97% українців впевнені у нашій перемозі, 90% дивляться в наступний рік з оптимізмом, але на півдні таких менше (ІНФОГРАФІКА)


14:0415.12.2022

В Україні 90% опитаних громадян вважають, що в нашій країні за останній рік покращилася ситуація в сфері обороноздатність та  міжнародному іміджі України (вважає 86% опитаних), свідчать результати опитування Соціологічної групи «Рейтинг».

Станом на кінець 2022 року більше 82% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, лише 7% – у неправильному. Оцінка напрямку розвитку справ як правильного домінує в усіх регіональних розподілах та вікових групах.  

97% українців впевнені у нашій перемозі, 90% дивляться в наступний рік з оптимізмом, але на півдні таких менше (ІНФОГРАФІКА) 1
97% українців впевнені у нашій перемозі, 90% дивляться в наступний рік з оптимізмом, але на півдні таких менше (ІНФОГРАФІКА) 7

Абсолютна більшість опитаних (97%) впевнена, що Україна зможе відбити напад росії. 

Дві третини опитаних очікують, що наступний 2023 рік буде кращим за попередній. 12% вважають, що рік буде таким самим, 16% – гіршим. У порівнянні із минулорічним дослідженням показники більш оптимістичніші. Також майже 90% дивляться у 2023 з оптимізмом, лише 6% з песимізмом.  

97% українців впевнені у нашій перемозі, 90% дивляться в наступний рік з оптимізмом, але на півдні таких менше (ІНФОГРАФІКА) 3
97% українців впевнені у нашій перемозі, 90% дивляться в наступний рік з оптимізмом, але на півдні таких менше (ІНФОГРАФІКА) 8

Оцінюючи зміни у різних сферах за останній рік, більше позитивних оцінок було зафіксовано щодо політичної ситуації (близько половини зазначили, що вона покращилася) та відчуття впевненості у майбутньому (майже 40% опитаних зазначили про покращення).  

97% українців впевнені у нашій перемозі, 90% дивляться в наступний рік з оптимізмом, але на півдні таких менше (ІНФОГРАФІКА) 5
97% українців впевнені у нашій перемозі, 90% дивляться в наступний рік з оптимізмом, але на півдні таких менше (ІНФОГРАФІКА) 9

Щодо оцінки власного здоров’я дві третини зазначили про відсутність змін, третина – про погіршення.

Найгірше опитані оцінили економічну ситуацію в країні: 80% зазначили про погіршення, 10% – відсутність змін, лише 6% – про покращення.

Про погіршення матеріального становища родини зазначили більше 60%, третина  – про відсутність змін, про покращення – лише 4%.  

У динаміці за останній рік покращилося відчуття впевненості у майбутньому та оцінки щодо політичної ситуації в країні.

Оцінка власного матеріального становища та країни хоч і зазнали за рік негативних змін, проте показники не гірші рівня 2018 року. Особливо помітно негативні тенденції у оцінках економіки та фінансів серед представників молодшого та середнього покоління.  

Оцінюючи зміни в окремих сферах, найкращі оцінки спостерігаються в оцінці обороноздатності країни (90%) та міжнародному іміджі України (86%).  

У сфері свободи слова і демократії половина опитаних не відчули змін, 34% – вважають, що тут ситуація покращилася, 12% – погіршилася.

Щодо стану доріг 42% зазначили, що змін не відбулося, 24% – побачили покращення, 28% – погіршення.

Ситуація в боротьбі з корупцією не змінилася для 46%,  покращилася – для 22%, погіршилася – для 17%.

Якість медичного забезпечення та житлового комунальних послуг не змінилася майже для половини опитаних, покращилася для 12% і 8% відповідно, погіршилася – для 23% і 41% відповідно.  

Найгірше опитані оцінили ситуацію з цінами на основні товари та ліки (погіршилася для 94%), можливості знайти роботу (погіршилася для 72%) та якості освіти (погіршилася для 55%).  

У динаміці негативні тенденції спостерігаються щодо оцінки стану доріг, можливості знайти роботу та якості освіти. Не зазнали змін за рік оцінки щодо цін на основні товари та ліки.

Покращилися індекси щодо якості послуг ЖКГ, медичного забезпечення, боротьби з корупцією, свободи слова і демократії, та особливо міжнародного іміджу. 

Опитування проводилося Соціологічною групою “Рейтиг”  20-21 листопада 2022 рокуметодом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.  Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube