Пригожин витрачає понад $100 млн. на місяць на війну в Україні, тепер “Вагнер” розширює закупки зброї


06:4823.12.2022

Керівник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин намагається збільшити роль своєї компанії в російських військових операціях в Україні, щоб утвердитися в якості центральної фігури російської ультранаціоналістичної спільноти, яка підтримує війну.

Як повідомляє Інститут вивчення війни (ISW),  22 грудня речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що “Група Вагнера” отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в Україні.

Кірбі також розповів, що Пригожин витрачає понад $100 млн на місяць на фінансування операцій “Вагнера” в Україні і що ПВК на даний час налічує в Україні 50 тис. осіб, включаючи 10 тис. контрактників і 40 тис. засуджених, яких завербували у російських в’язницях.

Аналітики ISW вважають, що Пригожин задля посилення свого впливу, ймовірно, намагається використати свої паралельні військові структури для забезпечення російських військових можливостями, яких наразі їм бракує.

“Повідомлення про постачання Північною Кореєю зброї російським військовим через “Групу Вагнера” можуть свідчити про те, що Пригожин намагається використати свою приватну військову компанію для поставок іноземної зброї, яку російському міністерству оборони було б складніше закупати офіційно. Пригожин також, ймовірно, виділяє значну кількість особового складу і ресурсів для операцій “Групи Вагнера” у районі Бахмута в надії забезпечити російським військовим оперативний успіх, якого їм не вдалося досягти біля Бахмута, а також на ширшому театрі бойових дій в Україні”, – йдеться у звіті інституту.

За оцінками ISW, Пригожин, ймовірно, має амбітні політичні амбіції та прагне скористатися потребою Кремля в більш боєздатних силах для накопичення впливу на ультранаціоналістичний електорат, який він сподівається використати.

“Переслідуючи політичні цілі, Пригожин, ймовірно, продовжить розширювати роль “Групи Вагнера” у війні в Україні”, – резюмують американські аналітики.

Основні висновки ISW за 22 грудня:

  • Володимир Путін й надалі відмовлятися ставитись Володимира Зеленського як до рівного і суверенного партнера, що ще раз свідчить про те, що він не зацікавлений у серйозних переговорах з Україною.
  • Риторика Путіна є частиною триваючої російської інформаційної операції, яка заперечує легітимність України як суверенної держави.
  • Путін посилив існуючу російську інформаційну операцію, спрямовану на зменшення західної допомоги Україні у сфері безпеки.
  • Путін продовжує знімати з себе відповідальність за ведення затяжної війни в Україні.
  • Начальник російського Генштабу Валерій Герасимов спробував відродити розвінчаний російський наратив про те, що Кремль вторгся в Україну, щоб запобігти вигаданому запланованому нападу України на окуповані Росією Донбас і Крим.
  • Кремль заявив, що Сергій Шойгу вдруге за тиждень відвідав лінію фронту в Україні, ймовірно, для того, щоб відвести критику від того, що Шойгу не вважають одним з лідерів воєнного часу.
  • Фінансист ПВК “Вагнера” Євген Пригожин продовжує намагатися підвищити значення своєї компанії, щоб утвердитися в якості центральної фігури російської ультранаціоналістичної спільноти.
  • Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі провів переговори з російськими чиновниками щодо створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.
  • Російсько-терористичні війська продовжували проводити обмежені контратаки по лінії Кремінна-Сватове, а українські війська продовжували контрнаступальні операції в районі Кремінної.
  • Російсько-терористичні війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута та Авдіївки.
  • Окупаційні війська посилюють заходи безпеки в Херсонській області та Криму через побоювання українських контрнаступальних операцій.
  • Високопоставлений російський чиновник спростував заяви про другу хвилю мобілізації на тлі триваючої мобілізації.
  • Українські партизани продовжують наносити удари по російській окупаційній владі.


© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube