“Із цим керівником росії, який не має майбутнього, не може бути діалогу, він сам відкинув діалог”, – Зеленский звернувся до лідерів G7 (ВІДЕО)


18:4411.10.2022

Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на терміновій зустрічі Групи семи розповів про ракетні і дронові удари рф, про шантаж та руйнування енергетичної системи Європи.

“Цей керівник Росії, відчуваючи наближення свого фіналу, пробує терористичним ривком примусити демократичний світ здатися. Відступити. Програти. Це може бути бажання тільки неадекватної людини – більше сотні лише ракетних ударів менш ніж за дві доби проти цивільних людей, проти цивільної інфраструктури, псевдореферендуми, злочинна спроба анексії… Вдумайтесь: радіаційний шантаж! Терорист повинен програти. Він має постійно відчувати, що відповідальність за терор є. Забезпечимо це разом! Дякую вам за допомогу”!

Зеленський запропонував формулу миру, “щоб у терориста не залишилось жодного шансу”. Формула така:

  1. Оборонна підтримка – повітряний щит для України. Це частина гарантії безпеки. Коли Україна отримає достатню кількість сучасних та ефективних систем ППО, ракетні удари – ключовий елемент терору рф, перестануть працювати. Я дякую канцлеру Німеччини Шольцу і президенту США Байдену за прискорення за прискорення поставок і рішення надати сучасні ППО. “Віримо, пане президенти, що це будуть системи середнього і дальнього радіусу дії, які дозволять створити ешелоновану систему оборони. Я дякую всім, хто допоміг нам зміцнити нашу систему ППО, але тільки беспілотників “Шахід” росія замовила в Ірані 2 400. Тому важливо, щоб ми мали достатню кількість ракет. Затра в форматі Рамштайму я просив би, щоб наші міністри це обговорили.
  2. Територіальна цілісність України. Це також пункт нашої формули миру, який поєднується з третім пунктом –
  3. Покарання. Хто розпочав агресію – той міжнародний злочинець, той має бути засуджений. Захист територіальної цілісності України – це захист всього міжнародного правопорядку, починаючи від Статуту ООН. Різні потенційни агресори в світі спостерігають зараз за реакцією демократій на влаштований росією фарс із псевдореферендумами і спробою анексії. Росія має бути повністю ізольована і покарана. Покарана і політично – санкційно. Я дякую на 8-й санкційний пакет, але там немає покарання для росії-росія почала новий етап ескалації, потрібен новий санкційний, сильний пакет, я прошу вас розробити його. Ми маємо симетрично реагувати за напади рф на наш енергетичний сектор, енергетичну стабільність наших країн. Треба заблокувати, зламати стабільність російських доходів від торгівлі нафтою і газом. Потрібна жорстка цінова стеля, нуль прибутку для держави-терориста. Саме такі кроки можуть наблизити мир. Вони спонукають задуматись про невигідність війни. Треба визнати і очевидний факт: із цим керівником росії, який не має майбутнього, не може бути діалогу. Він сам відкинув діалог, попри всі наші намагання домовитись про мир протягом років, він говорить ультиматумами. Терор – це і є його ставлення до світу. Після всіх вбивств і знущань з мирних людей і міжнародного права ваші ж суспільства вас не зрозуміють, якщо не обірвати будь-які перспективи цього керівника терору. Розмови можуть бути з іншим керівником росії, який визнаватиме Статут ООН, базові принципи людяності, територіальну цілісність. Зараз одна людина блокує мир, і ця людина в Москві. Поки цей керівник вірить тільки в терор, ми потребуємо оборонної підтримки. Саме на полі бою виборюється мир, але також і в площині дипломатії”.

Зеленський також запропонував розмістити міжнародну моніторингову місію на кордоні між Україною та Білоруссю, щоби зменшити ризик провокацій та прямого вступу Білорусі у війну на боці РФ. 

“Росія намагається прямо втягнути Білорусь в цю війну, розігруючи провокацію з тим, що ми нібито готуємо удар по цій країні… Україна не планувала і не планує військових заходів проти Білорусі. Нас цікавить тільки відновлення нашої територіальної цілісності. Але щоб повністю зняти цю провокацію, щоб зняти ці наративи, які звучать від Лукашенка, щоб зняти навіть припущення щодо будь-якої загрози нібито від нас, ми пропонуємо своє рішення.

На кордоні України і Білорусі може бути розміщена місія міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації. Формат може бути опрацьований нашими дипломатами. І я прошу вас на рівні “Групи семи” підтримати цю нашу ініціативу”, – заявив Зеленський. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube