Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про відшкодування Україні збитків, завданих Росією. Хто як голосував


20:5214.11.2022

Генеральна асамблея ООН в понеділок, 14 листопада, ухвалила проєкт резолюції щодо створення міжнародного механізму, який забезпечить відшкодування Україні збитків, завданих агресією з боку Росії.

“За” проголосували 94 країни.

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про відшкодування Україні збитків, завданих Росією. Хто як голосував 1
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про відшкодування Україні збитків, завданих Росією. Хто як голосував 3

У документі, який ініціювали десятки країн, йдеться про те, що Росія має відповісти за порушення міжнародного права, які вона здійснила під час агресії, та компенсувати завдану шкоду.

З цією метою документ пропонує створити новий міжнародний механізм репарацій.

Він передбачає створення міжнародного реєстру для фіксації доведених збитків, і втрат, які були завдані “усім зацікавленим фізичним та юридичним особам, а також державі України внаслідок діянь Російської Федерації, що порушують міжнародне право”.

Документ посилається на низку ухвалених цього року резолюцій Генасамблеї з засудженням російської агресії, а також на рішення Міжнародного суду від 16 березня, який наказав Росії зупинити воєнні дії.

Спецсесія Генасамблеї ООН була скликана за рішенням Ради Безпеки, ухваленим на підставі резолюції 1950 року “Єдність заради миру”. Ця процедура дозволяє обходити вето будь-якого з постійних членів Ради безпеки, у цьому випадку – Росії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube