Агенти Кремля в Ризі. В Латвії кримінальні російські олігархи виконують військові підряди рф (ФОТО)


10:0509.12.2022

Російські мільярдери Іскандар Махмудов і Андрій Бокарьов, пов’язані з Кремлем, які отримують підряди від Міноборони РФ, особисто і через посередників ведуть бізнес у Латвії.

Про це йдеться в розслідуванні The Insider.

Бокарєв і Махмудов – давні друзі Кремля. Через свої компанії УГМК, Кузбасрозрізвугілля, Трансмашхолдинг та ін. вони стали одними з найбільших державних підрядників у Росії. Є олігархи і постачальниками Міністерства оборони. Одним із їхніх бізнес-партнерів по збройовому концерну “Калашников” був Олексій Криворучко, нині заступник міністра оборони Росії. З “Калашникова” Бокарєв і Махмудов вийшли, але продовжили через свій “Коломенський завод” постачати дизелі для російських військових кораблів.

Агенти Кремля в Ризі. В Латвії кримінальні російські олігархи виконують військові підряди рф (ФОТО) 1
Агенти Кремля в Ризі. В Латвії кримінальні російські олігархи виконують військові підряди рф (ФОТО) 5
Агенти Кремля в Ризі. В Латвії кримінальні російські олігархи виконують військові підряди рф (ФОТО) 3
Агенти Кремля в Ризі. В Латвії кримінальні російські олігархи виконують військові підряди рф (ФОТО) 6

Згідно з розслідуванням, серед латвійських активів Махмудова і Бокарєва – Ризький електромашинобудівний завод (Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca (RER)) і його дочірнє підприємство LATVO, що займається оптовою торгівлею технікою та обладнанням.

Капітал RER – 8,1 мільйона євро, а річний оборот 2021 року сягнув майже 33 мільйонів євро. Компанія працює по всій Європі та отримує фінансування від Євросоюзу. Зокрема, RER отримувала кошти фонду підтримки підприємництва ЄС через Латвійську агенцію інвестицій та розвитку і міністерство економіки країни.

За даними The Insider, Європейський фонд регіонального розвитку виділив компанії 527 тисяч євро на проєкт “інтелектуального терморегулювання інтегрованого приводу тяги” для електромобіля.

Російські бізнесмени, йдеться в розслідуванні, володіють RER через ланцюжок посередників, зокрема компанії “Холдинг ТрансКомпонент” (LLC “TransComponent Holding”) і АТ “Крона Груп”. Як стверджує видання, 2021 року Бокарєв і Махмудов “купили” ризьку компанію самі в себе, а до цього роками контролювали її через “своїх номіналів” – колишніх бенефіціарів “Крона Груп” росіянина Ігоря Лозового і громадянина Литви Сергіюса Гречукаса.

У 2012-2015 роках Лозовий працював заступником директора компанії “Мосметрострой”, яка на той момент належала бізнесменам. Наприкінці 1990-х його було оголошено в розшук у кримінальній справі про неправомірні дії під час банкрутства в Хакасії, з’ясували журналісти.

Зі свого боку, Гречукас раніше працював у литовському представництві “Трансмашхолдингу”, частками в якій володіють Махмудов і Бокарєв. Ця компанія, йдеться в розслідуванні, постачала в Литву пасажирські та вантажні вагони, рейкові автобуси та інше обладнання.

“Крона Груп” виступає ексклюзивним дистриб’ютором латвійської RER, а також підрядником “Центральної приміської пасажирської компанії” (ЦППК), яку The Insider пов’язує з Бокарєвим і Махмудовим. “Трансмашхолдинг” зазначений серед партнерів RER на офіційному сайті компанії.

Крім того, гендиректор RER Станіслав Водолазький очолює “Крону Груп”, а також ЦППК. За даними розслідувачів, під час пандемії ковіду та карантину в Москві саме ЦППК видала йому цифрову перепустку для переміщень містом.

Як стверджує The Insider, через ЦППК Бокарєв і Махмудов співпрацювали з однією з найбагатших жінок Естонії, колишньою дружиною віцемера Москви Максима Ліксутова – Тетяною Ліксутовою. 2021 року Ліксутова спільно з мільярдерами володіла кіпрською компанією Fredlake Holdings.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube