Чого приїжджав? Про що домовились Путін з Лукашенко в Мінську


22:0519.12.2022

Лукашенко і Путін завершили переговори в Мінську. Як зазвичай роками заведено в білорусько-російських відносинах у цьому форматі, інформації про їхній зміст і результати не так багато. Обидві сторони, коментуючи їх, здебільшого обмежувалися або загальними пафосними словами, або більш розгорнутими коментарями щодо вторинних питань.

Про результати візиту розповідає Наша ніва.

Спочатку делегації провели переговори в широкому складі – з Росії приїхало багато високопосадовців, – а після Путін і Лукашенко пішли перемовлятися сам на сам.

Обидва політики, коментуючи перебіг і підсумки переговорів, постійно наголошували на тому, що обговорюють насамперед економіку, постійно говорили про рішучі прориви та блискучі перспективи, називали цифри, на які зросла співпраця в різних галузях. Путін залюбки розмірковував про співпрацю в космічній сфері та в атомній енергетиці, в якій Росія начебто діє навіть із втратами для себе, про ефективність двосторонньої співпраці в боротьбі із західними санкціями.

Лукашенко сказав, що він задоволений результатами обговорення з Росією перспектив створення спільного газового ринку та умовами ціноутворення на енергоносії на найближчі три роки. Що це за умови, він не уточнив. Ціна на газ на наступний рік для Білорусі нібито буде фіксованою, але її розмір також не називався. Зовні Лукашенко дійсно виглядав задоволеним.

Путін чергово заявив, що Росія не збирається нікого поглинати, оскільки в цьому, мовляв, немає доцільності. Лукашенко так само чергово сказав, що “Росія без нас обійдеться, а ми без неї не зможемо”.

Найбільш болючим та інтригуючим було питання щодо перспектив військового співробітництва та можливості офіційного вступу у війну Білорусі разом зі своєю армією. Робилися припущення, що насамперед для цього Путін і приїхав. І цю тему на переговорах теж обговорювали, щось прозвучало і з вуст Путіна та Лукашенка.

Путін заявив про намір продовжувати практику спільних військових навчань. Як відомо, саме під час таких спільних “навчань”, про проведення яких оголосили також перед Новим роком, і було проведено 24 лютого агресію проти України, зокрема і з білоруської території. Крім того, йшлося про створення спільної військової техніки та формування “спільного оборонного простору”.

Також Путін повідомив, що він домовився з Лукашенком про підготовку екіпажів бойових літаків білоруської армії, які, мовляв, уже переобладнані для можливого застосування боєприпасів повітряного базування зі спеціальною бойовою частиною. Тут ідеться про ядерні заряди. І це може бути одним із найголовніших результатів цих переговорів.

Лукашенко ж відзвітував, що білоруська армія вже, мовляв, поставила на бойове чергування поставлені Росією системи С-400 та “Іскандер”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube