Трьом заступникам Труханова НАБУ та САП повідомили про підозру


17:2909.12.2022

НАБУ та САП повідомили про підозру трьом заступникам одеського міського голови Геннадія Труханова. Їм інкримінують участь у злочинній організації.

Про це повідомили в пресслужбі Національного антикорупційного бюро.

Як зазначається, ідеться про:

  • першого заступника міського голови Одеси Михайла Кучука (ч. 3 ст. 255, ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України);
  • в.о. заступника міського голови Одеси Олега Бриндака – керівника апарату виконавчого комітету Одеської міськради (ч.3 ст. 255, ч. 4 ст. 368 КК України);
  • заступницю міського голови Одеси Світлану Бердрегу (ч. 3 ст. 255, ч. 3 ст. 368 КК України).

Оскільки перебування Михайла Кучука наразі невідоме, то про підозру йому повідомили заочно. 

Так, за даними слідства, в.о. заступника міського голови Одеси – керівник апарату виконавчого комітету Одеської міськради та член земельної комісії отримував від організаторів ЗО щомісячно 15 тис. доларів США та інші кошти за вчинення ним дій в інтересах ЗО шляхом зловживання службовим становищем та владою. Як от забезпечення ухвалення земельною комісією рішень про відведення землі під будівництво наперед визначеним особам, а також про внесення змін до бюджету міста. Загалом з листопада 2021 по серпень 2022 підозрюваний одержав понад 2,4 млн грн неправомірної вигоди.

Інші співучасники ЗО – перший заступник та заступниця міського голови Одеси – за версією слідства, отримали з березня по липень 2022 року від її організаторів 900 та 300 тис грн відповідно. Перший заступник міського голови Одеси, зокрема, контролював діяльність підпорядкованих управлінь-головних розпорядників коштів та надавав їх керівникам вказівки про призупинення розрахунків за ремонт доріг у місті. Це створювало штучні умови для одержання ЗО неправомірної вигоди від підрядника за поновлення виплат. Підозрюваний також позитивно голосував у складі виконавчого комітету за рішення, якими встановлювалися тарифи на поводження із твердими побутовими відходами у місті Одесі та про зміни до бюджету, що відповідали інтересам злочинної організації.

Наразі про підозру в участі у злочинній організації повідомили 6 особам.

Слідство встановлює інших учасників ЗО та шукає докази їхньої корупційної діяльності.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ розпочали за власними напрацюваннями. Це – друга ЗО в Одесі, викрита НАБУ і САП. Перша, яку слідство викрило в жовтні 2021 року, припинила свою діяльність. Розслідування перебуває на завершальній стадії.

Нагадаємо, 5 грудня НАБУ та САП затримали трьох людей за підозрою у створенні злочинної організації та вчиненні корупційних злочинів в Одесі. Це бізнесмен Борис Кауфман, екснардеп Олександр Грановський та Костянтин Єфремов.

Кауфману, Грановському та Єфремову оголосили підозру за ч. 1. ст. 255, та ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України.

За даними слідства, восени 2021 року в Одесі з’явилася злочинна організація, учасники якої взяли на себе контроль за аспектами економічного життя міста, серед яких взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств та налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради.

ВАКС вирішив заарештувавати бізнесмена Кауфмана з правом внесення 129 млн застави, Грановського — із можливістю внесення 124 млн, а Єфремова — 19,8 млн. Бориса Кауфмана того ж дня звільнили після внесення застави. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube