Як українці шукають і повертають дітей, викрадених Росією. Три історії від The Washington Post (ФОТО)


18:3924.12.2022

Олександр не бачив свою матір з тих пір, як російські солдати захопили їх у квітні в Маріуполі, на півдні України, і забрали її. У 12 років він уникнув усиновлення в російську сім’ю тільки тому, що запам’ятав номер телефону своєї бабусі і зателефонував їй, щоб вона приїхала і врятувала його.

Про історії українських дітей, вивезених в Росію, розповів The Washington Post (переклад ІншеТВ).

Представники російських органів соціального захисту в окупованій Україні відмовляли її, попереджаючи про важкі бої.

“Вони сказали, що відправлять його в дитячий будинок або знайдуть сім’ю в Росії”, – сказала його бабуся Людмила з Ічні, що на півночі Чернігівської області України. “Я сказала їм: “Я ризикну своїм життям. Я приїду і заберу його”. Я благала їх не відправляти його до Росії.

Вони мені сказали: “Це буде дуже важко, і паперова тяганина жахлива”. Я сказала, що мені все одно”, – розповіла Людмила.

У той час як українці стикаються з величезними логістичними бар’єрами для повернення дітей, вивезених до Росії, президент Росії Володимир Путін у травні минулого року видав указ, який дозволяє росіянам швидко і легко всиновлювати українських дітей.

Людмила, яка мешкає в Чернігівській області України, була змушена благати призначених Росією чиновників служби у справах дітей в Донецьку, в окупованій Україні, не відправляти її онука Олександра на усиновлення в Росію, після того, як він був розлучений з родиною через війну.

Як українці шукають і повертають дітей, викрадених Росією. Три історії від The Washington Post (ФОТО) 1
(Сімейне фото)

Таку ж політику активно проводить і путінська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, яка відкрито виступає за позбавлення дітей української ідентичності та навчання їх любові до Росії. Навесні минулого року Львова-Бєлова особисто всиновила українського хлопчика-сироту, який був евакуйований з обложеного російськими військами українського міста Маріуполя, що піддавалося інтенсивним бомбардуванням, спочатку до Донецька, а потім до підмосковного санаторію. Львова-Бєлова також публічно заявляла про свої зусилля, спрямовані на зміну його поглядів.

Вивезення дітей під час конфлікту або зміна їхнього громадянства є потенційним військовим злочином, але Росія приховує інформацію про те, скільки українських дітей мають сім’ї або родичів, які хочуть повернути їх додому. Львова-Бєлова наполягає на тому, що жодна з них не має українських родин, в той час як українські офіційні особи стверджують, що всі вони є громадянами України.

“Росія змінила своє законодавство про усиновлення, щоб якомога швидше віддати цих дітей у російські сім’ї”, – сказала Олександра Романцова з Центру громадянських свобод у Києві, який документує можливі російські військові злочини та став лауреатом Нобелівської премії миру 2022 року. “У цих сім’ях дітей тримають подалі від правди, щоб не дати їм можливості зберегти зв’язок з українцями чи українську ідентичність взагалі. Це один із способів, яким Росія намагається знищити українську ідентичність”.

Дар’я Герасимчук, головний уповноважений з прав дитини в Україні, заявила минулого місяця, що 10 764 українських дітей були депортовані Росією без батьків за повідомленнями їхніх родичів, близьких або друзів.

На прес-конференції 26 жовтня Львова-Бєлова заявила, що близько 2 000 “дітей без супроводу дорослих” з України були “евакуйовані” в Росію, в основному в дитячі будинки та інші інтернатні установи, в той час як “350 дітей-сиріт з Донбасу вже влаштовані в прийомні сім’ї в 16 регіонах Росії, але ще тисяча дітей чекають на нових батьків”.

У серпні Департамент у справах сім’ї та дітей Краснодарського краю Росії розмістив на своєму веб-сайті заяву про те, що понад 1000 дітей з України були усиновлені сім’ями у віддалених містах, включаючи Тюмень, Іркутськ, Кемерово і навіть Алтайський край, за більш ніж 2000 миль від України.

Ще триста дітей очікують на усиновлення, повідомили у відомстві. Після резонансу сторінка була швидко видалена, але її копія збереглася в архіві.

Кремль влаштував пропагандистський тріумф з приводу вилучення дітей, розмістивши фото і відео на своєму сайті і на державному телебаченні. Кілька українських сімей розповіли The Post, що їхнім дітям сказали, що вони будуть усиновлені росіянами, незважаючи на те, що у них є власні сім’ї.

Після незаконної анексії Росією української території російська влада подвоїла свої зусилля, наполягаючи на тому, що діти в цих чотирьох регіонах тепер є росіянами. Невідома кількість дітей була вивезена з дитячих будинків та будинків для дітей-інвалідів перед відступом Росії з Херсона минулого місяця.

Х’юман Райтс Вотч повідомила 12 грудня у поданні до Комітету ООН з прав дитини, що кількість примусових незаконних переміщень українців, включаючи дітей, до Росії “залишається неясною”. Вона закликала Росію припинити будь-які подальші усиновлення.

У липні Організація з безпеки і співробітництва в Європі повідомила, що 2 000 українських дітей були вивезені до Росії, незважаючи на те, що вони мають сім’ї в Україні.

Українці, які втратили своїх дітей, стикаються з бюрократичним опором, а часто і з небезпекою, намагаючись повернути їх додому.

Сім’я Олександра, якому вдалося подзвонити потім бабусі, була розірвана на частини під час російських атак на Маріуполь. 24 березня Олександр був поранений в одне око під час російського ракетного обстрілу. Його мати Сніжана поспішила по медичну допомогу, і пізніше вони були захоплені російськими силами. Потім росіяни відправили хлопчика до лікарні у Донецьку, де йому сказали, що його всиновлять росіяни, оскільки у нього немає батьків.

Як українці шукають і повертають дітей, викрадених Росією. Три історії від The Washington Post (ФОТО) 3
Як українці шукають і повертають дітей, викрадених Росією. Три історії від The Washington Post (ФОТО) 7

“Росіяни сказали: “Ви, мамо, відійдіть. Ми забираємо вашого сина в лікарню”. Саша почав плакати, каже: “Ні, будь ласка, я хочу залишитися з мамою, а як я її потім знайду?”. Про це розповіла Людмила, переповідаючи те, що сказав їй онук, коли через шість днів йому вдалося позичити телефон. Хлопчик був наляканий.

“Там з ним говорили про Україну та Росію, розповідали, що Україна – це погано, а українці – це зло, – розповіла пані Людмила. “Вони змушували дітей розмовляти російською мовою”.

Уповноважений Путіна з прав дитини Львова-Бєлова є релігійною матір’ю 22 дітей. Після того, як вона усиновила Філіпа, підлітка-сироту з Маріуполя, вона сказала російським ЗМІ, що її серце завмерло, коли вона побачила його під час офіційного візиту. “Я зрозуміла, що не можу жити без цієї дитини”, – сказала вона. Філіп давав інтерв’ю російським ЗМІ, в яких розповідав, як його мати померла від раку у 2017 році, і що його покинув вітчим під час обстрілів у Маріуполі.

У серпні Львова-Бєлова заявила на конференції на Далекому Сході Росії, що Філіпу довелося змінити свої українські погляди. “Мій прийомний син бігає за моїми маленькими дітьми і каже: “Я з’їм москаля”. І це проявляється в усьому, – сказала вона. “Він розповідає їм, як виходив з прапором на демонстрацію на підтримку України, як святкував різні українські свята. І він цим пишається!”.

Таким дітям, як він, “зовсім не близька культура та історія Росії, і вони відкрито в цьому зізнаються”, сказала Львова-Бєлова. Але у вересні вона заявила журналістам, що асиміляція працює. Спочатку українські діти, яких вивозять до Росії, співають український гімн і ображають Путіна, сказала вона, “але потім це трансформується в любов до Росії”.

Щоб уникнути зони бойових дій, Людмила, бабуся Олександра, подорожувала з України через Польщу, Литву, Латвію та Росію до окупованої Росією східної України, щоб забрати його назад.

“Саша був на сьомому небі від щастя, я була в екстазі. Ми обнялися”, – розповіла вона. Вони поїхали якнайшвидше, але Людмила розповіла, що в окупованому Донецьку її довго допитували і тиснули на неї силовики, щоб вона залишилася. “Мені довелося багато брехати, – сказала вона. “Це був єдиний вихід”.

Ольга Лопаткіна та її чоловік Денис з Вугледара, Україна, зіткнулися з подібними перешкодами, намагаючись оздоровити шістьох з дев’яти своїх дітей, після того, як діти у віці від семи до 17 років були заблоковані в маріупольському санаторії на російській стороні лінії фронту в результаті російських атак. Одинадцять дітей з інших сімей перебували у тому ж закладі. Коли обстріли наблизилися до Вугледара, Лопаткіни евакуювалися до Франції з трьома дітьми, вирішивши привезти інших шістьох дітей до Франції якнайшвидше.

До 19 березня 17 дітей були доставлені в одну з донецьких клінік. Лопаткіна надіслала всі необхідні документи, щоб повернути своїх шістьох дітей додому, але отримала відмову від проросійських чиновників органів соціального захисту. За її словами, чиновники сказали дітям, що їх усиновлять росіяни.

“Це було викрадення”, – сказала Лопаткіна. Найгірше було те, що вони завжди говорили нашим дітям: “Просто забудьте про своїх батьків. І все. Ви поїдете в Росію і будете росіянами”. Весь цей час вони говорили нашим дітям, що в Росії їм буде краще. … Ваші батьки, вони вас покинули. Ви їм не потрібні”.

Коли чиновники заблокували їхнє повернення до батьків, старший син, 17-річний Тимофій, сказав, що він “був дуже засмучений і трохи у відчаї. Коли я дізнався про рішення, я був шокований”. Елеонора Федоренко, відповідальна за соціальне забезпечення в Донецьку, не відповіла на запит про коментар.

За словами Лопаткіної, чиновники тиснули на Тимофія, щоб він погодився поїхати до Росії разом з п’ятьма братами і сестрами, обіцяючи, що він стане багатим і буде жити прекрасним життям. Він відмовився, і врешті-решт вона організувала виїзд дітей до Франції.

“Хіба в Росії немає своїх дітей?” сказала Лопаткіна. “Я поняття не маю, навіщо їм наші діти. Напевно, щоб зробити нам боляче”. Доля інших 11 дітей, яких також вивезли з маріупольського санаторію до донецької клініки, невідома.

На Львову-Бєлову накладено санкції США, Великобританії, Європейського Союзу, Канади, Австралії та Швейцарії за примусове усиновлення українських дітей в російські сім’ї. Вона назвала звинувачення “фейковими”.

Як українці шукають і повертають дітей, викрадених Росією. Три історії від The Washington Post (ФОТО) 5
Львова-Бєлова

Вона та інші російські чиновники стверджують, що жодні усиновлені українські діти не мали сімей. Але двоє українських братів і сестер, Макар і Захар, у віці восьми і дев’яти років, у яких взяли інтерв’ю державні ЗМІ в поїзді по дорозі на зустріч з росіянами, які їх усиновили, сказали, що у них є бабуся, яка намагалася зв’язатися з ними.

Інтерв’ю було частиною низки пропагандистських трюків за участю Львової-Бєлової та російських політиків, включаючи губернатора Московської області Андрія Воробйова, в яких українським дітям вручають різнокольорові повітряні кульки та пухнасті іграшки, а потім передають їх російським батькам.

Лариса Ягодинська з міста Орен на півночі України розповіла, що їй довелося йти через замінований ліс разом з українськими прикордонниками, щоб забрати свого 17-річного сина Владислава, якого захопили російські солдати 5 березня і відправили до дитячого будинку в Білорусі.

За її словами, солдати затримали Владислава та його старшого брата, зав’язали їм очі, били та катували, перш ніж Владислава відвезли до Білорусі. Х’юман Райтс Вотч повідомила, що багато дітей піддавалися обшукам у російських фільтраційних таборах, а деякі з них були розлучені з батьками або затримані.

Ягодинська врешті-решт переконала чиновників доставити Владислава до кордону, де вони возз’єдналися. Старший син, як повідомляється, перебуває у в’язниці в Росії.

Львова-Бєлова назвала вимоги України повернути українських дітей “незрозумілими” і звинуватила батьків, розлучених з дітьми через російські атаки, у тому, що вони відмовилися від них. “А тепер, з якихось причин, вони хочуть повернути дітей назад”, – сказала вона, описуючи один випадок.

Путін привітав її ревне сприяння вивезенню українських дітей. Засуджуючи західні санкції проти неї, він сказав у вересні: “Ми повинні подякувати їй і низько вклонитися”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube