Не тільки Patriot. Що ще хоче Зеленський від США, але не факт, що отримає


11:0321.12.2022

Візит Зеленського до США, де він зустрінеться з президентом Джо Байденом і виступить перед членами Конгресу, став шоком як для високопоставлених американських чиновників, так і для законодавців. Хоча про велику подію, що розгортається у Вашингтоні, говорили пошепки, ніхто не знав точних деталей приїзду українського президента та його планів.

Тепер, коли особиста зустріч підтверджена, офіційні особи кажуть, що слід очікувати протистояння щодо зброї та спроби як Байдена, так і Зеленського використати зустріч, щоб задобрити новий Конгрес.

Про це пише Politico.

За лаштунками американські та українські офіційні особи планували цей візит протягом декількох тижнів – саме тоді, коли Вашингтон і Київ почали стикатися в одному з найбільш напружених протистоянь щодо майбутнього війни з моменту початку бойових дій майже 10 місяців тому. У телефонній розмові 11 грудня Байден запросив Зеленського до Вашингтона, щоб обговорити майбутні бойові операції і способи, якими його адміністрація може продовжувати підтримувати Україну в її боротьбі з Росією, повідомив журналістам у вівторок високопоставлений чиновник адміністрації.

Протягом тижнів, що передували цьому дзвінку, американські офіційні особи вели переговори зі своїми колегами в Києві і в Європі про те, який обсяг військової підтримки США будуть продовжувати надавати Україні, щоб допомогти їй боротися протягом зими. Київ звернувся безпосередньо до адміністрації Байдена з проханням надати більш сучасну зброю – зброю, яка, за їхніми словами, потенційно може привести до перемоги. Але США вагаються, розчаровуючи українських чиновників у той час, коли вони намагаються просунутися на полі бою і продовжують відтісняти російські сили.

“Йому потрібна зброя більшої дальності, щоб він міг запобігти очікуваному російському наступу”, – сказав Білл Тейлор, колишній посол США в Україні. “Йому потрібна негайна фінансова підтримка, щоб його уряд продовжував працювати, і він знає, що Конгрес прийме рішення з цих питань на цьому тижні”.

Хоча адміністрація Байдена пообіцяла продовжувати підтримувати Київ у його зусиллях по боротьбі з російськими військами всередині України, американські чиновники чинять опір наданню будь-яких ресурсів, які б дозволили українцям запускати ракети дальнього радіусу дії по російських позиціях всередині Росії – зброя, яка, за словами українців, є критично важливою для того, щоб дозволити їм повернути втрачену територію і змусити Росію оборонятися.

За словами особи, знайомої з перебігом переговорів, під час зустрічі з Байденом та його командою з питань національної безпеки українська делегація, як очікується, зробить ще один раунд прохань про надання армійських тактичних ракетних комплексів великої дальності (ATACMS) та безпілотників “Сірий орел” і “Reaper”. Цій особі та іншим особам було надано право на анонімність для опису внутрішніх дискусій.

Але американські чиновники не готові зрушити з місця. Білий дім Байдена категорично відкидає відправку ATACMS. Американські чиновники кажуть, що витрати на це високі. Відправлення ракет великої дальності до Києва може спровокувати Путіна на використання потенційно ще більш смертоносної зброї всередині України.

Ці вагання США занепокоїли українських чиновників і змусили вищих військових керівників всередині країни звернутися за допомогою до інших, в тому числі до країн, що не входять до Західного альянсу. Тепер українці побоюються, що вони не зможуть просунутися на полі бою цієї зими і втратять імпульс, який вони отримали після звільнення Херсона.

“Для нас стратегія полягає в тому, щоб продовжувати наступати, тому що ми не можемо дозволити собі заморозити лінію фронту. Ми повинні постійно тиснути”, – сказав Олександр Данилюк, колишній радник з питань національної безпеки України, який продовжує консультувати з питань військового планування. “Ми досягли межі того, що можемо зробити з тим сучасним озброєнням, яке вже надали США. На наступному етапі нам потрібна зброя більшої дальності для досягнення [наших] цілей”.

З початку війни український уряд неодноразово звертався з проханням про надання більш сучасного озброєння. І США та інші західні союзники рухалися – хоч і повільно – до задоволення таких запитів, працюючи над оцінкою їх потенційної ефективності на полі бою і над тим, чи потребують вони додаткової підготовки і спеціального транспорту.

У середу Байден планує оголосити, що він надає Україні більше іншого озброєння, про яке вона просила, навіть якщо він твердо стоїть проти постачання ресурсів більшої дальності.

Адміністрація представить новий пакет військової допомоги на суму 2 мільярди доларів, який вперше буде включати батарею ППО Patriot і комплекти боєприпасів Joint Direct Attack Munition – які перетворюють некеровані бомби винищувачів в високоточні боєприпаси, повідомило джерело, знайоме з ходом переговорів. Також в пакет включені артилерійські та інші боєприпаси на суму 850 мільйонів доларів з існуючих американських запасів.

Відвантаження “Патріотів” – це рішення, яке здивувало навіть українських чиновників. Система Patriot є довгоочікуваним призом для Києва, і версія, що прямує до України, призначена для перехоплення балістичних ракет. Це стало б важливим доповненням до захисту Києва від постійних російських атак на критично важливі об’єкти інфраструктури столиці.

Візит Зеленського, вважають у Білому домі, став би потужним сигналом для решти членів альянсу по той бік Атлантики.

Але основна аудиторія для Байдена набагато ближче до дому.

“Оскільки ми заглиблюємося в зиму, оскільки ми продовжуємо надавати Україні можливості та потреби на полі бою, оскільки ми продовжуємо нарощувати дипломатичну підтримку та солідарність з Україною – цей момент здавався гарною можливістю для них мати цю взаємодію … і для президента Зеленського мати цю можливість звернутися до американського народу”, – сказав високопоставлений представник адміністрації журналістам.

Хоча публічно применшуючи свою стурбованість, помічники Білого дому все більше стурбовані впливом майбутнього переходу республіканців до влади в Конгресі на фінансування Києва. Кевін Маккарті, можливий наступний спікер Палати представників, пообіцяв більше не давати Україні “порожніх чеків”. А кілька впливових крайніх правих республіканців – у тому числі конгресмени Дж. Марджорі Тейлор Грін (штат Джорджія) і Лорен Беберт (штат Колорадо) – пообіцяли припинити допомогу із Вашингтону.

Марджорі Тейлор Грін оголосила про резолюцію щодо аудиту фондів допомоги Україні

Минулого тижня на брифінгу з законодавцями високопосадовці з питань національної безпеки заявили, що для продовження підтримки бойових дій в Україні взимку необхідно більше фінансування, за словами особи, безпосередньо знайомої з брифінгом.

Хоча адміністрація Байдена не вважає, що допомога повністю припиниться, чиновники в приватному порядку визнають, що існує занепокоєння, що обсяг фінансування, ймовірно, скоротиться і сповільниться в найближчі місяці. Візит Зеленського, на їхню думку, міг би стати оплотом. А Байден, з оновленою політичною силою після низки законодавчих успіхів і тріумфальних проміжних виборів, наполягає на тому, щоб зробити Україну центром уваги наприкінці року.

Багато західних лідерів таємно приїжджали до Києва з початку війни, але американські офіційні особи дуже обережно ставилися до перевезення Байдена в зону бойових дій, побоюючись за безпеку президента і провокування Путіна.

Також ходили розмови про те, що президенти могли б зустрітися, якби Зеленський відвідав G-20 в Індонезії минулого місяця, але ця поїздка так і не відбулася. Але в останні місяці з’явилася інша ідея, яка дозволила б Байдену повною мірою висловити солідарність з неймовірним українським лідером воєнного часу – візит до Вашингтона.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube