Судова реформа: Україна отримала рекомендації від країн G7 та Євросоюзу


10:2313.01.2023

Офіс президента Україна отримав рекомендації щодо судової реформи від дипломатичних представників країн G7 та Євросоюзу.

Про це повідомляє Офіс президента України.

Як зазначено у повідомленні пресслужби Офісу, керівники й представники посольств країн «Великої сімки» та Європейського союзу в Україні передали Офісу президента рекомендації щодо подальших кроків у судовій реформі. Це відбулося під час зустрічі із заступником керівника ОП Андрієм Смирновим.

«Особливо приємно бачити єдність наших думок щодо вдосконалення роботи Верховного суду, реформи Державної судової адміністрації», – підкреслив Смирнов.

Рекомендації міжнародних партнерів, які вони висловили на фоні обрання нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП), стосуються продовження реформи з урахуванням розблокування роботи ВРП та перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Наступним кроком після оновлення ВРП Смирнов назвав формування служби дисциплінарних інспекторів.

«І тут потрібно подумати, як рухатися в цьому напрямку. Тому що фактично нам все треба починати з нуля, часу небагато, і потрібно або вносити зміни до законодавства, щоб пришвидшити чи оптимізувати процедури добору дисциплінарних інспекторів, або запропонувати інший шлях», – додав заступник керівника ОП.

Водночас говорячи про рекомендації щодо запровадження прозорого конкурсного відбору суддів Конституційного суду України, посилення дисциплінарних процедур та етичних вимог до суддів цієї судової інстанції, заступник керівника Офісу президента наголосив, що багато питань урегульовані в законопроєкті про конституційну процедуру, який поки що не ухвалила Верховна рада.

Говорячи про рекомендації щодо запровадження прозорого конкурсного відбору суддів Конституційного Суду України, посилення дисциплінарних процедур та етичних вимог до суддів КСУ, заступник керівника Офісу Президента наголосив, що багато питань урегульовані в законопроекті про конституційну процедуру, який поки що не ухвалила Верховна Рада.

Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда, який головує у групі послів G7 із початку 2023 року, наголосив на важливості того, що судова реформа є пріоритетом для дипломатичних представників країн «Великої сімки» і для української влади.

Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що судова реформа, яка вимагає багато зусиль, є важливою гарантією безпеки інвестицій. Вона підтримала позицію заступника керівника Офісу Президента стосовно того, що реформа має полягати не в переміщенні людей із посад, а у створенні міцних ефективних інституцій.

Посли G7 привітали рішення з’їзду суддів України щодо обрання всіх восьми членів ВРП за своєю квотою та висловили сподівання на подальший прогрес у судовій реформі.

Нагадаємо, як повідомляло ІншеТВ, з‘їзд суддів розблокував роботу Вищої ради правосуддя. До її членів величезні претензії, до миколаївської – теж



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube