РФ за допомоги Ірану вербує колишніх афганських командос – їх вчили американці


09:2526.10.2022

Члени елітного корпусу командос Національної армії Афганістану, кинуті Сполученими Штатами та західними союзниками, коли країна впала перед талібами минулого року, кажуть, що до них звертаються з пропозиціями приєднатися до російських окупантів у війні проти України.

Про це повідомляє Foreign Policy із посиланням на свої джерела, передає Ліга.

Численні джерела в афганських збройних силах і службах безпеки повідомили виданню, що навчена США легка піхота, яка майже 20 років боролася пліч-о-пліч з американськими та іншими союзними спецпідрозділами, може відіграти вирішальну роль у досягненні Росією своїх цілей на полі бою в Україні.

За оцінками FP, в Афганістані чи сусідніх країнах залишилося від 20 000 до 30 000 афганських добровольців-командос, було евакуйовано лише кілька сотень старших офіцерів.

Сполучені Штати витратили майже $90 млрд на створення афганських національних сил оборони та безпеки. Хоча сили загалом були некомпетентні і передали країну талібам за лічені тижні, командос завжди мали велику повагу, оскільки їх навчали морські котики США та британська спеціальна авіаційна служба, пише видання.

Багато афганських спецпризначенців все ще чекають евакуації до Сполучених Штатів або Великої Британії. За словами джерел FP в афганських службах безпеки, це потенційно робить їх легкою здобиччю для російських вербувальників. Колишній високопоставлений співробітник афганської служби безпеки, який побажав залишитися неназваним, сказав, що їхня інтеграція до російських збройних сил “змінить правила гри” на полі бою в Україні.

Колишній чиновник, який також був офіцером афганських спецпризначенців, сказав, що, на його думку, за вербуванням Росією афганських спецпризначенців стоїть ПВК Вагнера. “Їх краще використовувати західним союзникам, щоб вони воювали на боці українців. Вони не хочуть воювати за росіян, бо росіяни – вороги. Але що ще їм робити?” – сказав співрозмовник видання.

Деякі колишні спецпризначенці кажуть, що з ними зв’язувалися через WhatsApp та Signal із пропозиціями приєднатися до РФ у війні проти України. Колишні афганські військові кажуть, що до 10 000 екскомандос можуть погодитися на пропозиції Росії.

35-річний колишній капітан командос, що ховається в Афганістані, сказав, що допоміг кільком колишнім колегам зв’язатися з військкоматом у Тегерані. За його словами, рекрутів переправляли з Афганістану до Ірану, а потім до Росії. Що відбувається далі, неясно: “Коли вони приймають пропозицію Росії, телефони спецпризначенців відключаються. Вони діють дуже потайки”, – сказав колишній капітан.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube