В Україні оцифрують містобудування, цифрові сліди корупціонерів стануть видимими, – Кубраков


16:5712.12.2022

 Країни “Великої сімки” та Європейського союзу запросили до участі у втіленні в Україні містобудівної реформи, до формування Містобудівної палати і розробки відповідних документів для її функціонування.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков за підсумками робочої зустрічі з представниками посольств цих країн.

Про це йшлося на робочій зустрічі з представниками посольств країн G7 та Євроделегації в Україні. На порядку денному – прийняття реформаторського законопроєкту №5655, який створить необхідні умови для цифровізації сфери будівництва та ефективного управління процесами відбудови. 

«Попереду нас чекає багато змін у сфері містобудування, яка після об’єднання також відноситься до сфери відповідальності міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Зокрема, наступного тижня у Верховній раді планується голосування законопроєкту №5655 – щодо цифровізації процедур у містобудуванні та автоматизації процесів. Філософія цього закону в усуненні чиновників з максимальної кількості процедур, особливо у питаннях видачі дозвільної документації. Таким чином, ми мінімізуємо корупційні ризики і значно покращимо бізнес-клімат в сфері будівництва. Окрім цього, ми суттєво посилюємо інструменти притягнення до відповідальності порушників. У створеній електронній системі кожне рішення учасників будівельного процесу матиме чіткий цифровий слід, а отже нікому не вдасться уникнути відповідальності за незаконні дії», – прокоментував Олександр Кубраков. 

Також за словами Кубракова, завдяки переведенню багатьох процедур в цифру широке коло зацікавлених сторін, в тому числі органи містобудування, регулятори, учасники ринку, зможуть моніторити хід виконання проєкту. Також у законопроєкті було враховано усі зауваження Національного агентства з питань запобігання корупції в повному обсязі. 

«Для нас важливо, що ключовий антикорупційний орган підтримує цю реформу. Ми розуміємо, що без відкритості та прозорості повноцінна реформа не вдасться. Цією реформою ми прагнемо нарешті перейти від командно-адміністративних типів відносин між державою, бізнесом та громадськістю до сервісних та клієнтоорієнтованих. Це особливо необхідна саме зараз, коли Україна стоїть на порозі наймасштабнішої відбудови в історії Незалежності», – зазначив Олександр Кубраков.

 За результатами зустрічі представників країни G7 та Євросоюзу запросили до спільної імплементації реформи у сфері містобудування, зокрема у створенні Містобудівної палати та низки нормативних актів, які забезпечать її роботу.

 У обговоренні також взяли участь Наталія Козловська, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Семен Кривонос, голова Державної інспекції архітектури та містобудування, Олена Шуляк, народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Данило Молчанов, керівник проекту керівник проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». 

Нагадаємо, законопроєкт №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» наразі готується до розгляду в другому читанні у Верховній Раді. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube