Санкційні російські і білоруські лісоматеріали продають в ЄС як казахстанські та киргизькі, – розслідування


10:0621.12.2022

Російські та білоруські лісові матеріали, що потрапили під санкції Євросоюзу, продовжують постачати на ринки ЄС. Їх продають під виглядом казахстанського та киргизького лісу.

Про це йдеться в розслідуванні Білоруського розслідувального центру, литовського видання Siena та організації журналістів-розслідувачів OCCRP, передає Радио Свобода

Москва і Мінськ були основними постачальниками лісової продукції для ЄС. Євросоюз розраховував скоротити доходи режимів Володимира Путіна і Олександра Лукашенка на мільярди євро, заборонивши купувати у них лісоматеріали. Але після заборони на імпорт до країн ЄС різко зросли поставки з Центральної Азії.

Казахська і киргизька території майже не вкриті лісами, обидві країни практично не виробляють деревину. Але за документами імпорт дерева в ЄС із цих двох країн за півроку зріс у 66,6 раза порівняно з усім попереднім роком. Більша частина ввозиться через Латвію, Литву, Польщу, Німеччину і Данію.

Заступник литовського Митного департаменту Вігантас Пойгозінас розповів журналістам, що маркування продукції центральноазійського лісу спочатку було російським або білоруським. Потім товари стали маскувати краще. “Ми повинні доводити очевидне, але очевидне непросто довести,” – каже чиновник.

Під виглядом потенційних продавців лісу журналісти виявили кілька компаній, які обіцяли виготовити фальшиву документацію на білоруський ліс. Пізніше вони заперечували, що говорять про обхід санкцій.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube