На нас зараз летять літаки і ракети, які Україна передала рф в рамках угоди про суверенітет і територіальну цілісність


14:4312.12.2022

Невдовзі після великої хвилі російських ракет, що врізалися в цілі по всій країні в жовтні, українські розвідники помітили щось дивне в уламках.

Це були уламки дозвукової крилатої ракети Х-55, розробленої в 1970-х роках для несення ядерної боєголовки. За словами генерала Вадима Скібіцького, заступника начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України, боєголовка була вилучена, а баласт доданий, щоб замаскувати той факт, що вона не несла корисного навантаження, і це твердження зараз підтримується Пентагоном і британською військовою розвідкою.

Але це ще не все, що знайшли розвідники. Ракета була виготовлена на українському збройовому заводі.

Про це в інтерв’ю  The New York Times розповів заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

За словами генерала Скібіцького, ця ракета і бомбардувальник, який, найімовірніше, доставив її, були частиною сладу зі зброєю, яку Україна передала Росії у 1990-х роках в рамках міжнародної угоди, спрямованої на забезпечення суверенітету і територіальної цілісності України.

Наступного місяця українські сили знайшли залишки ще двох ракет Х-55, обидві з вилученими боєголовками, і обидві були частиною того ж самого траншу зброї, який Україна відправила до Росії в рамках угоди. Росія використовувала власне озброєння України як приманку проти неї. Вони слугували стратегічній меті: запуск ракет змусив би Україну мобілізувати проти них свою систему протиповітряної оборони.

“Спочатку запускається ракета Х-55, ми реагуємо на неї”, – сказав генерал Скібіцький, виступаючи в тривалому інтерв’ю в штаб-квартирі військової розвідки в Києві минулого тижня, перед останніми ракетними ударами по країні. “Це як хибна ціль”.

За його словами, після того, як українська протиповітряна оборона спрацьовує, російські бомбардувальники запускають більш сучасні ракети з руйнівними боєголовками.

Ці три ракети є частиною більшої кількості модернізованих старих ракет, які використовуються для нанесення ударів, деякі як приманки, а деякі модернізовані з боєголовками.

Використання старих крилатих ракет, в тому числі побудованих в Україні десятиліття тому, є лише одним з елементів складного і смертоносного конфлікту, в якому обман відіграє певну роль поряд з бойовими діями на полі бою.

В рамках угоди 1990-х років, відомої як Будапештський меморандум, Україна погодилася відмовитися від свого ядерного арсеналу – третього за величиною у світі на той час, успадкованого від розваленого Радянського Союзу – і передати всі ядерні боєголовки Росії для виведення з експлуатації в обмін на гарантії безпеки.

Всі балістичні ракети, стратегічні бомбардувальники Ту-160 і Ту-95 також були передані”, – сказав генерал Скібіцький. “Зараз з цих бомбардувальників вони застосовують проти нас ракети Х-55. Було б краще, якби ми їх передали США”.

Генерал також надав детальну оцінку сучасним можливостям Росії та спроможності України протидіяти цій загрозі.

Його оцінка в цілому співпадає з публічними заявами інших українських військових посадовців, Міністерства оборони Великої Британії, Пентагону та військових аналітиків.

“За нашими розрахунками, у них є ракети для ще трьох-п’яти хвиль атак, – сказав він. “Це якщо в одній хвилі буде від 80 до 90 ракет”.

Минулого понеділка Росія випустила понад 70 ракет по Україні після того, як Україна завдала удару по двох військових об’єктах в глибині Росії.

В той час, як російські запаси найсучасніших високоточних ракет, на думку багатьох, вичерпуються, генерал Скібіцький повідомив, що російські збройові заводи змогли створити 240 високоточних крилатих ракет Х-101 і близько 120 крилатих ракет морського базування “Калібр” з початку війни, що становить близько 40 нових ракет на місяць. Ці цифри не можуть бути підтверджені незалежними джерелами.

Незважаючи на західні санкції, Росія продовжує виробляти нові високоточні ракети, як нещодавно в жовтні, згідно з доповіддю, опублікованою минулого тижня Conflict Armament Research, незалежною групою, що базується в Британії, яка ідентифікує і відстежує зброю і боєприпаси, що використовуються у війнах.

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил Збройних сил України, повідомив, що після останнього обстрілу слідчі знайшли багато фрагментів, які вказують на те, що високоточні крилаті ракети, які були використані під час обстрілу, були виготовлені протягом останніх тижнів.

“Росія використовує нещодавно виготовлені ракети”, – сказав він українському радіо в четвер.

У той час як росіяни намагаються зміцнити свій арсенал, українські офіційні особи заявляють, що вони стають все більш ефективними у збиванні багатьох типів ракет і безпілотників, що летять у їхньому напрямку.

Протягом листопада бригадний генерал Олексій Громов, заступник начальника Генерального штабу України, заявив, що українська протиповітряна оборона збила 72 відсотки з 239 російських крилатих ракет і 80 відсотків з 80 іранських безпілотників Shahed-136. Вони стверджують, що в понеділок збили 60 з 70 ракет, або 85 відсотків.

Але ракети і безпілотники, які пролітають, все ще можуть завдати значної шкоди, в залежності від того, у що вони влучать. У суботу Україна збила 10 з 15 ударних безпілотників, але кілька з них влучили в об’єкти критичної інфраструктури в Одесі, залишивши 1,5 мільйона людей без електроенергії.

Схилившись над столом і намалювавши карту України, генерал Скібіцький окреслив чотири основні напрямки, з яких Москва намагається проникнути в небо України – посилаючи ракети, що летять в Україну з Чорного моря на півдні, з району навколо Каспійського моря на південному сході, з Росії на сході і з Білорусі на півночі.

Під час широкомасштабних атак, які включають в себе до 100 ракет, запущених протягом декількох хвилин одна за одною, вони летять з усіх напрямків одночасно.

З жовтня, за словами генерала, маршрути польотів російських бомбардувальників змінюються, вони йдуть кружними маршрутами, щоб уникнути засобів протиповітряної оборони. Але вони не заходять в український повітряний простір, що обмежує їхню ефективність.

Зазвичай українська розвідка має близько години після вильоту російських бомбардувальників з бази для відстеження польотів до того, як пілоти вийдуть у “зону вогню” і запустять ракети.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube