Рашисти в Херсоні вивозили трупи своїх загиблих на звалище і спалювали там, – The Guardian (ФОТО)


06:0622.11.2022

Окупанти вивозили тіла загиблих російських військових на місцеве звалище у Херсоні та спалювали їх.

Про це повідомляє The Guardian.

Місцеві жителі неодноразово бачили, як вантажні автомобілі висипали на звалищі чорні мішки, які після цього закидували сміттям або спалювали. У повітрі при цьому відчувався запах паленого м’яса.

The Guardian зазначає, що це відбувалось на найвіддаленішій стороні звалища, куди нікого не пускали. При в’їзді на звалище був встановлений блокпост. Мешканці будинку, звідки видно сміттєзвалище, розказали журналістам, що під час спалювання підіймалась велика хмара диму, а від його запаху нудило.

“Пахло спаленим волоссям і, знаєте, як у стоматолога – коли свердлять зуб перед тим, як поставити пломбу. І дим був такий густий, що сусідньої будівлі не було видно”, – повідомила одна з місцевих мешканок.

Також місцеві повідомляли, що коли ЗСУ обстрілювали позиції росіян, вони вивозили рештки на полігон і спалювали їх. Журналісти знайшли на звалищі російську форму та шоломи.

Рашисти в Херсоні вивозили трупи своїх загиблих на звалище і спалювали там, - The Guardian (ФОТО) 1
Рашисти в Херсоні вивозили трупи своїх загиблих на звалище і спалювали там, - The Guardian (ФОТО) 7

Влітку, коли російська окупація цього регіону була на останньому подиху, це місце, яке колись було буденним місцем, де мешканці викидали своє сміття, стало, за словами мешканців Херсона, забороненою зоною, запекло оточеною військами, що вторглися з Херсона.

Кілька місцевих жителів і робітників розповіли The Guardian, що причина такої тривожної секретності полягала в тому, що в окупаційних сил була нова жахлива мета: скинути тіла своїх полеглих побратимів, а потім спалити їх.

Вони вважають, що росіяни позбувалися тіл своїх солдатів, які загинули під час запеклих боїв у ті літні дні.

“Кожного разу, коли наша армія обстрілювала там росіян, вони вивозили рештки на сміттєзвалище і спалювали”, – каже 40-річна Ірина, мешканка Херсона.

Рашисти в Херсоні вивозили трупи своїх загиблих на звалище і спалювали там, - The Guardian (ФОТО) 3
Рашисти в Херсоні вивозили трупи своїх загиблих на звалище і спалювали там, - The Guardian (ФОТО) 8

“Росіяни пригнали Камаз, повний сміття і трупів, усе разом і вивантажили”, – сказав збирач сміття з Херсона, який попросив не називати його імені. – Думаєш, хтось збирався їх ховати? Вони скинули їх, а потім закидали сміттям, ось і все”.

Він сказав, що не бачив, чи належали тіла солдатам або цивільним особам. “Я не бачив. Я сказав достатньо. Мені не страшно, я воюю з 2014 року. Був на Донбасі. Але чим менше знаєш, тим міцніше спиш”, – додав він, процитувавши українську приказку.

Страх усе ще живий серед жителів, які вісім місяців прожили в поліцейській державі, в якій російська влада не терпіла жодного натяку на інакомислення. Ціною був арешт або, що ще гірше, смерть.

“Нас не підпускали до території полігону, де спалювали тіла, – каже вона. “Отже, дозвольте мені розповісти вам, як це було: вони прийшли сюди, вони залишили частину своїх солдатів-гвардійців, розвантажилися і спалили. Одного разу ми з чоловіком приїхали не в той час. Ми прийшли сюди, поки вони займалися своїми “справами”, і вони сильно вдарили мого чоловіка кийком по обличчю”.

Рашисти в Херсоні вивозили трупи своїх загиблих на звалище і спалювали там, - The Guardian (ФОТО) 5
Рашисти в Херсоні вивозили трупи своїх загиблих на звалище і спалювали там, - The Guardian (ФОТО) 9

“Останків я не бачила, – додає вона. “Вони поховали все, що залишилося”.

Мешканці великого багатоквартирного будинку радянської споруди навпроти сміттєзвалища розповіли, що, коли росіяни почали горіти, здійнялася велика хмара диму, наповнивши повітря нестерпним запахом розкладання, аж до такої міри, що було неможливо дихати.

“Коли я відчула запах цього диму, мене знудило, – каже 60-річна Олеся Кокоріна, яка живе на восьмому поверсі. “І ще було страшно, бо пахло паленим волоссям, і знаєте, ще пахло так, як у стоматолога, коли вам свердлять зуб перед тим, як поставити пломбу. І дим був такий густий, що сусідньої будівлі не було видно”.

“Ніколи так не пахло, – каже 65-річна Наталя. – Там було багато самоскидів, і всі вони були забиті мішками. Я не знаю, що в них було, але сморід від диму на звалищі був такий, що ми навіть не могли відчинити балконні двері. Були дні, коли через запах неможливо було дихати”.

Дехто вважає, що спалення тіл власних солдатів було найпростішим способом позбутися трупів, оскільки мости через Дніпро, коли росіяни були практично відрізані на його західному березі, були занадто тендітними, щоб витримувати вантажівки.

Десятки інших херсонців підтвердили повідомлення своїх сусідів, але українська влада поки що мовчить. Місцевий чиновник, який побажав залишитися неназваним, сказав: “Нас не цікавлять поховання ворога. Нас цікавить знаходження тіл українців, закатованих, убитих і похованих у братських могилах тут, на Херсонщині”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube