Українці оцифрували техніку партизанської війни – вийшло швидше і дешевше, ніж у Пентагону,- The Wall Street Journal


11:0704.01.2023

Українці створили власну недорогу версію системи управління боєм. Вона є схожою на систему MacGyve, на розробку якої в Пентагоні пішли десятиліття. Створена Україною мережа звʼязку безпілотників, винищувачів та озброєння, повʼязана через супутники та спеціальні програми, дозволила отримати перевагу над чисельно переважаючою, але незграбною армією РФ.

Так вважають у The Wall Street Journal.

Українські системи, що базуються на стандартному обладнанні, все ще далекі від амбітних зусиль з діджиталізації в армії США. Але успіх України у створенні віртуальної командно-контрольної системи дає цінні уроки для Заходу, зокрема щодо необхідності експериментувати та залучати невійськових експертів, кажуть досвідчені учасники проєктів з оцифрування у США та країнах-союзниках.

За словами Глена Гранта, британського підполковника у відставці, який з 2014 року працював зі збройними силами США та України над реформою оборони, бюрократичні західні військові “надто повільні та важкі”, щоб швидко застосовувати нові технічні рішення для розв’язання проблем на полі бою.

Технічно підковане населення України оновило техніку партизанської війни для цифрової епохи, пишуть у WSJ. Військові модифікують дрони для скидання гранат на позиції противника, солдати-добровольці адаптують свій досвід для автоматизації нарахування зарплат на передовій.

А українські програмісти оновили систему, яку військові називають Delta, щоб надавати командирам розвідувальні дані з поля бою в режимі реального часу, отримані з безпілотників та від інформаторів з тимчасово окупованих територій.

Одним з елементів успіху України в інноваціях є те, як різні військові підрозділи та українські технологічні компанії працюють над власними новими військовими технологіями — підхід “знизу вгору”, який часом більше нагадує зародження Кремнієвої долини, ніж проєкти, що фінансуються Пентагоном.

Українські солдати та командири кажуть також, що однією з важливих складових для українських військових технологій було рішення SpaceX надати тисячі терміналів Starlink на початку повномасштабної війни. Більшість бойових одиниць мають один термінал, іноді закамуфльований у мотлоху чи смітті, щоб його не помітили ворожі дрони.

США намагаються швидше впроваджувати нові технології, зокрема через мережу неурядових інноваційних центрів, які пов’язані з Пентагоном, але за межами його бюрократії, під егідою Defensewerx. Вони використовують цивільні ноу-хау для військових цілей і заохочують мозковий штурм. Тепер ці центри — і зокрема Sofwerx, пов’язаний із Командуванням спеціальних операцій США — будуть вивчати приклад України, кажуть джерела WSJ.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube