“Єдині новини” будуть, як є – 1+1 та ICTV сворюють дублі для розважального контенту


17:5115.12.2022

Медіагрупа Starlight Media Віктора Пінчука запустила новий телеканал під назвою ICTV2. У четвер, 15 грудня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення видала йому дозвіл на мовлення, йдеться в повідомленні групи.

“Тепер українці знову зможуть дивитися улюблені серіали, шоу та повнометражні фільми. Тоді як команда новин та суспільно-важливих програм Starlight Media продовжить щоденну роботу на інформаційному фронті та транслюватиме марафон “Єдині новини” на телеканалі ICTV до нашої перемоги. “Щодня наші новинні редакції працюють заради захисту українців від російської пропаганди, інформування та наближення перемоги. Це наша відповідальність перед країною та місія, яку ми виконуємо в марафоні “Єдині новини”.

Ми знаємо, що в цей складний час боротьби українці потребують не тільки інформаційної, а й емоційної опори. Тому ми продовжуємо нашу роботу на користь суспільства і створюємо ICTV 2. Цей канал збере улюблені програми та кіно-серіальні продукти для аудиторії та стане ще одним якісним рішенням для наших партнерів, з якими ми працюємо заради відновлення”, – зазначив Олександр Богуцький, CEO Starlight Media.

Високий запит на популярний контент з боку провайдерів та рекламодавців став важливою передумовою створення каналу. Тому компанія збирає на новій платформі затребувані серед глядачів програми та готує премʼєри серіалів, знятих до початку війни.

 Таке саме рішення ухвалила інша телевізійна група 1+1 media, пише профільне видання “Детектор медіа”. Вона запускає телеканал “1+1 Україна” для трансляції розважального контенту, поки на флагманському телеканалі йде телемарафон.

У такий спосіб медіагрупи, канали яких були найрейтинговішими до 24 лютого, але зараз залучені до виробництва й трансляції телемарафону “Єдині новини”, зможуть заробляти на рекламі та показувати розважальний контент.

Марафон “Єдині новини” працює з перших днів повномасштабної війни. Спершу його показували практично всі загальнонаціональні телеканали, за винятком Нового каналу, якому виділили функцію «сімейно-дитячого». Виробниками марафону тоді стали чотири комерційні медіагрупи — «1+1 media», StarLight Media, «Інтер» і «Україна» — а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Згодом «Україна» випала з пулу виробників через закриття медіабізнесу Ріната Ахметова, а в листопаді вакантне місце зайняла команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна».

Об’єднання медіагруп для виробництва й трансляції марафону було добровільним, однак у кінці березня Рада національної безпеки і оборони зобов’язала всі канали з концепцією інформаційних транслювати саме «Єдині новини». Натомість низку каналів — зокрема СТБ, «Оце», М1, М2, «2+2», «Плюс плюс», «Бігуді», НТН, К1, Zoom, «Мега», Ентер-фільм, К2 і «Піксель» — «відпустили», дозволивши транслювати замість марафону власний контент (але, що принципово, без новин). Канали-флагмани — себто ті, що мали найбільше покриття й найбільші рейтингові показники до 24 лютого, — далі транслювали марафон і, відповідно, не могли заробляти на рекламі. В ефірі марафону реклама неможлива і з моральних, і з суто технічних причин. Для StarLight Media, у якого різниця між часткою ICTV, СТБ й Нового не така велика, це було не такою великою проблемою; натомість «1+1» та «Інтер» мусили переносити свої брендові шоу й серіали з каналів-флагманів на ТЕТ, НТН та інші «другорядні» канали. Тим часом Новий зосередився на кінопоказі, а СТБ зумів зміцнити свій бренд, адаптувавши свою концепцію до умов війни й раніше за інших повернувшись до показу прем’єрного розважального й пізнавального контенту.

У медійній спільноті вже не перший місяць говорять про необхідність якщо не припинити, то переформатувати спільний телемарафон. Втім міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не раз казав, що «Єдині новини» працюватимуть «до перемоги», й медіагрупи не робили жодних різких кроків, аби вийти з пулу виробників і ретрансляторів марафону. Генеральний директор «1+1 media» Ярослав Пахольчук у жовтні на National Media Talk 2022 казав, що марафон повинен тривати: «Поки воно працює, нехай працює. Змінювати будемо після перемоги». Зрештою, в бюджеті на 2023 рік передбачили фінансування для виробників марафону — майже два мільярди гривень; це важлива підтримка в часи, коли на рекламі заробити важко, а власники медіагруп багато втратили через війну й, імовірно, менш охоче дотуватимуть свій меідіабізнес.

Втім комерційні медіагрупи не припиняли пошуку шляхів до відновлення ринку, продажів реклами, можливостей заробляти на своєму контенті й водночас зберегти свої бренди, які зараз розмиває спільна робота в межах марафону. Успіх Нового каналу (принаймні, згідно з альтернативними дослідженнями телеперегляду) свідчить про запит на неновинний контент, який є у глядачів. Наступного року  має почати роботу оновлена телевізійна панель, яка дозволить відновити продажі реклами за рейтингами, а не за спотами (тобто з оплатою за кількість виходів без урахування кількості контактів із глядачами). І ось вихід знайшли: створити канали-дублери.

За даними “Детектора медіа”, дублерів для ICTV і “1+1” створять з колишніх міжнародних версій цих телеканалів – ICTV Ukraine та 1+1 International.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube