Як американські деталі опинились в іранських дронах і до чого тут Китай? В США ведеться розслідування (ФОТО)


17:1721.12.2022

Адміністрація Байдена створила розширену робочу групу для розслідування того, як американські і західні компоненти, включаючи мікроелектроніку американського виробництва, потрапляють в іранські безпілотники, які Росія сотнями запускає в Україну, повідомили CNN кілька чиновників, знайомих з цими зусиллями. 

США ввели жорсткі обмеження і санкції в сфері експортного контролю, щоб запобігти отриманню Іраном високотехнологічних матеріалів, але з’явилися докази, які свідчать про те, що Іран знаходить велику кількість комерційно доступних технологій. 

Минулого місяця британська дослідницька організація Conflict Armament Research вивчила кілька безпілотників, які були збиті в Україні, і виявила, що 82% їхніх компонентів були виготовлені компаніями, що базуються в США. 

Серед компонентів, знайдених у деяких безпілотниках, є процесори, виготовлені технологічною компанією Texas Instruments, що базується в Далласі, згідно з розслідуванням Збройних Сил України та джерелом, знайомим з американським розслідуванням, а також двигун, виготовлений австрійською фірмою, що належить канадській компанії Bombardier Recreational Products. Обидві компанії засудили будь-яке використання їхніх технологій у незаконних цілях. 

Їх, очевидно, ненавмисне втягування в іранську індустрію виробництва безпілотників підкреслює, як недорогі продукти, призначені для цивільного використання, можуть бути легко модернізовані для військових цілей, і часто виходять за межі санкцій і режимів експортного контролю.  

У заяві для CNN компанія Texas Instruments повідомила, що “TI не продає жодної продукції до Росії, Білорусі чи Ірану. TI дотримується чинних законів і нормативних актів у країнах, де ми працюємо, і співпрацює з правоохоронними органами, коли це необхідно і доречно. Крім того, ми не підтримуємо і не потураємо використанню наших продуктів у сферах, для яких вони не були розроблені”. “

Bombardier Recreational Products заявила, що розпочинає розслідування того, як двигуни опинилися в безпілотниках.

“Усі руки на палубі

Розслідування активізувалося в останні тижні на тлі отриманих США розвідувальних даних про те, що Кремль готується відкрити власний завод з виробництва безпілотників всередині Росії в рамках угоди з Іраном, заявили чиновники. 

Іран вже почав передавати креслення і компоненти для безпілотників в Росію, щоб допомогти з виробництвом там, повідомив CNN, в рамках різкого розширення військового партнерства країн. 

Як американські деталі опинились в іранських дронах і до чого тут Китай? В США ведеться розслідування (ФОТО) 1
Як американські деталі опинились в іранських дронах і до чого тут Китай? В США ведеться розслідування (ФОТО) 5

STR/NurPhoto/Getty Images

У роботі робочої групи беруть участь агентства по всьому Вашингтону, в тому числі міністерства оборони, Державний департамент, юстиції, торгівлі та казначейства, причому один з чиновників описав розслідування як ініціативу “всі руки на палубі”. За словами високопоставленого представника адміністрації, ці зусилля перебувають під наглядом Ради національної безпеки Білого дому в рамках ще більш широкого, “цілісного підходу” до роботи з Іраном, починаючи з його репресій проти протестувальників і ядерної програми і закінчуючи його зростаючою роллю у війні в Україні.

Але питання безпілотників є особливо актуальним з огляду на величезну кількість компонентів американського виробництва, багато з яких були виготовлені за останні кілька років, які були виявлені в іранських безпілотниках, що Росія розгортає по всій Україні проти цивільного населення і об’єктів критичної інфраструктури. 

Conflict Armament Research виявила, що іранські безпілотники, які вони оглянули в Україні в листопаді, мали “більш високі технологічні можливості”, включаючи датчики тактичного класу і напівпровідники, що походять з-за меж Ірану, демонструючи, що Тегеран “зміг обійти поточні режими санкцій і додав більше можливостей і стійкості до своєї зброї”.

Представник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив журналістам на початку цього місяця, що США запровадять санкції проти трьох російських компаній, причетних до придбання і використання іранських безпілотників, і “оцінюють подальші кроки, які ми можемо зробити з точки зору експортного контролю, щоб обмежити доступ Ірану до чутливих технологій”. 

Значна частина цієї роботи лягла на плечі робочої групи, і одним з перших її завдань стало повідомлення всіх американських компаній, чиї компоненти були виявлені в безпілотниках. Співробітники Конгресу, поінформовані про цю роботу, сказали CNN, що вони сподіваються, що робоча група надасть законодавцям список американських компаній, обладнання яких було знайдено в безпілотниках, щоб змусити їх до більшої підзвітності, закликаючи компанії ретельніше контролювати свої ланцюги поставок.

Робочій групі також доводиться координувати свої дії з іноземними союзниками, оскільки компоненти, які використовуються в безпілотниках, не обмежуються лише тими, що виробляються американськими компаніями.  Conflict Armament Research також з’ясувала, що “понад 70 виробників, що базуються в 13 різних країнах і територіях”, виготовили компоненти в іранських безпілотниках, які вони досліджували.

У жовтні CNN отримала доступ до безпілотника, який був збитий у Чорному морі поблизу Одеси і захоплений українськими силами. Було встановлено, що він містить японські батареї, австрійський двигун і американські процесори. 

Згідно з дослідженням, опублікованим минулого місяця вашингтонським Інститутом науки і міжнародної безпеки, Іран також може купувати майже точні копії західних компонентів у Китаю. “Китай відіграє більшу роль, ніж оцінювалося раніше, в наданні Ірану можливості виробляти і постачати безпілотники російським військам”, – йдеться в доповіді. “Схоже, що китайські компанії постачають Ірану копії західних товарів для виробництва бойових безпілотних літальних апаратів”.

Як американські деталі опинились в іранських дронах і до чого тут Китай? В США ведеться розслідування (ФОТО) 3
Як американські деталі опинились в іранських дронах і до чого тут Китай? В США ведеться розслідування (ФОТО) 6

Білий дім вважає, що він успішно доводить до союзників масштаб проблеми. Високопоставлений представник адміністрації заявив CNN, що існує “зростаючий широкий і глибокий міжнародний консенсус щодо Ірану, від ЄС до Канади, Австралії та Нової Зеландії, який очолює американська дипломатія”.

Немає ніяких доказів того, що будь-яка із західних компаній свідомо експортує свої технології для використання в безпілотниках, і саме тому робота цільової групи була такою складною, сказали чиновники. 

“Гра в “вбити крота

Робоча група має відстежувати ланцюги постачання для мікроелектронної промисловості, яка значною мірою покладається на сторонніх дистриб’юторів і торгових посередників. Мікросхеми та інші невеликі пристрої, які використовуються в багатьох іранських і російських безпілотниках, не лише недорогі і широко доступні, вони також легко приховуються. 

Іран також використовує підставні компанії для купівлі у США і ЄС обладнання, яке може мати подвійне призначення, як, наприклад, австрійські двигуни, які Тегеран може використовувати для створення безпілотників, згідно з даними Міністерства фінансів, яке у вересні запровадило санкції проти кількох таких компаній. 

 Це робить моніторинг ланцюга постачання складним завданням, хоча експерти кажуть, що американські і європейські компанії могли б робити набагато більше для відстеження того, куди потрапляє їхня продукція. 

“Американські компанії повинні робити набагато більше для відстеження своїх ланцюгів поставок”, – сказав Дмитро Альперович, колишній головний технічний директор фірми з кібербезпеки CrowdStrike. 

За його словами, краще відстежувати посередників – це перший крок, але завдання, безперечно, складне, тому що багато продуктів цих компаній настільки комерціалізовані і доступні в готовому вигляді і в Інтернеті для цивільних цілей. Зрештою, кастрація деяких іранських підставних компаній за допомогою санкцій і відключення їх від поставок з боку деяких західних компаній буде схожа на “гру в крота”, сказав Альперович, зазначивши, що вони “можуть легко знайти іншого постачальника”.

Він додав, що справжнім “слабким місцем” політики США у сфері експортного контролю є правозастосування – притягнення до відповідальності конкретних осіб, які беруть участь у незаконних операціях. 

“Ви можете внести компанії до списку [санкцій], – додав він, – але якщо ви насправді не переслідуєте причетних до цього людей, це мало що значить”. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube