Резніков дав інтерв’ю ВВС – сказав, скільки українців гине щодня, і що ми фактично в НАТО


13:3413.01.2023

Україна стала фактичним членом альянсу НАТО, заявляє український міністр оборони, оскільки західні країни, які раніше були стурбовані тим, що військова допомога може бути розцінена як ескалація з боку Росії, змінюють свій “підхід до мислення”.

В інтерв’ю ВВС Олексій Резніков висловив упевненість, що Україна отримає довгоочікувану зброю, включаючи танки та винищувачі, оскільки і Україна, і Росія, схоже, готуються до нових наступальних дій навесні. ІншеТВ переклало цей текст для вас.

“Ця стурбованість наступним рівнем ескалації для мене є певним протоколом”, – сказав пан Резніков.

“Україна як країна і Збройні сили України стали членом НАТО. Де-факто, а не де-юре (за законом). Тому що у нас є зброя і розуміння, як її використовувати”.

Президент Росії Володимир Путін сформулював своє вторгнення в Україну як екзистенційну битву проти західних країн, які хочуть послабити Росію.

Російські діячі стверджують, що вони воюють з НАТО в Україні, оскільки Захід постачає країні зброю в рамках того, що вони називають агресивною війною.

Україна протягом багатьох років прагнула приєднатися до військового альянсу між США, Канадою та 28 європейськими країнами, який президент Володимир Путін назвав загрозою безпеці Росії.

Президент України Володимир Зеленський наполягав на прискореному приєднанні, але неясно, чи будуть члени альянсу серйозно розглядати питання про повноправне членство навіть після закінчення війни, незважаючи на обіцянки підтримки.

Стаття 5 Договору про НАТО говорить, що збройний напад на будь-якого члена Альянсу повинен розглядатися як напад на всіх.

Пан Резніков, однак, заперечив, що його коментарі будуть сприйняті як суперечливі не тільки Росією, але, можливо, і самим НАТО, оскільки альянс зробив кроки, щоб не розглядатися як сторона конфлікту.

“Чому [це буде] суперечливо? Це правда. Це факт”, – сказав пан Резніков. “Я впевнений, що найближчим часом ми станемо членом НАТО де-юре”.

Міністр оборони говорить про це в столиці, в Києві, в той час, як українські і російські війська продовжували боротися за невелике місто Соледар на сході Донецької області в одних з найбільш інтенсивних боїв за майже 11-місячну війну.

Резніков дав інтерв'ю ВВС - сказав, скільки українців гине щодня, і що ми фактично в НАТО 1
Резніков дав інтерв'ю ВВС - сказав, скільки українців гине щодня, і що ми фактично в НАТО 3

Російським наступом керує наймане угруповання “Вагнера”, засновник якого Євген Пригожин, давній союзник Путіна, став голосним критиком дій російської армії в Україні.

У вівторок пан Пригожин заявив, що його бойовики захопили контроль над містом, що було відкинуто Україною і, що прикметно, Кремлем. Це було розцінено, як відповідь пану Пригожину.

Ситуація в Соледарі була “дуже складною”, сказав пан Резніков, але “під контролем”. Він сказав, що бойовики “Вагнера” використовуються в “хвилі за хвилею” атак, що призводить до великої кількості смертей, і що Пригожин був зацікавлений у можливих економічних вигодах від захоплення міста, де розташовані найбільші в Європі соляні шахти.

“Вони зароблятимуть гроші на крові”, – сказав він.

Соледар знаходиться приблизно в 10 км (шести милях) від Бахмута, стратегічного міста, де українські та російські війська вже кілька місяців ведуть війну на виснаження, що призвела до масштабних руйнувань і великих втрат з обох сторін. Там також були розгорнуті найманці “Вагнера” у великій кількості, і вважається, що Пригожин зробив захоплення Бахмута своєю особистою метою.

За словами Рєзнікова, групі “потрібно надати якісь докази, щоб заявити, що вони кращі за регулярні збройні сили Російської Федерації”. Захоплення Бахмута може прокласти шлях для просування росіян до Краматорська і Слов’янська, двох українських опорних пунктів у Донецькій області, яка є ключовою ціллю для Путіна.

Будь-які перемоги матимуть для Росії, перш за все, виключно символічне значення. Вони будуть досягнуті після низки принизливих невдач, включаючи хаотичний відступ з північно-східного регіону Харківської області та виведення військ з південного міста Херсон, єдиного обласного центру, який російські війська захопили в ході війни.

Резніков стверджував, що “приблизно 500 або 600” російських бойовиків гинуть щодня по всій країні, в той час як Україна втрачає десяту частину від цієї кількості – цифри, які не можуть бути перевірені незалежним чином. Він вважає, що Росія може намагатися зібрати “сили, боєприпаси і зброю” для наступу з районів, які вона вже окупувала на півдні і сході.

Україні, тим часом, потрібен час для перегрупування та переозброєння, поки вона чекає на постачання західної зброї. “Весна – найкращий період для того, щоб оновити рух для всіх сторін”, – сказав він. “Ми розуміємо, що вони будуть готові почати і, звичайно, ми повинні бути готові почати”.

Однак він не повторив заяву про те, що Росія може готувати ще одне вторгнення з Білорусі – попередження, яке було відкинуте головою української військової розвідки. Рух з півночі, сказав Резніков, “займе багато часу, і вони [Росія] не мають ресурсів”.

Резніков говорить це наступного дня після того, як Міністерство оборони Росії замінило командувача своїх військ в Україні, що стало несподіваною заявою, яка була розцінена як ознака боротьби за владу. Генерал Валерій Герасимов, один з архітекторів минулорічного вторгнення, повернеться на посаду, яку обіймав генерал Сергій Суровікін, призначений у жовтні.

За словами пана Резнікова, ця зміна стала результатом “конфлікту між Пригожиним і збройними силами Російської Федерації”. Генерал Суровікін керував нещодавніми жорстокими атаками на енергетичну інфраструктуру України, які, за словами пана Рєзнікова, “безрезультатно зменшили запаси [російських ракет]”, повторюючи українську заяву про те, що “у них закінчуються ракети”.

Оскільки Польща і Великобританія вперше оголосили про плани постачання бойових танків, пан Резніков сказав, що він впевнений, що Україна отримає “танки, бойові літаки або реактивні літаки, а також зброю дальнього радіусу дії для ураження цілей за 300 км (186 миль)”, оскільки “все змінюється” в західних країнах.

Він відкинув занепокоєння, що ці заяви можуть викликати відповідь Росії, незважаючи на вже знайомі погрози з боку Москви. “У моїй країні йде війна”, – сказав він. “Вони б’ють по моїх містах, по моїх лікарнях, по моїх дитячих садках, по моїх школах. Вони вбили багато цивільних, дуже багато цивільних. Це армія ґвалтівників, вбивць і мародерів. Який наступний рівень ескалації?”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube