захищаючи небо від повітряних атак. Тому такий тип багатоцільового літака, який є найпоширенішим сьогодні у світі (F-16 є таким із них), міг би бути найкращим кандидатом для Повітряних сил, щоб стати основним типом багатоцільового літака“, – пояснює Ігнат.

Він нагадав, що Україна наразі має на озброєнні чотири типи літаків: Су-27 і МіГ-29 (винищувачі), Су-25 (штурмовик) та Су-24 (бомбардувальник).

“А ось F-16 всі ці функції чотирьох літаків може в собі об’єднати і виконувати. Тому на нього більше звертається уваги щодо надання Україні”, – зазначає Ігнат.

Також він розповів, що список льотчиків, які у разі передачі F-16 будуть ними керувати, вже оформлений.

“Цей список вже давно готовий. Може, будуть якісь зміни, бо в нас війна. Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук вже його погодив…І мова йде не тільки у необхідності пілотів, а й авіаційних інженерів тощо”, – звернув увагу Ігнат.

І в Україні вже почали розробляти аеродромну мережу. При цьому аеродроми можуть бути універсальними, тобто використовуватися цивільними та військовими літаками.

Як зазначив Юрій Ігнат, Україні потрібно розробити та побудувати аеродромну мережу перед тим, як перейти на сучасну військову авіацію, зокрема винищувачі. За його словами, відповідна робота вже розпочалася.”Крім того, потрібно готувати аеродромну інфраструктуру для того, щоб пілоти могли сідати безпечно на злітно-посадкові смуги. У цьому питанні вже робота ведеться в різних регіонах України. Підключено, зокрема, і Міністерство оборони, і Міністерство інфраструктури та інші профільні відомства для того, щоб допомогти нам зробити аеродромну мережу”, – заявив речник.

За словами Ігната, у майбутньому військові аеродроми можуть стати місцями спільного базування для цивільної та бойової авіації.

“Така практика вже у світі є. Це могло б стати ще одним поштовхом України до цивілізованого світу. Українці могли б почати перельоти всередині країни”, – додав речник Повітряних сил.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube