Зеленський везе Байдену прапор, переданий бійцями в Бахмуті, та чому цей візит важливий для демократів


07:1021.12.2022

Очікується, що президент України Володимир Зеленський здійснить сміливу поїздку в середу, щоб зустрітися з президентом Байденом в Білому домі і особисто звернутися до Конгресу, повідомили чотири людини, знайомі з планами.

Про це пише The New York Times.

Чиновники, які говорили на умовах анонімності через побоювання щодо безпеки Зеленського, попередили, що плани не є остаточними і можуть змінитися. Ризики, пов’язані з таким візитом, коли лідер в час війни залишає свою країну вперше з моменту вторгнення Росії в Україну, є високими, і будь-які подібні зусилля будуть супроводжуватися суворою секретністю.

Очікується, що Зеленський приєднається до Байдена в Білому домі для оголошення в середу – ймовірно, це буде включати обіцянку адміністрації Байдена про новий раунд військової допомоги – перед тим, як відправитися на Капітолійський пагорб для виступу в конгресі, за словами двох людей, знайомих з планами.

Офіційні представники Білого дому відмовилися у вівторок ввечері підтвердити зустріч між двома президентами.

Були припущення, що готується незвичайна сесія Конгресу. Спікер Ненсі Пелосі направила лист всім законодавцям Палати представників з проханням взяти участь у засіданні в середу ввечері особисто, навіть незважаючи на те, що законодавці зберігають можливість голосувати дистанційно.

“Ми завершуємо дуже особливу сесію 117-го Конгресу прийняттям законодавства, яке забезпечує прогрес для американського народу, а також підтримку нашої демократії. Будь ласка, будьте присутніми на дуже особливому фокусі на демократії в середу ввечері”, – написала пані Пелосі.

А під час несподіваного візиту до постраждалого міста Бахмут у вівторок пан Зеленський отримав прапор від українських солдатів, які попросили його передати Конгресу. Він пообіцяв передати його президенту Байдену, за повідомленнями українських ЗМІ, які приєдналися до нього в поїздці. Хоча його офіс не мав жодних офіційних коментарів щодо майбутньої поїздки, цей момент був зафіксований на камеру. Однак не було зрозуміло, що пан Зеленський насправді готувався до швидкого виїзду з країни вперше з початку війни.

У перші дні і тижні російського повномасштабного вторгнення російська атака, що мала на меті скористатися відсутністю лідера, могла б викликати розгубленість в українських військових. Але через 10 місяців війни жоден видатний військовий аналітик не ставить під сумнів українське командування і контроль над збройними силами.

Однак російське військово-політичне керівництво має арсенал ракет, які регулярно випускаються по Україні, і залп, приурочений до президентського візиту, в межах російських можливостей. Такий залп може слугувати відволікаючим маневром, щоб підірвати політичну вигоду для Зеленського від візиту, або сигналізувати українцям чи американським посадовцям, що Росія має варіанти реагування на поглиблення американо-українських зв’язків.

Цей візит має і внутрішньоамериканський електоральний момент, оскільки контроль демократів над Палатою представників – і правління пані Пелосі на посаді спікера і члена демократичного керівництва – добігає кінця, а республіканці мають перебрати владу 3 січня.

Це також поставить республіканців на Капітолійському пагорбі, які виступають проти нещодавно оприлюдненого плану надання майже 50 мільярдів доларів США зруйнованій війною країні – а також ширшого пакету видатків, коли вони виступатимуть проти допомоги навіть тоді, коли український лідер з’явиться на Капітолійському пагорбі.

Деякі республіканці в Палаті представників неодноразово виступали проти попередніх пакетів, які передбачали виділення мільярдів доларів на військову та гуманітарну допомогу, вважаючи, що ці гроші є марнотратством або їх краще витратити в Сполучених Штатах. Трохи раніше у вівторок представник Лорен Беберт з Колорадо, ультраправий республіканець, опублікував у Твіттері повідомлення, в якому висміював виділення нової допомоги.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube