Рішення про передачу німецького Patriot в Україну замість Польщі приймає Німеччина, а не НАТО, – Столтенберг


07:0426.11.2022

Генеральний секретар Єнс Столтенберг вважає, що рішення про постачання систем протиповітряної оборони Patriot в Україну мають ухвалювати окремі країни, а не Альянс. Про це він сказав 25 листопада на пресконференції у Брюсселі, запис якої опубліковано в YouТubе-каналі Альянсу.
За його словами, іноді відбуваються погодження, але в підсумку рішення мають ухвалювати уряди конкретних країн.

“Конкретні рішення щодо конкретних систем є національними рішеннями. Іноді є угоди з кінцевими користувачами й інші речі, тому їм потрібно проконсультуватися з іншими союзниками. Але, зрештою, це [рішення] мають ухвалити національні уряди”, – сказав він.

Коментар Столтенберга пролунав після слів міністерки оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, яка заявила, що розміщення частини інтегрованої протиповітряної оборони НАТО за межами блоку потребуватиме попередніх переговорів із НАТО й союзниками.

Згодом Reuters із посиланням на представника уряду ФРН повідомило, що Німеччина “обговорює із союзниками, як вчинити із пропозицією Польщі”.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що рішення залишається за німецькою стороною, додає агенція. З військового погляду, на думку Дуди, було б краще, якби ці комплекси стояли в Україні – “тоді вони захищатимуть і Україну, і Польщу найефективніше.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube