Ніякого транзиту влади – путін знов зібрався на вибори


09:3129.10.2022

Внутрішньополітичний блок адміністрації президента рф почав проводити наради щодо президентської кампанії 2024 року – у них беруть участь чиновники і політтехнологи, які співпрацюють із Кремлем.

Про це “Медузі” розповіли два джерела, близькі до адміністрації президента.

За їхніми словами, поки в Кремлі розуміють тільки найзагальніші “контури” прийдешніх виборів – але вже зрозуміло, що “кампанія буде під Володимира Путіна”. Один зі співрозмовників підкреслив: “Про якихось інших кандидатів [від влади] не йдеться”.

Він додав, що “спаринг-партнерами” Путіна стануть представники парламентських партій. “Ліберальних кандидатів не буде, навіть для вигляду”, – зазначило джерело. У попередніх виборах – у 2018 році – такі “ліберальні кандидати” були. Один із засновників “Яблука” Григорій Явлінський набрав 1,05% голосів, а телеведуча Ксенія Собчак – 1,68%.

Інший співрозмовник “Медузи”, близький до АП, розповів, що зазвичай до президентських виборів у Кремлі починають готуватися приблизно за півтора року до дня голосування (традиційно це друга неділя березня). Спочатку в АП визначають ті самі “контури” кампанії, а потім обирають політтехнологів, які “відповідатимуть” за голосування в регіонах. Після цього – за кілька місяців до голосування – у регіонах вибудовують “мобілізаційні сітки”, тобто вирішують, хто і як буде “мобілізовувати” бюджетників та інших лояльних до влади виборців. Приблизно в ті ж терміни визначається остаточна ідеологічна стратегія кампанії.

Поки що навіть загальний зміст цієї стратегії не цілком зрозумілий. Близькі до Кремля співрозмовники “Медузи” пояснили: наразі зрозуміло тільки те, що чергова путінська кампанія будуватиметься навколо “антизахідних” наративів. Путін, як завжди, буде міркувати про “повернення величі Росії, боротьбу із Заходом і багатополярний світ”. При цьому у внутрішньополітичному блоці АП впевнені, що запит на таку риторику не дуже високий: “Це не те, що хвилює виборця, а те, що цікаво самому президенту”.

Наразі в Кремлі сподіваються, що до президентських виборів війну з Україною буде закінчено. Але чим саме – неясно. “Що буде оголошено перемогою? На вибори треба виходити з досягненнями. Наприклад, з якимось набором приєднаних територій. Але які це будуть території – це поки що незрозуміло”, – підкреслило одне з джерел.

Незважаючи на це, у Кремлі мають намір домогтися для Путіна рекордних результатів на прийдешніх виборах. Близький до АП співрозмовник “Медузи” пояснив:

Після того, які показники були офіційно озвучені на “референдумах щодо приєднання” [самопроголошених] ДНР і ЛНР, Херсона і Запоріжжя, показувати щось сильно нижче буде не можна. Підтримка має бути тотальною. Зокрема для демонстрації популярності президента Заходу.

На президентських виборах 2018 року явка становила 67,54%, а Путін, за офіційними даними, набрав 76,69% голосів. На “референдумах” за “приєднання до Росії” українських територій проголосували майже 100%.

Водночас один із політтехнологів, які співпрацюють із Кремлем, зізнався, що “найлогічнішим” і “найзрозумілішим” варіантом було б узагалі не проводити вибори 2024 року, а запровадити по всій Росії воєнний стан і відкласти голосування…

“До 2024 року економічні наслідки санкцій та ізоляції проявляться повною мірою. Зрозуміло, що результат можна показати який завгодно, але навіщо треба розбурхувати населення не найбільш правдоподібними рекордними цифрами?” – пояснив він.

При цьому співрозмовник “Медузи” підкреслив, що такий сценарій навряд чи можливий: “Володимир Путін любить бачити результати народної підтримки”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube