Рада ЄС схвалила допомогу Україні у розмірі 18 млрд. євро попри погрози Угорщини


20:0210.12.2022

Рада Європейського Союзу затвердила пакет допомоги Україні на 2022 рік у розмірі 18 млрд євро, повідомляє прес-служба Ради.

“Пропозиція була прийнята Радою сьогодні у письмовій формі і буде передана до Європейського парламенту для можливого затвердження наступного тижня”, – зазначається у повідомленні.

“Україна може розраховувати на ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, зокрема й фінансово, стільки, скільки потрібно. Законодавство, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом усього 2023 року”, – наголосив міністр фінансів Чехії Збинек Станюра.

Пакет передбачає структурне рішення щодо фінансової підтримки України у 2023 році. Сума кредиту, який буде надано Україні 2023 року, становитиме 18 млрд євро, а самі кредити матимуть 10-річний пільговий період. Держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх призначених доходів. Гарантії щодо цього запозичення будуть надані або з бюджету ЄС або державами-членами.

Мета пакета полягає у наданні короткострокової фінансової допомоги, фінансуванні невідкладних потреб України, відновленні критично важливої інфраструктури та початковій підтримці сталого післявоєнного відновлення.

Як вдалося обійти погрози Угорщини заблокувти це рішення, розказало німецьке агентство DPA.

Наразі рішення полягає в тому, що гарантії за кредитами – якщо Угорщина дотримуватиметься свого вето – не покриватимуться з бюджету ЄС, як планувалося спочатку, а будуть взяті на себе окремими країнами ЄС. Це означає, що одностайне рішення всіх країн ЄС не було необхідним. 

Втім, Угорщина ще має час, аби приєднатися до цього процесу. Якщо Будапешт змінить позицію, то гарантії зможуть покриватися з бюджету ЄС, пише агентство.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube