Отвори витоку газу на Північних потоках – 8 м, вибух зафіксували сейсмологи, міжнародна слідча група розвалилася


19:4814.10.2022

Фахівці зробили підводні знімки витоків газу на трубопроводах “Північний потік-1” та “Північний потік-2”, які свідчать про те, що пошкодження могли виникнути лише внаслідок застосування вибухівки.

Про це повідомляє ARD.

За даними видання, німецькі експерти з вибухових речовин федеральної поліції та водолази працювали на місці події. Вони спустили на дно безпілотник, за допомогою якого було зроблено знімки пошкоджень на трубопроводах.

В ARD зазначають, що витік газу становить у діаметрі 8 метрів. При цьому обидва трубопроводи мають два пошкодження. Недоторканою залишилася лише одна нитка “Північного потоку-2”.

Джерела в урядових колах ФРН розповіли виданню, що, згідно з висновками німецьких слідчих, “витік міг виникнути тільки внаслідок вибуху”.

При цьому поліція вже передала знімки генеральному прокурору, який кілька днів тому розпочав розслідування за звинуваченням у “створенні вибухового пристрою” та “антиконституційному саботажі”.

Швеція, Данія та Німеччина насправді хотіли разом розслідувати руйнування трубопроводів і з’ясувати, хто несе за це відповідальність. Але зараз це не так. Як з’ясували столичній студії ARD в урядових колах, спільної слідчої групи більше немає. Спочатку Швеція попрощалася з так званою Об’єднаною слідчою групою (JIT), а потім і Данія. Кажуть, що шведи висловили занепокоєння з приводу секретності. Тепер кожна країна веде власне розслідування.
Минулими вихідними федеральна поліція вирушила на кількох кораблях, деякі з яких були надані ВМС Німеччини, для оцінки та документування ступеня пошкодження трубопроводів. Там же перебували водолази і фахівці з вибухових речовин з федеральної поліції. Однак водолази на місці не використовувалися, оскільки у них немає необхідного спорядження для занурення на глибину 70 метрів.

Загалом два газопроводи Nord Stream 1 і 2 було зруйновано в чотирьох місцях, у кожному трубопроводі по дві пробоїни. Обидва трубопроводи мають дві нитки. Лише одна нитка газопроводу “Північний потік – 2” не пошкоджена.

Федеральна поліція передала фотографії Федеральному прокурору, який кілька днів тому порушив розслідування за фактами “спричинення вибуху вибухового пристрою”, “антиконституційного саботажу” та “особливої важливості справи”. Федеральна прокуратура доручила як федеральній поліції, так і Федеральному управлінню кримінальної поліції провести додаткові розслідування.

Вибухи зареєстровані сейсмологами

Трубопроводи були зруйновані рано вранці 26 вересня. Вибухи були настільки сильними, що їх зареєстрували і сейсмологи. Фахівці припускають, що для цього знадобилося кілька сотень кілограмів вибухівки. Отвори розташовані у шведській і датській економічних зонах. Хоча на момент вибухів трубопроводи не працювали, усередині все ще перебувала велика кількість газу, який просочувався через отвори в морі і його було добре видно на поверхні. Дуже швидко стало зрозуміло, що йдеться про цілеспрямований саботаж.
Хто це був?

Однак питання в тому, хто за це відповідає. Поки що немає жодних доказів, лише припущення. Федеральний уряд досі уникав публічного визначення. Кремль заперечує, що сам знищив трубопроводи. Крім Німеччини, Швеції та Данії, свої розслідування ведуть і американці. Що робить Росія, незрозуміло. Здається безсумнівним, що йде справжня гонка за доказами, які можуть бути на морському дні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube