Український опір зламав військову доктрину Росії – доповідь Воллеса парламенту Великої Британії


09:2123.12.2022

Міністр оборони Бен Воллес виступив у Парламенті з заявою, в якій поінформував членів Парламенту про війну в Україні та подальшу програму військової допомоги Великої Британії. Зокрема, він вважає, що боєздатність російської окупаційної армії за 10 місяців війни проти України знизилася на 50%.

Про це йдеться на сайті Міноборони Великої Британії, де опублікована доповідь Воллеса. ІншеТВ переклало її для вас.

-Сьогодні минув 300-й день операції, яка мала бути “триденною”. Оскільки цей календарний рік наближається до завершення, я хочу поінформувати Палату про незаконне, неспровоковане вторгнення Росії в Україну та мужню оборону українського народу.

З моменту початку наступу 24 лютого Росія не змогла досягти своїх стратегічних цілей. Жоден оперативний командувач, який був на місці 24 лютого, не відповідає за це зараз. Росія втратила значну кількість генералів і командирів. Чутки про відставку генерала Герасимова не припиняються, оскільки Путін намагається зняти з себе відповідальність за триваючі військові невдачі в Україні, високі показники смертності та зростаюче суспільне невдоволення мобілізацією. Понад 100 000 росіян загинули, отримали поранення або дезертирували. А російський потенціал був серйозно обмежений знищенням понад 4500 броньованих і захищених транспортних засобів, а також понад 140 вертольотів і літаків та сотень інших артилерійських одиниць.

Російська концепція батальйонної тактичної групи, яка вже десять років є гордістю їхньої військової доктрини, не витримала українського опору. Боєздатність розгорнутих сухопутних військ Росії знизилася більш ніж на 50%. Російські військово-повітряні сили здійснюють десятки вильотів на день у порівнянні з 300 на день у березні. А розхвалений Чорноморський флот Росії є не більше ніж флотилією берегової оборони. Не кращі справи і у кремлівських найманців. Сотні були вбиті в результаті нещодавнього удару по штабу, який використовувався воєнізованою групою Вагнера в Луганській області.

За лаштунками міжнародні санкції, в тому числі незалежно застосовані Великою Британією, підірвали оборонну промисловість Кремля. У Росії закінчуються запаси і вона витратила значну частину своїх балістичних ракет малої дальності SS-26 “Іскандер”. Зараз вона вдається до розбирання реактивних лайнерів на запчастини. Її нездатність діяти самостійно підкреслюється тим, що вона покладається на іранські безпілотники “Шахед”.

Неспроможність президента Путіна зібрати новобранців і техніку призводить до поразки на полі бою. У максимальній точці свого просування в березні Росія окупувала близько 27 відсотків української землі. З того часу Україна звільнила близько 54 відсотків території, захопленої з лютого. Зараз Росія контролює близько 18 відсотків міжнародно визнаних територій України. Минулого понеділка Кремль вперше за десять років скасував свою щорічну прес-конференцію.

Минув майже рік, і конфлікт нагадує виснажливі бої Першої світової війни. Російська армія значною мірою утримується на місці не лише вогневою міццю України, але й власною скрипучою системою логістики та ледь навченими військами. Солдати займають мережі перезволожених окопів, а величезна лінія фронту простягається на 1200 км – відстань від Лондона до Відня. Незважаючи на інтенсивні бойові дії в Донецькій, Луганській та Запорізькій областях, Росія ледве може створити бойові сили, здатні відвоювати втрачені території, не кажучи вже про значні оперативні успіхи. Російська громадська думка починає змінюватися. За даними, зібраними Федеральною службою охорони Росії, 55% росіян виступають за мирні переговори з Україною, і лише 25% підтримують продовження війни. У квітні цей показник становив близько 80 відсотків.

Поряд з переліком російських невдач зростає список воєнних злочинів, що були скоєні Росією. За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, з 24 лютого близько 6 000 українських цивільних осіб було вбито і майже 10 000 поранено. Щодня з’являється все більше повідомлень про зґвалтування, свавільні затримання, катування, жорстоке поводження, смерті під час утримання під вартою та позасудові страти. На колишніх окупованих територіях, таких як Маріуполь, Буча та Ізюм, були виявлені невраховані місця групових поховань. Промислові об’єкти, такі як металургійний комбінат “Азовсталь” та хімічний завод “Азот”, стали мішенню для обстрілів, що загрожує викидом токсичних промислових хімікатів. А Запорізька атомна електростанція – найбільша в Європі – зазнала невибіркового обстрілу.

На початку цього вторгнення Росія планувала “розстрільні списки” громадських лідерів, показові судові процеси та фіктивні референдуми, але міжнародне співтовариство не вдалося обдурити такими трюками.

Російські солдати ексгумували кістки князя Потьомкіна, легендарної довіреної особи Катерини ІІ. Вони пограбували безцінні артефакти з музеїв. І, за даними ЮНЕСКО, вони частково або повністю зруйнували понад 200 українських культурних об’єктів. Ще більш зловісним є те, що вони розділяють сім’ї через примусове переселення або “фільтрацію” на тимчасово окуповані території або в саму Росію.

Численні повідомлення з відкритих джерел свідчать про те, що ця морально збанкрутіла діяльність не є справою рук окремих підрозділів або корумпованих осіб.

Вона має системний характер.

Сьогодні Росія використовує зиму як зброю, завдаючи постійних і широкомасштабних ракетних ударів по енергетичній та водній інфраструктурі України. Понад 40 відсотків енергетичної інфраструктури України було уражено. Проте стійкість України означає, що значна частина об’єктів відновлена і працює. Така поведінка є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та законів збройного конфлікту. Ми робимо все можливе, щоб підтримати українську владу та Міжнародний кримінальний суд у розслідуванні.

На початку цього року моєю метою було допомогти Україні вистояти і дати її громадянам надію на те, що Європа, частиною якої вони прагнуть бути, підтримає їх у важку годину. І міжнародне співтовариство не розчарувало.

Як Росія змінила свою тактику протягом цього конфлікту, так і ми у Великій Британії змінили тип та рівень нашої підтримки. Наприклад, саме британський досвід та поради допомагають Україні краще координувати та синхронізувати свою протиповітряну оборону. Наші поради допомагають Україні націлюватись на російські/іранські безпілотники-камікадзе. Ми завжди переконуємося, що наша підтримка є вивіреною, щоб уникнути ескалації. У Палаті представників не повинно бути ілюзій, саме Росія посилює свої напади на Україну. І я чітко дав це зрозуміти моєму колезі Міністру Шойгу в Москві.

Я хотів би сказати Палаті представників, що після 300 днів майже щоденних поразок Росія усвідомила б свою дурість. На жаль, вона цього не зробила і не збирається відступати перед українцями. Як ми бачимо на прикладі атак на енергетику, ми тут, у Великій Британії, і в усій Європі, не можемо відступити від путінської війни. Тому це вимагатиме нашої подальшої підтримки України у 2023 році, спираючись на нашу летальну допомогу, навчання, гуманітарну підтримку та міжнародну координацію.

Ось чому Велика Британія робить все можливе, щоб допомогти українцям пережити сувору зиму. Велика Британія передала Україні понад 900 генераторів та надіслала близько 15 000 комплектів одягу для екстремально холодної погоди для Збройних Сил України, включаючи одяг для холодної погоди, надміцні спальні мішки та утеплені намети. Ми очікуємо, що до Різдва буде доставлено ще 10 000 комплектів, призначених для роботи в холодну погоду. Загалом міжнародне співтовариство надало близько 1,23 мільйона зимових комплектів.

Разом з нашими глобальними партнерами ми запровадили найсуворіший пакет санкцій, коли-небудь накладений на велику економіку. Одночасно ми активізували зусилля зі збору коштів на підтримку України. Я головував на своїй першій конференції донорів України 25 лютого і з того часу відвідав три конференції. Велика Британія також відіграла важливу роль в об’єднанні наших північноєвропейських сусідів у солідарності під егідою наших Об’єднаних експедиційних сил, єдність яких була очевидною під час вчорашньої зустрічі в Ризі.

Разом це забезпечило стабільне постачання летальної і нелетальної допомоги для підтримки українського опору.

Оскільки загрози європейській безпеці зростають, Велика Британія також очолює зусилля з посилення регіональної безпеки, розгортаючи низку підрозділів по всій Європі. Президент Путін хотів бачити НАТО слабшим. НАТО стане ще сильнішим після рішення Фінляндії та Швеції приєднатися до Альянсу, і я зроблю все можливе, щоб забезпечити їх швидкий вступ до Альянсу.

Хоча наше населення продовжує боротися з кризою вартості життя, світова спільнота повинна дотримуватися свого курсу щодо України. Ціна успіху Путіна є такою, яку ніхто з нас не може собі дозволити. Ми повинні забезпечити, щоб вони зберегли свою прихильність Чорноморській ініціативі, в рамках якої до цього часу було перевезено 14,3 мільйона тонн зерна з більш ніж 500 вихідних рейсів. Ми повинні зупинити їхні безрозсудні обстріли ядерних об’єктів. І ми повинні притягнути до відповідальності тих, хто їх підтримує. Іран став одним з головних військових прихильників Росії. В обмін на постачання понад 300 безпілотників-камікадзе Росія має намір надати йому передові військові компоненти, що підриває як близькосхідну, так і міжнародну безпеку. Ми повинні викрити цю угоду.

Не помиліться, пане Спікере, допомога Великої Британії Україні залишатиметься непохитною, і я вдячний Прем’єр-міністру за його постійну підтримку. Ми вже взяли на себе зобов’язання виділити 2,3 мільярда фунтів стерлінгів на військову допомогу, яку ми витрачатимемо цього року, або навіть перевищити їх. Ми уклали важливу угоду щодо продовження постачання артилерійських снарядів і продовжимо поповнювати запаси ракет протиповітряної оборони та інших ракет. Там, де у нас є обладнання, яке ми можемо подарувати, ми замінимо його з наших власних запасів, а там, де ми не маємо більше, що подарувати, ми будемо купувати разом з нашими союзниками по Альянсу. До Великої Британії приєдналися США у своїй величезній підтримці, а також країни-члени ЄС. І, зокрема, Польща, Словаччина і країни Балтії.

Ми також сповнені рішучості підтримувати і підтримувати лінію постачання обладнання в Україну на довгострокову перспективу. Наш Міжнародний фонд для України, співголовами якого є Велика Британія та Данія, на сьогоднішній день отримав зобов’язання на суму півмільярда фунтів стерлінгів і щойно завершив свій перший раунд торгів щодо можливостей, які ми плануємо швидко закупити в новому році для України.

Наші Збройні Сили роблять все можливе для розвитку бойових навичок українських чоловіків та жінок. Після того, як у 2022 році майже 10 000 військовослужбовців пройшли підготовку у Великій Британії, моя амбіція полягає в тому, щоб наші Збройні Сили – разом з нашими союзниками – щонайменше подвоїли кількість підготовлених військовослужбовців у 2023 році. Я хотів би офіційно подякувати Канаді, Данії, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Новій Зеландії, Литві, Нідерландам і Австралії за їхні внески військ, які допомагають тренувати українців.

Нарешті, ми повинні допомогти Україні відновитися, і конференція з питань відновлення, яку ми проводимо наступного року, прискорить цей процес.

Пане Голово, протягом цього року я тримав відкриті канали зв’язку з моїм колегою, Міністром оборони Шойгу, щоб уникнути прорахунків і зменшити ризик ескалації. У письмовому листуванні та під час телефонної розмови 23 жовтня я неодноразово наголошував, що Росія має припинити обстріли цивільних осіб, припинити своє вторгнення та вивести свої війська з України.

Цього року українці боролися не лише за свої свободи, але й за наші з вами. Ми повинні чітко усвідомлювати, що три дні, або навіть 300 днів – це не максимальний проміжок уваги Заходу.

Відданість Великої Британії та міжнародного співтовариства справі допомоги Україні є твердою і тривалою, і вона не ослабне до 2023 року і далі.

Ми не можемо стояти осторонь, коли Росія посилає ці хвилі безпілотників для ескалації свого нападу на невинних цивільних осіб.

І так само, як Велика Британія розвивала нашу підтримку в міру розгортання конфлікту, ми знову робимо це зараз, у зв’язку з цією останньою фазою російської жорстокості, розробляючи варіанти реагування у вивірений і рішучий спосіб, якщо ескалація продовжиться.

Бо якщо Кремль продовжуватиме нехтувати правами людини та Женевськими конвенціями, ми повинні наполягати на праві України на самооборону та захист цивільного населення.

Пане спікер, наступний рік буде вирішальним для всіх нас, хто вірить у відстоювання свободи, міжнародного права та прав людини. Я рекомендую цю заяву Палаті, – сказав Веллес.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube